Εχοντας ζήσει και διακονήσει για περισσότερα από 20 χρόνια στην Αφρική, ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν Σάββας υπογραμμίζει μιλώντας στο «Βήμα» ότι, παρά την ηρεμία και τη συγκρότηση που του επιβάλλει το καθήκον του, έζησε στιγμές φόβου και ακραίας έντασης τις πρώτες ημέρες των συγκρούσεων ανάμεσα στον Εθνικό Στρατό και τους παραστρατιωτικούς στην πρωτεύουσα του χώρας Χαρτούμ. Ο Μητροπολίτης Σάββας τονίζει πως, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δεν είναι σπάνιο φαινόμενο οι συγκρούσεις ανάμεσα σε παραστρατιωτικές ομάδες, οι σημερινές συγκρούσεις στο Σουδάν είναι απίστευτης έντασης και αγριότητας.
«Ξεκαθάρισμα λογαριασμών»
Αναφορικά με την κατάσταση λίγο πριν από την εκκένωση των Ελλήνων από την περιοχή, σημειώνει πως οι μάχες γίνονταν παντού στο Χαρτούμ και πως δεν υπήρχε τρόπος κάποιος να κινηθεί ημέρα ή νύχτα για να βρει τροφή και νερό για να επιβιώσει. Σχετικά με τα αίτια της σημερινής σύγκρουσης, ο Μητροπολίτης λέει πως πέρα από τα συμφέροντα που έχουν τρίτες χώρες εντός του Σουδάν πρόκειται για ένα «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» ανάμεσα σε δύο στρατιωτικούς που το μόνο που ζητούν είναι εξουσία στη χώρα. «Δεν τους ενδιαφέρει εάν θα παραλάβουν μια διαλυμένη χώρα, αρκεί να έχουν την απόλυτη εξουσία» λέει.
Η αντίστροφη μέτρηση μέχρι τη σημερινή κατάσταση ξεκίνησε από το 2011 και μετά, όταν αποφασίστηκε ο διαχωρισμός της χώρας σε Σουδάν και Νότιο Σουδάν. Η αποπομπή του προέδρου Ομάρ Χασάν Αχμάντ αλ Μπασίρ και η φυλάκισή του πριν από τέσσερα χρόνια ήταν επί της ουσίας η στιγμή που, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Σάββα, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την καταστροφή της χώρας. Σημειώνει πως ποτέ πριν στο παρελθόν η ελληνορθόδοξη οικογένεια στο Σουδάν αντιμετώπισε πρόβλημα με την ισλαμική κοινότητα και πως οι σχέσεις μεταξύ τους ήταν πάντοτε αρμονικές.
Τεράστιες καταστροφές
Η πτώση του προέδρου της χώρας το 2019 από τους ανθρώπους που είχαν αναλάβει το έργο της στρατιωτικής εποπτείας του Σουδάν έφερε χάος, ανομία και εγκληματικότητα και, πριν από 20 ημέρες, και πόλεμο. Στο ερώτημα ποιος έχει σήμερα το «πάνω χέρι» στη διαμάχη που κοστίζει εκατοντάδες ζωές την ημέρα, ο Μητροπολίτης λέει πως είναι αδύνατο να απαντήσει: «Υπάρχουν τμήματα της πρωτεύουσας στα οποία τον απόλυτο έλεγχο έχει ο Εθνικός Στρατός και αρκετά ακόμη στα οποία η παρουσία των παραστρατιωτικών είναι μεγάλη. Δεν νομίζω ότι η κατάσταση θα οδηγήσει σε νίκη ένα από τα δύο μέρη».
Για τις ζημιές που έχει υποστεί η Μητρόπολη στο Χαρτούμ, ο ιεράρχης τονίζει πως μέχρι τη στιγμή που ο ίδιος και το ποίμνιό του αποχώρησαν από την πρωτεύουσα με τη βοήθεια Γερμανών και Γάλλων δεν υπήρχε σημείο του ναού και των εγκαταστάσεων της Μητρόπολης που να μην έχει πληγεί από τα πυρά των αντιμαχόμενων πλευρών. «Αν οι βόμβες που χτύπησαν τον ναό έχουν εκραγεί, είναι βέβαιο πως δεν υπάρχει πλέον τίποτα εκεί που βρισκόταν ο ναός. Μέχρι να αποχωρήσουμε, ένας τουλάχιστον τοίχος της Μητρόπολης είχε καταρρεύσει και σε πολλά άλλα σημεία στον ναό υπήρχαν βόμβες και σφαίρες από τις μάχες».
Ο Μητροπολίτης Νουβίας εμφανίζεται απαισιόδοξος για το μέλλον της χώρας αλλά και την επιστροφή στην περιοχή: «Πιστεύω πως δυστυχώς δεν θα επιστρέψουμε στο Σουδάν, στη χώρα στην οποία ζήσαμε τόσα χρόνια. Νομίζω ότι με την κατάσταση ως έχει δεν θα μείνει τίποτε που να θυμίζει το τι ήταν το Σουδάν. Η κατάσταση και ο πόλεμος που είναι σε εξέλιξη δεν θα σταματήσει. Μπορεί να αλλάξει μορφή, να ασκηθούν πιέσεις από το εξωτερικό, αλλά δεν θα σταματήσει και αυτό θα αλλάξει για πάντα τη χώρα».
Ερωτηθείς για το πώς αισθάνεται σήμερα, λέει ότι βίωσε και ο ίδιος το αίσθημα του ξεριζωμού, αφήνοντας πίσω του όχι μόνο τα υπάρχοντά του και τη Μητρόπολη αλλά και το έργο της ζωής του, ένα έργο που, όπως λέει, «θεωρώ απίθανο να ξαναβρώ».