Τριμερής συνάντηση κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες της Νότιας Κορέας, της Κίνας και της Ιαπωνίας θα πραγματοποιηθεί «όσο το δυνατόν συντομότερα», δηλαδή εκτιμάται ως το τέλος του έτους, με στόχο να κατευναστούν οι ανησυχίες του Πεκίνου για την αυξανόμενη στρατιωτική και όχι μόνο παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή.
Την τριμερή συνάντηση κορυφής αποφάσισαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών που συναντήθηκαν στη Σεούλ την περασμένη εβδομάδα, πρώτη φορά μετά το 2019, διάστημα κατά το οποίο οι εντάσεις αυξήθηκαν στην περιοχή τόσο λόγω της στρατιωτικής δραστηριότητας της Κίνας όσο και λόγω της πυρηνικής κινητικότητας της Βόρειας Κορέας.
Τελευταίως, το Πεκίνο εξέφραζε μεγάλη ανησυχία για τις στενότερες σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους δύο συμμάχους του στην Ασία που φιλοξενούν χιλιάδες αμερικανούς στρατιώτες. Το κυριότερο σημείο που προκαλεί ανησυχία στους Κινέζους είναι η περίπτωση μιας στρατιωτικής συμμαχίας τύπου ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή τους.
Η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν πρόσφατα κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ως απάντηση στην απειλή από τη Βόρεια Κορέα, στενή σύμμαχο της Κίνας, ενώ οι ΗΠΑ ανέπτυξαν το 2017 στη Νότια Κορέα το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD.
Όμως δυτικοί αναλυτές θεωρούν ότι μια στρατιωτική συμμαχία στα πρότυπα ενός «ασιατικού ΝΑΤΟ» απέχει πάρα πολύ από το να πάρει σάρκα και οστά. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία εκφράζουν ανησυχία για την «επιθετική συμπεριφορά» του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας γύρω από την Ταϊβάν.
Η συνάντηση στο Καμπ Ντέιβιντ
Τον Αύγουστο ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ και ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα είχαν συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ. Το Πεκίνο είχε θεωρήσει ότι εκείνη η συνάντηση, που χαρακτηρίστηκε «ιστορική», αποσκοπούσε στο να σπείρει τη διχόνοια στην Ανατολική Ασία και ως απόδειξη του ότι οι χώρες που συμμετείχαν «σχημάτισαν κλίκα» που «επιδεινώνει την αντιπαράθεση και θέτει σε κίνδυνο τη στρατηγική ασφάλεια άλλων χωρών».
Αξιωματούχοι από την περιοχή εκτιμούν ότι η «επίδραση του Καμπ Ντέιβιντ» ώθησε το Πεκίνο να κάνει άνοιγμα προς τους δύο γείτονές του.
Όμως και η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία ενδιαφέρονται και έχουν συμφέρον να διατηρήσουν μια σταθερή σχέση με την Κίνα για διάφορα στρατηγικά ζητήματα, όπως για την αντιμετώπιση των πυρηνικών και των βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να πλήξουν τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία αλλά η Πιονγκγιάνγκ διαθέτει και διηπειρωτικούς πυραύλους που μπορούν να φθάσουν μέχρι τις ΗΠΑ.
Κοινά συμφέροντα και νέοι δρόμοι
Η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα αντιπροσωπεύουν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
«Τα κοινά τους συμφέροντα ανοίγουν νέους δρόμους για στρατηγική επικοινωνία, οικοδόμηση εμπιστοσύνης και μέτρα για την πρόληψη κρίσεων» εκτιμά ο αναλυτής Τονγκ Τζάο από το Carnegie Endowment for International Peace.
Η Κίνα είναι πολύ δύσπιστη απέναντι σε ενέργειες τις οποίες θεωρεί ότι αποσκοπούν στο να περιορίσουν την κυριαρχία της στην Ασία και, παραδοσιακά, υπολόγιζε στις ψυχρές σχέσεις ανάμεσα στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία για να αποδυναμώνεται το σύστημα περιφερειακών συμμαχιών που οικοδομούσε η Ουάσιγκτον στην Ανατολική Ασία.
Όμως η πολύ γρήγορη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες άλλαξε τα δεδομένα και επέσπευσε τις εξελίξεις στην περιοχή.