Ανοικτός εμφύλιος στον Λευκό Οίκο του Τραμπ

Ενα άκρως νοσηρό κλίμα καχυποψίας και πισώπλατων μαχαιρωμάτων, φανταστικών και όχι μόνο εχθρών μέσα στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου συντηρεί ο αμερικανός πρόεδρος μιλώντας για προδότες και δειλούς, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι με αυτόν τον τρόπο στρέφεται κατά των συνεργατών του. Τελευταία αφορμή, ένα ανυπόγραφο άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στους «New York Times» και που φέρεται να έχει γράψει συνεργάτης του, το οποίο αποκαλύπτει με λεπτομέρειες έναν ενδοκυβερνητικό εμφύλιο, μια διαρκή αντίσταση εναντίον των παρορμήσεων ενός άκρως επικίνδυνου προέδρου.

Ενα άκρως νοσηρό κλίμα καχυποψίας και πισώπλατων μαχαιρωμάτων, φανταστικών και όχι μόνο εχθρών μέσα στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου συντηρεί ο αμερικανός πρόεδρος μιλώντας για προδότες και δειλούς, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι με αυτόν τον τρόπο στρέφεται κατά των συνεργατών του. Τελευταία αφορμή, ένα ανυπόγραφο άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στους «New York Times» και που φέρεται να έχει γράψει συνεργάτης του, το οποίο αποκαλύπτει με λεπτομέρειες έναν ενδοκυβερνητικό εμφύλιο, μια διαρκή αντίσταση εναντίον των παρορμήσεων ενός άκρως επικίνδυνου προέδρου.
Το κείμενο τιτλοφορείται «Είμαι μέλος της αντίστασης μέσα στην κυβέρνηση Τραμπ» και ο συντάκτης του υποστηρίζει ότι θέλει να προστατεύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμπεριφορά και την ανηθικότητα του Τραμπ. Τις τελευταίες ώρες ένα όργιο φημών έχει καταλάβει την Ουάσιγκτον και στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούν 13 ονόματα για το ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από τις γραμμές-κόλαφο που προκαλούν αναταράξεις στην αμερικανική διοίκηση, την ώρα που έχει ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για την πιθανότητα να ενεργοποιηθεί η διαδικασία καθαίρεσης του Τραμπ.

«Για να είμαστε σαφείς, η δική μας δεν είναι η δημοφιλής αντίσταση της Αριστεράς. Θέλουμε η διοίκηση να πετύχει και να σκεφτεί ότι πολλές από τις πολιτικές της έχουν ήδη κάνει την Αμερική ασφαλέστερη και πιο ευημερούσα» γράφει ο αξιωματούχος, ο οποίος καταγγέλλει πως ο τρόπος που ο Τραμπ ενεργεί μόνο ζημιά δημιουργεί στην υγεία της αμερικανικής δημοκρατίας. «Η ρίζα του προβλήματος», γράφει ακόμα, «βρίσκεται στην ανηθικότητα του προέδρου. Οι συσκέψεις του καταλήγουν συχνά εκτός θέματος, με τον πρόεδρο να παραληρεί, με αποτέλεσμα τη λήψη ατελών και, ορισμένες φορές, ριψοκίνδυνων αποφάσεων που πρέπει να αλλάξουν».
Με μια σειρά οργισμένων αναρτήσεων στο Twitter, ο Τραμπ αξίωσε από την εφημερίδα να αποκαλύψει «αμέσως» το όνομα του «δειλού», όπως χαρακτήρισε, συνεργάτη, να τον καταδώσει στις μυστικές υπηρεσίες στο όνομα της ασφάλειας της χώρας, ενώ σε ομιλία του στη Μοντάνα απείλησε τους οπαδούς του ότι «εάν με καθαιρέσουν, θα φταίτε εσείς που δεν θα με έχετε στηρίξει».

Το ένα χτύπημα μετά το άλλο

Την ίδια ώρα το βιβλίο «Φόβος, ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο», που έχει κάνει πάταγο προτού καν βγει στα ράφια, έρχεται να επιβεβαιώσει το κλίμα τρομοκράτησης που κυριαρχεί μέσα στην αμερικανική κυβέρνηση. Ο συγγραφέας του και θρύλος της δημοσιογραφίας, ο οποίος συμμετείχε στην αποκάλυψη του Γουότεργκεϊτ, Μπομπ Γούντγουορντ, αποδομεί πλήρως την προσωπικότητα του Ντόναλντ Τραμπ με αποκαλύψεις που θα τον ξεγυμνώσουν ίσως και ανεπανόρθωτα.
Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος, αν και δεν πήρε ποτέ επίσημη άδεια πρόσβασης στον Λευκό Οίκο ή στον πρόεδρο Τραμπ, κατάφερε να προσεγγίσει αρκετούς νυν και πρώην αξιωματούχους που τον βοήθησαν στην πολύμηνη έρευνα και στη συγγραφή του τραγέλαφου της νυν αμερικανικής κυβέρνησης.
Μία από τις ιστορίες που περιγράφει ο Γούντγουορντ διαδραματίζεται τον Απρίλιο του 2017, έπειτα από πολύνεκρη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία που αποδόθηκε στον Μπασάρ αλ Ασαντ. «Πάμε να τον σκοτώσουμε γαμώ το. Να σκοτώσουμε πολλούς από δαύτους, γαμώτο»! εμφανίζεται να διατάζει ο Τραμπ τον υπουργό Αμυνας Τζον Μάτις τηλεφωνικά, με τον τελευταίο να του αναφέρει ότι θα το αναλάβει αμέσως. Αλλά μόλις κλείνει το τηλέφωνο, ο Τραμπ φέρεται να λέει στους επιτελείς του: «Δεν θα κάνουμε τίποτα από όλα αυτά, θα είμαστε πολύ πιο μετρημένοι», για να εξαπολύσει λίγες ημέρες αργότερα αεροπορικές επιδρομές εναντίον του συριακού καθεστώτος.
Μεταξύ άλλων ο Γούντγουορντ περιγράφει πως ο Τραμπ προσβάλλει τους συνεργάτες του, όπως για παράδειγμα τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, του οποίου χλευάζει τη χαρακτηριστική νότια προφορά του –«Αυτός ο τύπος είναι διανοητικά καθυστερημένος. Είναι ένας βλάκας Νότιος» -, ενώ αφηγείται διάφορα ευτράπελα που ακούγονται έξω από το Οβάλ Γραφείο, όπως ο ακόλουθος διάλογος μεταξύ της κόρης του Τραμπ Ιβάνκα και του πρώην συμβούλου του Στιβ Μπάνον: «Είσαι υπάλληλος, διάολε. Περπατάς εδώ μέσα και ενεργείς σαν να είσαι επικεφαλής ενώ δεν είσαι!». «Δεν είμαι υπάλληλος. Ποτέ δεν θα είμαι υπάλληλος. Είμαι η πρώτη κόρη!».

Αποπομπή και στο βάθος ο… Πούτιν

Αναλυτές αναφέρουν ότι τόσο το βιβλίο και κυρίως το άρθρο θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Αν ληφθεί δε υπ’ όψιν το γεγονός ότι ο μυστηριώδης συγγραφέας αφηγείται ότι μέλη της κυβέρνησης, στις αρχές της θητείας του Τραμπ, είχαν εξετάσει το ενδεχόμενο να επικαλεστούν την 25η Τροπολογία για απαλλαγή του προέδρου από τα καθήκοντά του, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.
Η ψήφος του Νοεμβρίου θα είναι καθοριστική καθώς ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για την αποπομπή του Τραμπ, με την προϋπόθεση αφενός οι Δημοκρατικοί να κερδίσουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου – Βουλή και Γερουσία – και αφετέρου ο ερευνητής Ρόμπερτ Μιούλερ να μην απαλλάξει τον Τραμπ από τις κατηγορίες για τη φερόμενη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.
Για αυτή την υπόθεση, μάλιστα, ο Γούντγουορντ αφιερώνει αρκετές σελίδες περιγράφοντας τις οργισμένες έως παρανοϊκές αντιδράσεις του Τραμπ: «Oλοι είναι εναντίον μου»! εμφανίζεται να αναφωνεί όταν μαθαίνει τον διορισμό του Μιούλερ στη θέση του επικεφαλής της έρευνας του FBI, στοιχεία της οποίας εξακολουθούν να έρχονται στο φως. Προ ημερών, από την πλευρά του πρώην συμβούλου του Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλου, κατέθεσαν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο έγγραφα με στοιχεία που φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Τραμπ, για να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή ποινή για τον πελάτη τους.
Σύμφωνα με αυτά, τον Μάρτιο του 2016 ο Παπαδόπουλος είχε ταξιδέψει στην Ιταλία όπου συνάντησε τον Τζόζεφ Μιφσούντ, καθηγητή με έδρα το Λονδίνο, που τον έφερε σε επαφή με μια γυναίκα ονόματι Ολγα, την οποία του σύστησε ως ανιψιά του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Ολγα θα μπορούσε να κανονίσει συνάντηση του Τραμπ με τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου και σε αυτή την πρόταση, όπως κατέθεσε ο Παπαδόπουλος μέσω των δικηγόρων του, ο τότε υποψήφιος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών είχε γνέψει θετικά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.