Ο Εμανουέλ Μακρόν παραμένει φαβορί για τις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε λιγότερο από τρεις μήνες στη Γαλλία, αλλά ο δρόμος προς την κάλπη είναι στρωμένος με αγκάθια. Οι δημοσκοπήσεις τού δίνουν το προβάδισμα και μια άνετη νίκη απέναντι στη Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο, αν όμως η δεξιά υποψήφια των Ρεπουμπλικανών Βαλερί Πεκρές κάνει την έκπληξη, ενδεχόμενη αναμέτρηση στον δεύτερο γύρο μαζί της δεν θα είναι περίπατος για τον γάλλο πρόεδρο.

Η πανδημία δίνει το στίγμα στην προεκλογική μάχη, με τη γαλλική κοινωνία να είναι διχασμένη ανάμεσα σε υπερμάχους και πολεμίους των εμβολίων και τους πολιτικούς να προσπαθούν να επωφεληθούν από αυτόν τον διχασμό. Ο Μακρόν επέλεξε να ανοίξει κόντρα με τους ανεμβολίαστους για να τους «τσαντίσει», κατά την ανοίκεια φράση του, αποκλείοντάς τους ουσιαστικά από την κοινωνική ζωή, ενώ οι νέες μολύνσεις σπάνε ρεκόρ.

Την ίδια ώρα, οι εκπαιδευτικοί προχωρούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για την υγειονομική πολιτική στα σχολεία, υποστηρίζοντας ότι θέτει σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών και τη δική τους, και η πολιτική αντιπαράθεση χτυπά κόκκινο, με αφορμή το εμβολιαστικό πάσο που ενέκρινε προ ημερών η Εθνοσυνέλευση και τίθεται σε ισχύ στις 24 Ιανουαρίου.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης παρέπεμψαν το θέμα στο Συνταγματικό Συμβούλιο αναβάλλοντας για μερικές ημέρες τη δημοσίευση του νομοσχεδίου ώστε να διασφαλίσουν τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών, ενώ οι αντίπαλοι του Μακρόν για την προεδρία ανεβάζουν κατακόρυφα τους προεκλογικούς τόνους.

Εξ ου και η χαλάρωση των μέτρων – την οποία ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ και η οποία θα ισχύσει από τις 2 Φεβρουαρίου – κατακρίθηκε ως μια απόφαση που υπαγορεύθηκε από το διακύβευμα της επανεκλογής του Μακρόν και δεν ελήφθη για χάρη της δημόσιας υγείας.

Για χαοτική διαχείριση της πανδημίας κάνει λόγο η Πεκρές, λέγοντας ότι το εμβολιαστικό πάσο δεν προσφέρει τίποτα επί της ουσίας την ώρα που τα μέτρα αίρονται, ενώ η υποψήφια των Σοσιαλιστών Αν Ινταλγκό δήλωσε ότι με τις αποφάσεις της η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους Γάλλους «σαν να είναι μωρά».

Ο Μακρόν πάντως επιδιώκει να παρουσιαστεί ως η φωνή της λογικής που σέβεται την επιστήμη κόντρα στον κίνδυνο του λαϊκισμού των έτερων υποψηφίων του, όπως οι ακροδεξιοί Μαρίν Λεπέν και Ερίκ Ζεμούρ, αλλά και ο αριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν, που διαφωνούν με το εμβολιαστικό πάσο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Viavoice, το 57% των Γάλλων δηλώνει «κόπωση» και επιδείνωση της ψυχικής του υγείας εξαιτίας της πανδημίας, παρά το ότι θεωρεί πως ο γάλλος πρόεδρος έχει χειριστεί με επιτυχία την οικονομία εν μέσω κορωνοϊού. Αλλά, όπως σημειώνει ο Αντουάν Μπριστιέλ της δεξαμενής σκέψης Jean Jaurès, που μιλάει στην εφημερίδα «Guardian», οι ψηφοφόροι σε μια κρίση αναζητούν μεν σταθερότητα και ηγέτες που έχουν δώσει διαπιστευτήρια, «κάτι από το οποίο μπορεί να επωφεληθεί ο Μακρόν, ωστόσο υπάρχει στην παρούσα φάση μια ακραία δυσπιστία μεταξύ των Γάλλων προς την πολιτική και τους θεσμούς… Μόνο έξι στους δέκα είναι βέβαιοι ότι θα ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές, 10 μονάδες χαμηλότερα από την ίδια περίοδο στις προηγούμενες εκλογές».

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΓΕΡΑΝΤΩΝΗ