«Η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια δικαιολογείται βάσει του ποιος ήταν και τι έχει διαπράξει. Το ερώτημα είναι αφού ήμασταν ικανοί να τον αφανίσουμε από απόσταση 2.000 χιλιομέτρων, γιατί χρειαζόταν να εισβάλουμε στη Γάζα πριν από 10 μήνες; Αν αυτός ήταν ο τρόπος που έπρεπε να γίνει – και δεν είναι ο μόνος – θα έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή» λέει στο «Βήμα» ο Αλόν Πίνκας, πρώην γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του πρώην πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ, πολιτικός σύμβουλος του πρώην προέδρου Σιμόν Πέρες, επικεφαλής του προσωπικού των πρώην υπουργών Εξωτερικών Σλόμο Μπεν Αμι και Νταβίντ Λεβί και μέλος της ισραηλινής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ισραήλ – Συρίας το 2000.
«Με άλλα λόγια, αν η δολοφονία του Χανίγια αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Ισραήλ, θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί σε αρχικό στάδιο» προσθέτει ο ισραηλινός διπλωμάτης για την εξόντωση του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης στην Τεχεράνη. Θεωρεί ότι «δεδομένης της εμπλοκής του Ιράν» και του ότι «δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη δολοφονία», καθώς είχε προηγηθεί λίγες ώρες νωρίτερα (την Τρίτη το βράδυ) στη Βηρυτό η δολοφονία του κορυφαίου στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, «το Ισραήλ εξετάζει σοβαρά όλες τις πιθανές συνέπειες αλλά και τις δυνατές προφυλάξεις».
«Είναι πρόωρο να χαρακτηρίσει κανείς τη δολοφονία του Χανίγια σημείο καμπής»
Αμφότερες πάντως οι δολοφονίες των στελεχών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τον Πίνκας, «συνδέονται». Κοινό σημείο τους είναι η Τεχεράνη: «Η Χεζμπολάχ έχει διασυνδέσεις με το Ιράν και ο Χανίγια δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, το οποίο εμπλέκει και την ιρανική κυβέρνηση» που τον φιλοξενούσε και ήταν υπεύθυνη για την ασφάλειά του.
«Ωστόσο είναι πρόωρο να χαρακτηρίσει κανείς τη δολοφονία του Χανίγια σημείο καμπής» διευκρινίζει ο ισραηλινός συνομιλητής μας. «Μόνο σε περίπτωση σοβαρής κλιμάκωσης με το Ιράν θα αποδειχθεί ότι είναι».
Η δολοφονία του «Νο 2 της Χεζμπολάχ» στη Βηρυτό ήταν, εκτιμά, «τα αντίποινα του Ισραήλ για το πυραυλικό χτύπημα στα Υψίπεδα του Γκολάν το περασμένο Σαββατοκύριακο με θύματα Δρούζους», παρόλο που «οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ θεωρούν ότι πρόκειται για λάθος. Δεν στόχευε πραγματικά σε πλήγμα κατά των Δρούζων. Το ερώτημα όμως που ανακύπτει είναι αν η Χεζμπολάχ θα προβεί, με τη σειρά της, σε αντίποινα».
«Αν υπάρξει κλιμάκωση, οι Αμερικανοί θα συρθούν να αναμειχθούν»
Δυο δολοφονίες 10 σχεδόν μήνες μετά την έναρξη της πολεμικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η κατάσταση συνεχίζει να βρίσκεται σε αδιέξοδο. «Δεν επιτυγχάνεται κατάπαυση του πυρός, δεν επιτυγχάνεται συμφωνία για τους ομήρους, κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρξει κλιμάκωση με τη Χεζμπολάχ ή με το Ιράν. Και όλοι αναρωτιούνται πού οδηγούν όλα αυτά. Ο πυρήνας του προβλήματος για την ισραηλινή κυβέρνηση είναι το ότι δεν έχει καμία απολύτως στρατηγική, μόνο μια σειρά από τακτικιστικές κινήσεις» διαπιστώνει ο Πίνκας, τονίζοντας ότι ακόμη και οι πρόσφατες δολοφονίες «δεν έχουν στρατηγική σημασία. Ωραία, σκοτώσαμε έναν, σκοτώσαμε δύο. Τους άξιζε να σκοτωθούν. Αλλά είναι βέβαιο ότι θα αντικατασταθούν».
Οι ΗΠΑ δεν έχουν μέχρι στιγμής παρέμβει ουσιαστικά. «Λογικά, αν υπάρξει κλιμάκωση, οι Αμερικανοί θα συρθούν να αναμειχθούν. Περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν το επόμενο διάστημα τα πράγματα προτού κάνουν οποιαδήποτε κίνηση».