Πόση αυτοπεποίθηση, αλήθεια, κερδίζει κανείς όταν καταφέρνει να ισορροπήσει επάνω σε μία σανίδα, όταν έρχεται σε απόλυτη επαφή με το υδάτινο στοιχείο, έχοντας τον πλήρη έλεγχο του σώματός του; Tα θαλάσσια σπορ είναι δημοφιλή από τις Κυκλάδες και την ιστορική πατρίδα του σερφ, την Καλιφόρνια, μέχρι το νησί Αβερόι στη Νορβηγία και τη λίμνη Πάουελ ανάμεσα στις Πολιτείες της Γιούτα και της Αριζόνα.
«Η ζωή είναι όπως το σπορ της ιστιοσανίδας, πρέπει να πας ανάλογα με τον αέρα και το κύμα, που έχει μια συνεχή δυναμική» γράφει ο Χόρχε Μπουκάι, ο διάσημος αργεντινός ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας. Ναι, από τα θαλάσσια σπορ έχουμε μόνο να πάρουμε μαθήματα για τη ζωή, την ίδια στιγμή που τα οφέλη για την υγεία είναι γνωστά: μείωση του ρίσκου για χρόνιες ασθένειες, του κινδύνου για διαβήτη και καρδιοπάθειες, βελτίωση της οστικής πυκνότητας, ενίσχυση της ψυχικής υγείας κ.ά.
Πλέον ήρθε εκείνη η στιγμή του καλοκαιριού που η παραλία μάς γνέφει και ενώ κάποιοι προτιμούν να κάνουν ηλιοθεραπεία απολαμβάνοντας ένα δροσιστικό κοκτέιλ, κάποιοι άλλοι θα δαμάσουν τα κύματα. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν εκείνοι που λατρεύουν τα water sports, τα οποία γίνονται πλέον όλo και πιο «εφευρετικά». Το μόνο που πρέπει να γνωρίζουμε καλά είναι ποιες σχολές εμπιστευόμαστε και να είμαστε σίγουροι ότι οι επιχειρήσεις αυτές διαθέτουν νόμιμη άδεια και άρα υπόκεινται στους απαραίτητους ελέγχους ώστε να λαμβάνουμε όλη τη σωστή εκπαίδευση και παράλληλα να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας που είναι απαραίτητα.
Πάνω στη σανίδα
Ολοι γνωρίζουμε φυσικά το windsurf, το surf (κάποιοι λένε ότι στην Ελλάδα το «εισήγαγαν» στρατιώτες της αμερικανικής βάσης που είδαν τα κύματα στη Βουλιαγμένη και βούτηξαν με τις σανίδες τους) και το θαλάσσιο σκι. Τα water sports όμως εξελίσσονται συνεχώς. Ας πάρουμε για παράδειγμα το Flyboarding. Πώς θα νιώθατε εάν πετούσατε επάνω στα κύματα, εάν κάνατε εντυπωσιακές φιγούρες που θυμίζουν τα άλματα των δελφινιών; Τότε το Flyboarding (ή Hydroflight) είναι το άθλημα που θα πρέπει να δοκιμάσετε.
Πατέρας του θεωρείται ο γάλλος αθλητής Φράνκι Ζαπάτα που το «εφηύρε» το 2012. Το Flyboard ουσιαστικά είναι μια μίνι πλατφόρμα με ενσωματωμένες δύο μπότες. Η πλατφόρμα αυτή είναι συνδεδεμένη με έναν ελαστικό σωλήνα μήκους περίπου 20 μέτρων, ο οποίος συνδέεται στην τουρμπίνα ενός jet ski μεγάλης ιπποδύναμης. Η πίεση στην τουρμπίνα αυξάνεται με την ταχύτητα του jet ski και από ένα σημείο και μετά η πίεση του νερού είναι τόσο δυνατή ώστε απογειώνει την πλατφόρμα από το νερό και αυτή αιωρείται. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να μάθει κανείς να ισορροπεί σε Flyboard είναι εύκολη υπόθεση και γίνεται διαισθητικά, όπως ακριβώς και το να μάθεις να περπατάς, με μια εκπαίδευση που, όπως υποστηρίζουν, διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα.
Tην ίδια στιγμή, το Wakeboarding αποτελεί ένα από τα ταχύτερα και πιο θεαματικά αναπτυσσόμενα θαλάσσια σπορ, καθώς χαρακτηριστικό του είναι οι εντυπωσιακές φιγούρες στον αέρα. Eπάνω στη σανίδα του wakeboard υπάρχουν «ενσωματωμένες» δύο μπότες, ώστε να δεθούν τα πόδια του wakeboarder και να μένουν σταθερά. Oυσιαστικά πρόκειται για ένα άθλημα συνδυασμού τεχνικών θαλάσσιου σκι, snowboarding και σέρφινγκ. Φανταστείτε δηλαδή να είστε «δεμένοι» με μια σανίδα του σερφ, ενώ κρατιέστε από έναν ιμάντα που συνδέεται με ένα γρήγορο σκάφος!
Υπάρχει όμως και το Kneeboarding. Η διαφορά με το Wakeboarding είναι ότι οι αναβάτες δεν είναι όρθιοι στη σανίδα αλλά στέκονται στα γόνατα. Πρόκειται για ένα άθλημα για όλες τις ηλικίες, στο οποίο μπορούν να επιδοθούν ακόμη και μικρά παιδιά, φυσικά με τους κατάλληλους εκπαιδευτές, όπως δηλαδή και οι ενήλικες.
Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε πολύ καλά το θαλάσσιο σκι. Πλέον όμως μια παραλλαγή του κερδίζει συνεχώς έδαφος. Πρόκειται για το θαλάσσιο σκι χωρίς πέδιλα (barefoot ski) όπου ουσιαστικά στην επαφή του αθλούμενου με το νερό δεν παρεμβάλλεται τίποτα. Θεωρείται extreme sport, γιατί εκτός από το να καταφέρεις να σταθείς όρθιος (αρκετά επίπονο την πρώτη φορά), στο άθλημα περιλαμβάνονται φιγούρες και άλματα. Φυσικά πλεονέκτημα στο barefoot ski έχουν όσοι γνωρίζουν ήδη κλασικό θαλάσσιο σκι.
Το SUP (Standup paddleboarding) πλέον το συναντούμε σε όλες τις ελληνικές παραλίες. Ξεκίνησε από τη Χαβάη στις αρχές του 20ού αιώνα και την τελευταία δεκαετία έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές σε όλον τον κόσμο. Ουσιαστικά απαιτεί να στέκεσαι όρθιος στην ειδική σανίδα, χρησιμοποιώντας ένα κουπί για να κινείσαι. Μάλιστα πλέον πολλοί είναι εκείνοι που έχουν αγοράσει τις δικές τους σανίδες, οργώνοντας τις ελληνικές θάλασσες.
Υπάρχει όμως και μία ενδιαφέρουσα παραλλαγή του. Τα τελευταία χρόνια οι δάσκαλοι της γιόγκα άρχισαν να συνδυάζουν την αγαπημένη πρακτική τους με το συγκεκριμένο σπορ, με αποτέλεσμα να προκύψει το επονομαζόμενο SUP Yoga. Δεν πρόκειται για τίποτε άλλο από ασκήσεις γιόγκα, με τη διαφορά όμως ότι εκτελούνται επάνω σε μία σανίδα SUP. Η ιδιαιτερότητα της SUP Yoga σε σχέση με την κλασική είναι ότι απαιτεί, όπως είναι αυτονόητο, ακόμα καλύτερο επίπεδο ισορροπίας.
Τώρα όσοι ζητούν μια πιο ήπια δραστηριότητα, μπορούν να δοκιμάσουν το θαλάσσιο αλεξίπτωτο, το οποίο δεν χρειάζεται καμία προηγούμενη εμπειρία ούτε ιδιαίτερη προσπάθεια. Τα άτομα ουσιαστικά προσδένονται σε ειδικά καθίσματα κάτω από το ανοικτό αλεξίπτωτο και ρυμουλκούνται από ένα σκάφος. Καθώς το σκάφος επιταχύνει, ανεβαίνουν ψηλά, απολαμβάνοντας μια πανοραμική θέα.
Με τη δύναµη του αέρα
Και φτάνουμε στο δυναμικό Kitesurfing. Θεωρείται ένα από τα πιο θεαματικά θαλάσσια σπορ που συνδυάζει το surfing, το wakeboarding, την ιστιοπλοΐα και το αλεξίπτωτο πλαγιάς. Ο αθλητής ισορροπεί επάνω στη σανίδα και κινητήριος δύναμή του είναι η αιολική ενέργεια, καθώς χρησιμοποιεί έναν χειροκίνητο «αετό» και η κίνησή του καθώς και η κατεύθυνση της σανίδας του τροφοδοτούνται από τον άνεμο. Πρόκειται για ένα δυναμικό άθλημα, γι’ αυτό και απαιτείται δεξιοτεχνία και σωστή εκπαίδευση. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μυϊκή δύναμη, καθώς ο εξοπλισμός είναι ελαφρύς, ωστόσο μια καλή φυσική κατάσταση βοηθά να προχωρήσεις πιο γρήγορα. Το πρώτο πράγμα που μαθαίνει κανείς είναι να χρησιμοποιεί και να ελέγχει τον «αετό» στη στεριά.
Στον βυθό
Τα σκούτερ δεν τα συναντούμε μόνο στους δρόμους των πόλεων, αλλά και στους βυθούς. Aρχικά τα καταδυτικά σκούτερ χρησιμοποιήθηκαν από τους δύτες ώστε να έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια κάτω από το νερό. Πλέον χρησιμοποιούνται σε πολλά παραθαλάσσια θέρετρα από τουρίστες για υποβρύχιες βόλτες. Ομως και ένας ιδιώτης μπορεί να τα προμηθευτεί.
Και από τη λίστα μας δεν θα μπορούσε να λείπει το Subwing, ένα άθλημα κατάλληλο για όλους τους λάτρεις του νερού. «Eφευρέτης» του είναι o Νορβηγός Σάιμον Σίβερτσεν, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα το 2010 σε ηλικία μόλις 18 ετών ενώ απολάμβανε οικογενειακές διακοπές στα νερά της Μεσογείου. «Εμεινα έκπληκτος από τη διαύγεια του νερού, ήταν σχεδόν σαν να πετούσα όταν έκανα κατάδυση, απλά μου έλειπε η ταχύτητα και η συγκίνηση. Ετσι γεννήθηκαν οι πρώτες ιδέες δημιουργίας ενός «υποβρύχιου πτερυγίου», ρυμουλκούμενoυ πίσω από ένα σκάφος» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.