1.Δίχρωμη σοκολάτα με ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά

Προετοιμασία-παρασκευή 15΄

Αναμονή τουλάχιστον 2 ώρες

Υλικά
(για περίπου 1 κιλό)

750 γρ. κουβερτούρα μπίτερ, ψιλοκομμένη

2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

2 κ.γ. κανέλα

½ κ.γ. γαρίφαλο

½ κ.γ. μοσχοκάρυδο

100 γρ. κουβερτούρα λευκή, ψιλοκομμένη

100 γρ. ξηροί καρποί (αμύγδαλο, φουντούκι, κολοκυθόσπορος, φιστίκι Αιγίνης), χοντροκομμένοι

2-3 κ.σ. αποξηραμένα cranberries

Εκτέλεση

Στρώνουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα ή έναν δίσκο διαστάσεων περίπου 27×35 εκ. Λιώνουμε την μπίτερ κουβερτούρα σε μπεν μαρί (σε ένα ανοξείδωτο σκεύος που έχουμε στερεώσει πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει). Ανακατεύουμε με έναν αβγοδάρτη και προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε ξανά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενο επάνω στη λαδόκολλα. Απλώνουμε ομοιόμορφα παντού το μείγμα χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ή το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Λιώνουμε και τη λευκή κουβερτούρα με τον ίδιο τρόπο. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε τη λιωμένη λευκή σοκολάτα πάνω στη μαύρη φτιάχνοντας σχέδια. Ρίχνουμε από πάνω (ώστε να πάνε παντού) τους ξηρούς καρπούς και τα cranberries πιέζοντάς τα ελαφρά ώστε να ενσωματωθούν στη σοκολάτα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά για τουλάχιστον 2 ώρες, αλλά αν βιαζόμαστε μπορούμε να το βάλουμε και στο ψυγείο. Σπάμε σε ακανόνιστα κομμάτια.

2. Αλειμμα κάστανου

Προετοιμασία-παρασκευή 20΄

Υλικά
(για περίπου 800 γρ.)

600 γρ. κάστανα προβρασμένα και συσκευασμένα σε κενό αέρος

200 γρ. καστανή ζάχαρη

1 λοβός φυσικής βανίλιας

3/4 κ.γ. κανέλα

30 ml κονιάκ (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βάζουμε τα κάστανα σε ένα κατσαρολάκι ή βαθύ τηγάνι, τα καλύπτουμε με νερό και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά να μαλακώσουν τα κάστανα. Τα σουρώνουμε, κρατάμε όμως το υγρό στο οποίο έβρασαν. Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ με 7-8 κ.σ. από το υγρό αυτό. Στην ίδια κατσαρόλα (ή τηγάνι), ρίχνουμε 150 ml από το υγρό στο οποίο έβρασαν τα κάστανά μας και τη ζάχαρη. Κόβουμε με μαχαίρι τον λοβό της βανίλιας κατά μήκος στη μέση και τον γδέρνουμε με τη λάμα του μαχαιριού ή με ένα κουτάλι για να μαζέψουμε τα σποράκια του. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα (μαζί και τον άδειο λοβό). Προσθέτουμε την κανέλα και ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και να βγάλει τα αρώματά της η βανίλια σιγοβράζοντας σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά. Αφαιρούμε τον λοβό της βανίλιας, προσθέτουμε τον πουρέ από τα κάστανα και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε πάλι. Αδειάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

3. Μαρμελάδα αχλάδι με τζίντζερ και βανίλια

Προετοιμασία-παρασκευή 1 ώρα  

Υλικά
(για περίπου 1 ½ κιλό)

1 λοβός φυσικής βανίλιας

1 κιλό αχλάδια, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους

700 γρ. ζάχαρη

Φλούδα από ½ ακέρωτο λεμόνι, χωρίς το άσπρο μέρος (πικρίζει)

1 – 1 ½ κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη

Εκτέλεση

Με ένα μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος στη μέση τον λοβό της βανίλιας. Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση το μείγμα χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 45-50 λεπτά. Ανακατεύουμε πού και πού και ξαφρίζουμε. Μόλις δέσει η μαρμελάδα, αφαιρούμε τις φλούδες λεμονιού και τη βανίλια. Αδειάζουμε το 1/4 της κατσαρόλας σε ένα μπολ και χτυπάμε το υπόλοιπο με ραβδομπλέντερ ή σε κανονικό μπλέντερ. Προσθέτουμε τη μαρμελάδα του μπολ στην υπόλοιπη και ανακατεύουμε. Αν μας αρέσει να έχει εντελώς λεία υφή, χωρίς κομματάκια του φρούτου, την πολτοποιούμε όλη. Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.