Ο μέχρι πρόσφατα καλός καιρός δεν ανοίγει ακόμη τη διάθεση για απολύτως χειμερινές εξορμήσεις, όμως οι γιορτές πλησιάζουν και οφείλουμε να είμαστε προνοητικοί και οργανωμένοι. Οι λάτρεις των ορεινών σπορ σίγουρα θα γνωρίζουν ότι σε κάτι λιγότερο από τρεις ώρες μπορούν να βρεθούν οδικώς στο σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού. Αρκεί να ακολουθήσουν την Ολυμπία Οδό με κατεύθυνση προς Πάτρα, και στο 156,8 χλμ. να βγουν στην έξοδο 20.Χτισμένο σε υψόμετρο 2.340 μ., το πανθομολογουμένως πιο σημαντικό winter spot της Πελοποννήσου (και δεύτερο μεγαλύτερο χιονοδρομικό στην Ελλάδα) περιβάλλεται από ένα εντυπωσιακά όμορφο τοπίο όπου κυριαρχούν τα έλατα και το βραχώδες αλπικό ανάγλυφο. Διαθέτει δυνατότητα λειτουργίας 12 μήνες τον χρόνο, καθώς διοργανώνονται εκεί και άλλες δραστηριότητες πέραν της χιονοδρομίας, όπως πάρτι και διαφόρων ειδών εκδηλώσεις. Κάθε χρόνο υποδέχεται χιλιάδες σκιέρ αλλά και περιπετειώδεις επισκέπτες που αγαπούν πολύ τα όρη και καθόλου τα όρια! Διαθέτει 13 πίστες συνολικού μήκους 25 χλμ. και διαφορετικού συντελεστή δυσκολίας, 8 αναβατήρες και εντυπωσιακό snow park. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να απολαύσουν τη θέα του κατάλευκου περιβάλλοντος σε κάποιο από τα café ή τα εστιατόρια του χιονοδρομικού, να νοικιάσουν τον εξοπλισμό τους ή να κάνουν μαθήματα σε οργανωμένη σχολή σκι. Εδώ, ιδιαίτερα φημισμένες είναι οι διαδρομές στην περιοχή της Στύγας που ξεχωρίζουν για τη δυσκολία τους.
Από τη Στύγα στον Αρίσταρχο
Οπως βλέπουμε στον ιστότοπο www.visitgreece.gr του ΕΟΤ, οι πολυάριθμες πλαγιές με τα αρχαιοελληνικά τους ονόματα δοκιμάζουν τις ικανότητες ακόμη και των πιο έμπειρων χιονοδρόμων. Η πίστα Λητώ (lift Ερμής) απευθύνεται σε αρχάριους (πράσινη), έχει μήκος 150 μέτρων και βρίσκεται στη θέση Ξερόκαμπος, δίπλα στο πάρκινγκ. Η πίστα Αριάδνη (lift Δάφνη 1) σηματοδοτείται ως κόκκινη και μπλε. Στα πρώτα 500 μέτρα της έχει καλή κλίση, στα υπόλοιπα όμως είναι καθαρά μπλε. Το μήκος της φτάνει το ένα χιλιόμετρο και βρίσκεται στα δεξιά του ομώνυμου συρόμενου αναβατήρα. Η πίστα Φαίδρα βρίσκεται δεξιά του αναβατήρα Δάφνη. Πρόκειται για εξαιρετική μπλε πίστα, πάντα καλοστρωμένη, ό,τι πρέπει για μέτριους σκιέρ. Η Αντιγόνη (lift Αρτεμις 2) θεωρείται μια πολύ καλή μαύρη πίστα με μήκος 800 μέτρων και είναι η αγαπημένη πίστα των καλών σκιέρ, γιατί είναι πάντα καλοστρωμένη και έχει πολύ καλή ποιότητα χιονιού. Θα τη βρείτε ακριβώς δίπλα από την «άγκυρα», στην αριστερή της πλευρά.
Τώρα αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα. Η Ινώ (Στύγα 1), μια μαύρη πίστα, αρμόζει ως επιλογή μόνο σε πραγματικά πολύ καλούς και έμπειρους σκιέρ. Το μήκος της φτάνει τα 1.400 μέτρα, όμως μόνο στα πρώτα 900 μέτρα είναι μαύρη. Στο υπόλοιπο κομμάτι της είναι πράσινη, αφού περνά μέσα από το πλατό της Βαθιάς Λάκκας. Η κλίση της είναι τέτοια που για να στρωθεί χρειάζεται ειδικός χιονοστρωτήρας. Η Στύγα 1 μαζί με την πίστα Φίλιππος στα 3-5 Πηγάδια θεωρούνται οι δυσκολότερες πίστες στη χώρα μας. Η Νεφέλη (Στύγα 2) είναι μια πολύ καλή κόκκινη πίστα μήκους 2,3 χιλιομέτρων. Αν μάλιστα προστεθεί σε αυτή και η συνέχειά της, η μπλε πίστα Αχιλλέας, τότε έχουμε μία από τις μεγαλύτερες σε μήκος πίστες στην Ελλάδα, με σύνολο διαδρομής 3,2 χιλιόμετρα. Φθάνοντας στην κορυφή της Νεραϊδόραχης θα δείτε το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος», το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στα Βαλκάνια και ένα από τα πιο ισχυρά σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόσθετες πληροφορίες θα βρείτε στο https://kalavritaski.gr.
Φυσικό κάλλος και ιστορία
Οσοι δεν αγαπούν υπερβολικά το χιόνι μπορούν να σταθμεύσουν στα Καλάβρυτα, έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Πελοποννήσου. Τα πέτρινα σπίτια με τις κεραμιδοσκεπές, οι όμορφοι πεζόδρομοι, τα γεμάτα café, οι μικρές πλατείες και οι ταβέρνες δίπλα σε σκιερά πλατάνια σχηματίζουν ένα πολύ γραφικό σκηνικό. Σήμα κατατεθέν αποτελεί φυσικά ο πασίγνωστος οδοντωτός σιδηρόδρομος, που εγκαινιάστηκε το 1896 και εκτελεί τη διαδρομή μέχρι το Διακοπτό. Ο επιβάτης περνά με το βαγόνι μέσα από το υπέροχο Φαράγγι του Βουραϊκού για να καταλήξει στις ακτές του Κορινθιακού Κόλπου, εξ ου και αυτή η σύντομη μετάβαση θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα ταξίδια με τρένο στην Ελλάδα. Είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος με τον οποίο το «τρενάκι» του Βουραϊκού ενσωματώθηκε στο περιβάλλον και δεν επιβαρύνει το οικοσύστημα του φαραγγιού. Στα Καλάβρυτα μπορείτε (και μάλλον επιβάλλεται) να επισκεφθείτε το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος αλλά και το Μνημείο των Εκτελεσθέντων (Τόπος Θυσίας), το οποίο έχει ανεγερθεί για να μην ξεχαστούν όσοι εκτελέστηκαν στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 από τους Ναζί. Ολοι οι άνδρες των Καλαβρύτων από 13-14 ετών και άνω, οδηγήθηκαν στη Ράχη του Καππή (σήμερα Τόπος Θυσίας) και έβλεπαν τα χωριό τους να καίγεται ολοσχερώς λίγο προτού πέσουν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών. Συνολικά, στις γερμανικές επιχειρήσεις εκείνου του Δεκεμβρίου του 1943, πάνω από 20 χωριά της ευρύτερης περιοχής κάηκαν ενώ 697 Ελληνες βρήκαν τον θάνατο στα εκτελεστικά αποσπάσματα.
Θρησκευτικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον
Υπάρχουν σε κοντινή απόσταση και άλλα σημαντικά αξιοθέατα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Μονή της Αγίας Λαύρας. Η παράδοση τη θέλει να χτίστηκε τον 10ο αιώνα και τον Παλαιών Πατρών Γερμανό να ύψωσε εκεί το λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης, την 25η Μαρτίου 1821. Υπάρχει βεβαίως και το επιβλητικό μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου, το οποίο θεωρείται το αρχαιότερο της Ελλάδας. Χτίστηκε το 362 μ.Χ. από τους θεσσαλονικείς αδελφούς μοναχούς Συμεών και Θεόδωρο. Ο μύθος θέλει τα δύο αδέλφια που βρίσκονταν στην Ιερουσαλήμ να είδαν ο καθένας ξεχωριστά μια οπτασία με την εντολή να μεταβούν στην Αχαΐα και να βρουν την Ιερή Εικόνα της Παναγίας από μαστίχα και κερί, φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Υστέρα από αλλεπάλληλες περιπλανήσεις και αποκαλυπτικά όνειρα, συνάντησαν την κόρη Ευφροσύνη, βοσκοπούλα από το χωριό Γαλατά (σημερινή Ζαχλωρού). Η Ευφροσύνη τούς οδήγησε στο σπήλαιο όπου βρισκόταν η αναζητούμενη Ιερή Εικόνα, την οποία είχε ανακαλύψει νωρίτερα η ίδια «Θεία βουλή», ακολουθώντας ένα ζώο από το κοπάδι της που πήγαινε στο σπήλαιο για να πιει νερό από την πηγή που βρισκόταν εκεί. Η πηγή αυτή του σπηλαίου – μετέπειτα μαρμάρινη – αποτελεί σήμερα το γνωστό με το όνομα «η Πηγή της Κόρης» αγίασμα, ενώ η Ευφροσύνη τιμάται ως Αγία. Η Ιερή Εικόνα, σύμφωνα με την παράδοση, βρισκόταν δίπλα στην πηγή και φυλασσόταν από έναν φοβερό δράκο, ο οποίος σκοτώθηκε από κεραυνό όταν επιτέθηκε στους δύο μοναχούς που προσπαθούσαν να καθαρίσουν τον ιερό χώρο από την πυκνή βλάστηση. Στη συνέχεια οι δύο μοναχοί κατασκεύασαν μικρό ναό και μερικά κελιά με τη συνδρομή του πλήθους των πιστών που συνέρρεαν για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα.
Πολύ κοντά, στους πρόποδες του Χελμού, βρίσκεται ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης, το Σπήλαιο Λιμνών, με θαυμάσιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες και 13 μικρές λίμνες που διαδέχονται η μία την άλλη. Κατά μήκος άλλωστε της υπερσύγχρονης Ολυμπίας Οδού, συναντά κανείς μερικά από τα πιο γνωστά και σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία της χώρας, καθώς και περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντικής και πολιτιστικής σημασίας και φυσικού κάλλους, όπως τα μνημεία της Ελευσίνας, το Ηραίο κοντά στο Λουτράκι, η Αρχαία Κόρινθος και ο Ακροκόρινθος, η Στυμφαλία, η Σικυώνα, τα αρχαία θέατρα της Αιγείρας και της Κερύνειας, η Αλυκή του Αιγίου, τα μνημεία και το αρχαιολογικό πάρκο της Πάτρας.