Kunfunadhoo: Βουτιές στο νησιωτικό καταφύγιο της πολυτέλειας

Περιήγηση στο Kunfunadhoo, ένα μικρό νησί στην ατόλη Μπάα των Μαλδιβών, και χαλάρωση σε ένα ξενοδοχείο για λίγους, χαμένο στην απεραντοσύνη του Ινδικού Ωκεανού.

Υπάρχουν προορισμοί με δεκάδες αξιοθέατα που δικαίως προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες. Υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν έχουν τίποτε. Που είναι απλώς όμορφοι, πολύ όμορφοι. Αν αυτό είναι από μόνο του αρκετό για να τους επισκεφθείς;

Γιατί όχι! Η ομορφιά είναι πάντα ένας προορισμός που γαληνεύει τις ψυχές μας. Που χορταίνει τα μάτια και την καρδιά μας. Που μας χαρίζει αισιοδοξία και ανάταση και που λειτουργεί ως δεξαμενή όμορφων αναμνήσεων από την οποία θα αντλήσουμε κουράγιο όταν θα βουτήξουμε ξανά με το κεφάλι στα δύσκολα.

Σε έναν τέτοιον προορισμό ταξιδεύουμε σήμερα: Αποστομωτικά όμορφο αλλά και εξαιρετικά μακρινό. Περιορισμένο σε έκταση αλλά πλούσιο σε χλωρίδα, πλούσιο σε εικόνες αρμονίας και γαλήνης.

Το Kunfunadhoo, όπως είναι το όνομα του μικρού νησιού το οποίο θα εξερευνήσουμε, βρίσκεται κάπου στις Μαλδίβες. Και υπόσχεται, σε εκείνον που θα κάνει το πολύωρο ταξίδι, ιδανικές διακοπές σε ένα μέρος όπου εύκολα μπορείς να ξεχάσεις κάθε έγνοια: Στο ξενοδοχείο Soneva Fushi.

Τι μας κρατά και δεν εγκαθιστάμεθα εκεί; Κακά τα ψέματα, το μοναδικό θέρετρο που λειτουργεί πάνω στο νησί απευθύνεται στα πολύ ισχυρά πορτοφόλια. Το Soneva Fushi φημίζεται ως ένα από τα πολυτελέστερα «καταφύγια» στον κόσμο, γεγονός που μας υποχρεώνει να το θαυμάζουμε μόνο από μακριά. Ακόμα και έτσι, όμως, μπορούμε να απολαύσουμε τις εξωτικές χάρες του.

Από το δάσος ως το νερό

Mέρος του Παγκόσμιου Δικτύου Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO, το Kunfunadhoo βρίσκεται φωλιασμένο στην ατόλη Μπάα των Μαλδιβών. Πρόκειται για μια τεράστια ατόλη που αποτελείται από τρεις επιμέρους, μικρότερες ατόλες, με δεκάδες κατοικημένα και (κυρίως) ακατοίκητα νησιά, σε κάποια εκ των οποίων αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια θέρετρα πολυτελείας.

Οι παραλίες με τη λευκή άμμο, τα κρυστάλλινα νερά και ο υπέροχος κοραλλιογενής βυθός είναι οι τρεις κυριότεροι λόγοι για τους οποίους όλο και περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται την περιοχή.

Ο ξύλινος διάδρομος ανάμεσα στα δέντρα οδηγεί στην είσοδο μιας από τις διώροφες, κατασκευασμένες από ελαφρύ ξύλο, βίλες.

Μικρή ψηφίδα σε αυτό το πολύχρωμο μωσαϊκό της ωκεάνιας ομορφιάς, το Kunfunadhoo και συγκεκριμένα το ξενοδοχείο του, το Soneva Fushi, «φιλοξενεί» 63 βίλες, άλλες κρυμμένες μέσα σε μια κατάφυτη έκταση, δηλαδή στο μικρό δάσος που φύεται στο κέντρο του νησιού, άλλες σπαρμένες στις παραλίες του και κάποιες χτισμένες κυριολεκτικά πάνω στο νερό.

Εκείνες που βρίσκονται στην «πλευρά του ηλιοβασιλέματος» έχουν πιο εύκολη πρόσβαση στον ύφαλο, όπου αναπτύσσεται πλούσια υποβρύχια ζωή και συχνάζουν τα δελφίνια, οπότε προτιμώνται από τους φίλους των καταδύσεων – και των ρομαντικών ηλιοβασιλεμάτων. Απέναντί τους, με απόσταση μόλις 650 μέτρων, βλέπουν το γειτονικό μικροσκοπικό νησί Eydhafushi, το οποίο είναι κατοικημένο απ’ άκρη σ’ άκρη.

Οι επισκέπτες που θα επιλέξουν την «πλευρά της Ανατολής» όχι μόνο θα απολαύσουν μερικές από τις ομορφότερες ανατολές του κόσμου (αν έχουν τη διάθεση να ξυπνήσουν νωρίς το πρωί), αλλά και θα περάσουν μερικές ημέρες σαν να είναι μόνοι πάνω στο νησί, καθώς η εν λόγω περιοχή απευθύνεται σε εκείνους που επιζητούν απομόνωση και περισσότερη ιδιωτικότητα.

Από αυτή την πλευρά, όπου και αν κοιτάξετε, βλέπετε την απέραντη θάλασσα, καθώς το επόμενο (κατοικημένο) νησί, το Maalhos, βρίσκεται αρκετά μακριά και φαίνεται σαν μια αχνή κουκκίδα μέσα στο απόλυτο γαλάζιο του Ινδικού Ωκεανού.

Μινιμαλιστική πολυτέλεια και καλό γούστο επικρατούν σε όλους τους χώρους του Soneva Fushi.

Oσο για τις βίλες του Soneva Fushi, αυτές είναι χτισμένες με τρόπο όσο γίνεται πιο φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά παραμένοντας διαφορετική η μία από την άλλη. Μπορούν να φιλοξενήσουν από δύο έως και εννέα άτομα, οι περισσότερες έχουν τις δικές τους πισίνες και εννοείται πως διαθέτουν και το προσωπικό που θα φροντίσει ώστε να μη λείψει τίποτε από τον φιλοξενούμενο. Οι τιμές ξεκινούν από τα 1.500 δολάρια το άτομο για κάθε διανυκτέρευση και μπορεί και να ξεπερνούν τα 2.900 δολάρια.

Είπαμε, το Soneva Fushi, «η επιτομή της ξυπόλυτης πολυτέλειας», όπως το διαφημίζουν, είναι ένα θέρετρο για λίγους. Τώρα, αν ανήκετε σε αυτούς τους λίγους, τι μπορείτε να κάνετε εκτός από το να χαζεύετε την ανατολή ή τη δύση του ήλιου και να περπατάτε ξυπόλυτοι στην απαλή άμμο; Πολλά πράγματα.

Δραστηριότητες για όλους

Μπορείτε να συμμετέχετε στο «Zipline Experience», δηλαδή να περιηγηθείτε το δάσος μέσα από μια σειρά από υπέργειες πλατφόρμες – πάντα υπό την επίβλεψη του εξειδικευμένου προσωπικού. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε… αφ’ υψηλού το πρωινό ή το δείπνο σας σε κάποια από αυτές τις πλατφόρμες.

Η δράση «Wildlife Εxplorer» βοηθάει τους επισκέπτες να γνωρίσουν την πλούσια χλωρίδα και την πανίδα του νησιού. Η δράση «Sunset Dolphin Cruise» τους φέρνει κοντά, όπως αποκαλύπτει το όνομά της, με τα παιχνιδιάρικα δελφίνια που ζουν κοντά στις ακτές του νησιού.

Οργανώνονται επίσης εκδρομές για τη γνωριμία με τα εντυπωσιακά σαλάχια μάντα, μεγάλος πληθυσμός των οποίων συγκεντρώνεται σε κόλπο που απέχει είκοσι λεπτά με ταχύπλοο από το ξενοδοχείο.

Το Den είναι ένα καταφύγιο όπου απαγορεύεται η χρήση τεχνολογίας και όπου οι μικροί επισκέπτες μπορούν να παίξουν μέσα στη φύση ξεχνώντας για λίγο κινητά τηλέφωνα και tablets. Στο Soneva Soul, το spa του ξενοδοχείου, εφαρμόζονται θεραπείες υγείας και ευεξίας και οργανώνονται μαθήματα yoga, διαλογισμού κ.λπ. Στα γήπεδα του τένις οι φίλοι του σπορ μπορούν να ασκήσουν τις δεξιότητές τους και να πάρουν μέρος σε αγώνες αντιμετωπίζοντας άλλους επίδοξους «Τσιτσιπάδες».

Στο Eco Centro, το «βιολογικό εργαστήρι» του Soneva Fushi, μικροί και μεγάλοι έρχονται σε επαφή με τις σύγχρονες, φιλικές προς το περιβάλλον και τους οργανισμούς μας μεθόδους καλλιέργειας και με τους νέους υγιεινούς τρόπους διατροφής. Στη Soneva Academy παιδιά και έφηβοι μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα συνδυάζοντας διακοπές με μάθηση.

Στους χώρους του ξενοδοχείου – με τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα café κ.λπ. – λειτουργεί ακόμα και «στούντιο γυαλιού», όπου κατασκευάζονται τα σκεύη που χρησιμοποιούνται στις βίλες και στα εστιατόριά του, αλλά και έργα τέχνης από ανακυκλωμένα, χρησιμοποιημένα γυάλινα μπουκάλια. Oλα αυτά, και πολλά άλλα, σε ένα νησάκι τόσο μικρό που μετά βίας το βρίσκεις αν το αναζητήσεις στον χάρτη.

Ταξίδι με υδροπλάνο

Πώς φτάνει όμως κάποιος μέχρι εκεί; Με πτήση με υδροπλάνο από το Μαλέ, την πρωτεύουσα των Μαλδίβων. Διαρκεί περίπου τριάντα λεπτά, ο συνολικός χρόνος εξαρτάται ωστόσο από το αν θα είναι απευθείας πτήση ή αν το υδροπλάνο θα σταματήσει σε περισσότερα νησάκια-ξενοδοχεία.

Κατά τα άλλα, «no news, no shoes» όπως λέει και το μότο του Soneva Fushi: Αφήστε τα παπούτσια στο σπίτι «ώστε και οι βαλίτσες σας να είναι πιο ελαφριές και να αισθανθείτε την αίσθηση της άμμου κάτω από τα πόδια σας».

Αυτά για όσους μπορούν να πληρώσουν αδρά για να απολαύσουν αυτή την ολόχρυση άμμο. Αλλά και εμείς οι υπόλοιποι δεν θα μείνουμε με το παράπονο, θα ευτυχήσουμε και αυτό το καλοκαίρι στις δικές μας αμμουδερές ή βοτσαλωτές παραλίες, στους δικούς μας παραθαλάσσιους προορισμούς.

Που μπορεί να μην είναι τροπικοί, αλλά δεν παύουν να είναι, καθένας με τις ομορφιές του, μοναδικοί! Και όταν (πού θα πάει;) θα κερδίσουμε το λαχείο, θα κάνουμε ένα πέρασμα και από το Soneva Fushi!

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.