Τη ζωή της Μίριαμ – Μίμι τη φώναζαν φίλοι και γνωστοί – Ούλενς θα μπορούσε κανείς να τη χαρακτηρίσει μυθιστορηματική. Τουλάχιστον από το 1999 και μετά, όταν παντρεύτηκε τον δισεκατομμυριούχο βαρόνο Γκι Ούλενς, συνδέοντας έτσι τη ζωή και τη μοίρα της με την ιστορική αριστοκρατική οικογένεια της Νότιας Ολλανδίας, η οποία διαθέτει δεσμούς με τον βασιλιά Κάρολο Β΄ της Ισπανίας από τον Οίκο των Αψβούργων, σουηδούς και άλλους σκανδιναβούς ευγενείς. Μαζί του, έζησε τις τελευταίες δεκαετίες μέσα στα πλούτη, συναναστρεφόμενη τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του πλανήτη, εστεμμένους και μεγαλοεπιχειρηματίες, μοιράζοντας τον χρόνο της ανάμεσα στο Βέλγιο, όπου βρισκόταν η μόνιμη κατοικία τους, αλλά και το Πόρτο Χέλι, όπου διέθεταν πολυτελέστατη βίλα.
Εκεί, στο Πόρτο Χέλι, τους περίμεναν και εφέτος οι έλληνες φίλοι τους για να περάσουν μαζί κάποιες ημέρες του Πάσχα. Με τα χρόνια είχαν δημιουργήσει μια μικρή κοινότητα με τις ισχυρές εφοπλιστικές και επιχειρηματικές οικογένειες της Ελλάδας που διατηρούν εξοχικά στη μαγευτική παραθαλάσσια κωμόπολη. Οι Ούλενς ήταν ιδιαιτέρως αγαπητοί, γι’ αυτό και η είδηση του θανάτου της 70χρονης Μίμι έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, σκορπίζοντας θλίψη σε όλους. Τα συναισθήματα και το σοκ έγιναν ακόμη πιο έντονα καθώς οι λεπτομέρειες της τραγικής ιστορίας άρχισαν να διαδίδονται σιγά-σιγά.
Η αγαπημένη τους φίλη είχε πυροβοληθεί τέσσερις φορές στο κεφάλι, κατά τα φαινόμενα από τον Νίκολας Ούλενς, γιο του συζύγου της, ο οποίος επίσης ήταν παρών στην επίθεση. Μάλιστα, μία από τις συνολικά εννέα σφαίρες που έριξε προς το μέρος τους ο δράστης τραυμάτισε και τον Γκι στο πόδι. Η Μίμι άφησε την τελευταία της πνοή προτού φθάσει το ασθενοφόρο στη σκηνή του εγκλήματος, ενώ ο σύζυγός της διεκομίσθη, εκτός κινδύνου, στο νοσοκομείο.
Η σκηνή του εγκλήματος
Ο 57χρονος Νίκολας, ο οποίος έχει εργαστεί στο παρελθόν για τη βελγική κυβέρνηση ως πράκτορας της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας, δεν διατηρούσε και τις καλύτερες σχέσεις με τη δεύτερη σύζυγο του πατέρα του. Επί χρόνια υπήρχαν διαφορές που είχαν να κάνουν, όπως εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς, με την αμύθητη περιουσία του βαρόνου Ούλενς. Κατηγορούσε τη Μίμι ότι κατασπαταλούσε τα χρήματα της οικογένειάς του, ότι ήθελε να στερήσει από τον ίδιο και την αδελφή του το μερίδιο που τους αναλογούσε και ότι κρατούσε τον πατέρα του, του οποίου η υγεία συνεχώς χειροτέρευε λόγω της προχωρημένης ηλικίας του, μακριά από τους οικείους του.
Το πρωί της 29ης Μαρτίου είχε επισκεφθεί το ζεύγος στην έπαυλή τους στο χωριό Οάν του Βελγίου. Μετά από έναν έντονο καβγά, εκείνος έφυγε από την οικία και περίμενε το ζευγάρι απ’ έξω, μέσα στο όχημά του. Οταν τους είδε να φεύγουν με το αυτοκίνητό τους, έπεσε επάνω τους με το δικό του ακινητοποιώντας τους, βγήκε έξω και τους πυροβόλησε. Την επομένη, γύρω στις 11 το πρωί, παραδόθηκε στις Αρχές, ομολογώντας το έγκλημά του. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φυλακή, κατηγορούμενος για φόνο και παράβαση του νόμου περί όπλων.
Ο Γκι κατέθεσε μήνυση σε βάρος του γιου του, ενώ στο πλευρό του Νίκολας βρίσκεται από την πρώτη στιγμή η αδελφή του, Μπριζίτ – ο 88χρονος βαρόνος έχει συνολικά τέσσερα παιδιά με την πρώτη σύζυγό του Μισελίν Φρανξ, την οποία χώρισε έπειτα από 44 χρόνια γάμου για να παντρευτεί τη Μίριαμ. Μάλιστα, η Μπριζίτ υποστήριξε στις τοπικές εφημερίδες ότι «η Μίμι είχε καταστρέψει την οικογένεια. Τα ήθελε όλα δικά της. Δεν μας επιτρεπόταν καν να δούμε πια τον μπαμπά. Μόνο ένα πράγμα είχε σημασία για εκείνη, ήθελε την οικογενειακή περιουσία για τον εαυτό της». Επίσης, υποστήριξε ότι εκείνο που τελικά ώθησε τον αδελφό της στην αποτρόπαιη πράξη του ήταν η πληροφορία ότι η μητριά τους είχε βάλει πωλητήριο στο πατρικό τους σπίτι και αναρωτήθηκε: «Τι θα τα έκανε τα χρήματα; Δεν ξέρω, αλλά φαντάζομαι ότι θα τα κρατούσε για τον εαυτό της».
Αυτή, όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νίκολας Ούλενς έχει απασχολήσει τις Αρχές. Ο αριστοκράτης πρώην κατάσκοπος – εργαζόταν στο τμήμα αντικατασκοπείας που αφορούσε στη Ρωσία και οι συνάδελφοί του τον περιγράφουν ως «φωνακλά» και υπερόπτη που κόμπαζε για τον πλούτο του, χαρακτηριστικά που δεν ταίριαζαν με τη θέση του στο Σώμα – είχε δει την καριέρα του να λήγει άδοξα καθώς κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Τότε, οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας του είχαν κάνει έφοδο στο σπίτι του προκειμένου να ανακτήσουν κλεμμένα μυστικά αρχεία που χρησιμοποιήθηκαν από τον Νίκολας για να υποστηρίξουν τις κατηγορίες.
Από ζαχαροπλάστισσα, βαρόνη
Γεννημένη στην Κολωνία το 1952, κόρη αξιωματικού του βελγικού στρατού που υπηρετούσε στη Δυτική Γερμανία, πήγε για σπουδές στο Βέλγιο, όπου αμέσως παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά, το πρώτο σε ηλικία 21 ετών και το δεύτερο στα 24. Πριν από αυτό, είχε ήδη γίνει επιχειρηματίας, αφού είχε ανοίξει τη δική της επιχείρηση εστίασης στις Βρυξέλλες, την οποία άφησε για να μεγαλώσει τα παιδιά της. Το επιχειρηματικό της δαιμόνιο όμως δεν την εγκατέλειψε και έτσι προέκυψε το ζαχαροπλαστείο της στη βελγική πρωτεύουσα με την επωνυμία Sweetly.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 γνώρισε και ερωτεύτηκε τον βαρόνο Γκι Ούλενς, ο οποίος όμως ήταν παντρεμένος. Χρειάστηκαν οκτώ ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαζυγίου του και να καταφέρει να παντρευτεί τελικά τη Μίριαμ το 1999. Την ίδια χρονιά ο Γκι, ως CEO του Ομίλου Artal, ηγήθηκε της εξαγοράς της εταιρείας Weight Watchers International έναντι 735 εκατομμυρίων δολαρίων. To επόμενο διάστημα πούλησε ποσοστό των μετοχών κερδίζοντας 3,8 δισ. δολάρια, διατηρώντας παράλληλα πλειοψηφικό μερίδιο, κατόρθωμα που χαρακτηρίστηκε ως «το deal του αιώνα». Εναν χρόνο αργότερα, αποσύρθηκε για να επικεντρωθεί σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες με τη σύζυγό του. Από τότε και για όσα χρόνια ακολούθησαν μέχρι τον θάνατό της, ο Γκι όντως υποστήριξε με πάθος, οικονομικά και ηθικά, κάθε ένα από τα πολλά και εντυπωσιακά projects της Μίριαμ.
Ενα από τα πρώτα αφορούσε τις προσπάθειές της να βοηθήσει τα υποσιτισμένα παιδιά στο Νεπάλ. Η δραστήρια επιχειρηματίας είχε επισκεφθεί τη χώρα προτού γνωρίσει τον μετέπειτα σύζυγό της και είχε ζήσει από κοντά τις κακουχίες ενός λαού που βίωνε μια περίοδο έντονων συγκρούσεων. Αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τις γνωριμίες του Ούλενς και όσα μέσα διέθεταν για να βοηθήσουν. Τα τελευταία χρόνια με τη στήριξή τους λειτουργούν εκεί σχολεία όλων των βαθμίδων, ορφανοτροφεία και μονάδες εντατικής θεραπείας που έχουν στηρίξει χιλιάδες παιδιά.
Οι φιλότεχνοι Ούλενς
Η δραστηριότητα όμως για την οποία έγιναν πιο γνωστοί ανά τον κόσμο οι Ούλενς είναι αυτή που αφορά την Τέχνη. Το ζεύγος, από τον πρώτο καιρό του κοινού τους βίου, άρχισε να συλλέγει έργα τέχνης – κλασικής και μοντέρνας -, κυρίως από την Κίνα, ενώ έδειχνε ενδιαφέρον και για την digital art. Μάλιστα, το 2007 ίδρυσαν το Ullens Center for Contemporary Art (UCCA) στο Πεκίνο για να στεγάσουν τη συλλογή τους που αριθμούσε τότε περί τα 2.000 έργα. Το ίδρυμα, που ήταν ένα από τα πρώτα του είδους του στη χώρα, πέρασε σε νέα εποχή υπό νέα ιδιοκτησία και διοίκηση δέκα χρόνια αργότερα και μετονομάστηκε σε Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο πλέον διαθέτει παραρτήματα και στο Μπεϊντάιχε και στη Σανγκάη, ενώ αναμένεται το 2024 η άφιξη ακόμη ενός, στην επαρχία Σιτσουάν. Οι Ούλενς ωστόσο ήταν εκείνοι που έκαναν την αρχή, για τον λόγο αυτόν και η δράση τους αυτή θεωρείται από τον διεθνή κόσμο της Τέχνης πολύ σημαντική, καθώς ενίσχυσε το προφίλ της κινεζικής σύγχρονης τέχνης ενώ χάρισε στο ζεύγος και μια θέση στην ετήσια λίστα των 200 κορυφαίων συλλεκτών του ARTnews από το 2008 έως το 2015.
Τέλος, ανάμεσα στις σημαντικές δράσεις της Μίριαμ, εκείνη που είχε έναν πιο προσωπικό χαρακτήρα, αφορούσε την υποστήριξη καρκινοπαθών. Το 2003 η βαρόνη διαγνώστηκε με καρκίνο, τον οποίο νίκησε. Αποφάσισε όμως να ιδρύσει το Mimi Foundation για να παρέχει υποστήριξη στους πάσχοντες, προσφέροντας πρόσβαση σε διαφορετικές μορφές θεραπείας για δεκάδες χιλιάδες άτομα ετησίως. Το ίδρυμα δραστηριοποιείται στην έρευνα για τον καρκίνο και στην υποστήριξη ασθενών σε οκτώ γαλλικά, βελγικά και ελβετικά νοσοκομεία. Μάλιστα, για τη χρηματοδότησή του η Μίριαμ δημιούργησε και ένα luxury fashion brand, το Maison Ullens, από το οποίο έκαναν τις αγορές τους ακόμη και μέλη βασιλικών οικογενειών.
Μετά από τόσες μάχες που έδωσε και κέρδισε η βαρόνη, φαντάζει ακόμη πιο τραγικός ο απότομος και βίαιος τρόπος με τον οποίο έχασε τη ζωή της. Το τι μέλλει γενέσθαι με τον δράστη της δολοφονικής επίθεσης θα φανεί στα δικαστήρια, το σίγουρο όμως είναι ότι η Μίμι αφήνει πίσω της ένα σημαντικό έργο.