Εμελλε να γίνει συνώνυμος με το «Bilbao effect». Διότι όποιος θέλει να δει μια μέχρι πρότινος βιομηχανική περιοχή να αναγεννάται από τις στάχτες της χάρη σε ένα κτίριο που είναι τόσο εντυπωσιακό ώστε να αλλάξει άρδην τον χαρακτήρα μιας πόλης, όπως ακριβώς συνέβη δηλαδή με το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στην πρωτεύουσα των Βάσκων, στον Φρανκ Γκέρι θα σπεύσει να αποταθεί.
Αυτό τουλάχιστον είναι το κίνητρο πίσω από την ανάθεση του Κέντρου Τεχνών Luma Arles στην πόλη Αρλ της Νότιας Γαλλίας (μεταξύ Μονπελιέ και Μασσαλίας) στον αμερικανοκαναδό starchitect. Προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2020 και να φτάσει τα 46 μέτρα σε ύψος, έχει ήδη αρχίσει να ορθώνεται στον ορίζοντα της πόλης και να στέλνει τους στραφταλισμούς του προς πάσα κατεύθυνση. Αδύνατον να διαφύγει την προσοχή των περαστικών το στενόμακρο, «σπονδυλωτό» κτίριο επενδυμένο με πλακίδια αλουμινίου, το οποίο κρύβει στο εσωτερικό του μια καρδιά από τσιμέντο, ατσάλι και γυαλί, ενώ αναδύεται πάνω από ένα μεγάλο, στρογγυλό αίθριο που θυμίζει το ρωμαϊκό αμφιθέατρο της Αρλ. Σημειωτέον, το κτίριο χτίζεται πάνω σε γραμμές του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου που βρίσκονται σε αχρηστία από το 1986.
Εκθαμβος, ο αμερικανός κριτικός αρχιτεκτονικής Φρανκ Μίλερ αποκάλεσε το ανολοκλήρωτο κτίριο «έναν ανεμοστρόβιλο από ανοξείδωτο ατσάλι». Είναι μια άποψη που δεν συμμερίστηκαν απόλυτα αρκετοί ντόπιοι, οι οποίοι διέκριναν σε αυτό μια ομοιότητα με ένα τσακισμένο κουτάκι αναψυκτικού ή μπίρας. Ο Γκέρι, o οποίος έχει τιμηθεί με το βραβείο Pritzker το 1989 και με το Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, μάλλον έχει συνηθίσει να βλέπει τα κτίριά του να προκαλούν πάθη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως, εμπνεύστηκε τον σχεδιασμό από τους απόκρημνους βραχώδεις σχηματισμούς που βρίσκονται πλησίον της πόλης. Είναι οι ίδιοι που είχε ζωγραφίσει και ο Βίνσεντ βαν Γκογκ το 1888, τη χρονιά που είχε φτάσει στην Αρλ και μαγεύτηκε από την ομορφιά και το φως της.
Το Κέντρο Τεχνών Luma Arles αναμένεται να στεγάσει τις δραστηριότητες του Luma Foundation, ενός ιδρύματος με στόχο τη στήριξη καλλιτεχνών και ντιζάινερ στην αιχμή της πρωτοπορίας. Ιδρύθηκε από την ελβετίδα συλλέκτρια έργων και τέχνης και κινηματογραφική παραγωγό Μάγια Χόφμαν, κληρονόμο του φαρμακευτικού κολοσσού Hoffmann-La Roche, η οποία μεγάλωσε στην πόλη της Αρλ και συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση οικονομικής στήριξης και ευεργεσιών προς τη μεταβιομηχανική πόλη. Ούτε λίγο ούτε πολύ, 150 εκατ. ευρώ διέθεσε για το συγκεκριμένο πρότζεκτ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Artnet. Οταν ολοκληρωθεί, το Luma Arles θα προστεθεί σε μια σειρά κτιρίων πολιτιστικού χαρακτήρα που θα δώσουν ανάσες ζωής στην περιοχή και χωροθετούνται σε ένα δημόσιο πάρκο που έχει σχεδιάσει ο βέλγος αρχιτέκτων τοπίου Μπας Σμετς.