Σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς, για το τραπέζι των πιο σημαντικών εορτών του χρόνου, διαθέτουμε μία λίστα από τα αγαπημένα παραδοσιακά εδέσματα της οικογένειάς μας. Συνταγές που έχουν περάσει από χέρι σε χέρι, από γενιά σε γενιά, γραμμένες πολλές φορές σε σελίδες τετραδίων κιτρινισμένες από τον χρόνο και τη χρήση. Αλλοι, ακόμη και οι μεγαλύτεροι σεφ, καταφεύγουν στις από τηλεφώνου συμβουλές της μαμάς ή της γιαγιάς για την εκτέλεση του πιάτου που ξεχωρίζει στη μνήμη τους ανάμεσα σε άλλα της παιδικής τους ηλικίας. Ταραμοσαλάτες με «μυστικά» που τις κάνουν αξεπέραστες, πίτες με φρέσκα υλικά της εποχής, εκλεκτές ρεβιθάδες σιγοψημένες στον φούρνο, χταπόδι, είτε ξιδάτο είτε με κοφτό μακαρονάκι, και ό,τι άλλο μπορεί να κάνει για τον καθένα την Καθαρά Δευτέρα ξεχωριστή.
Επειδή όμως με την παράδοση μπορεί πάντοτε να συμβαδίζει και η έμπειρη ματιά ενός ταλαντούχου επαγγελματία σεφ, ειδικά όταν αυτή δίνεται με αγάπη και σεβασμό στα πιάτα που έχουν αντέξει στον χρόνο, πάντοτε έχει ενδιαφέρον και η προσθήκη έστω και μιας πιο… γκουρμέ παρασκευής. Τέτοιες είναι οι δύο συνταγές που προτείνει ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, executive chef του «Δειπνοσοφιστηρίου», άρτια εκτελεσµένες από τον Μιλτιάδη Παπακυπριανό chef de cuisine του εστιατορίου «Ilios» στη Βουκουρεστίου – στη στοά Σπυρομήλιου.
Περιεχόμενο για συνδρομητές
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.