Για την Καθαρά Δευτέρα υπάρχουν κάποιοι άγραφοι γαστρονομικοί κανόνες που ακολουθούνται σχεδόν από όλα τα ελληνικά νοικοκυριά: το τραπέζι στρώνεται από το πρωί και μαζεύεται το βράδυ, από πάνω του δεν λείπουν ποτέ η λαγάνα, ο χαλβάς και οι ελιές, ενώ ένα σωστό μενού περιλαμβάνει απαραιτήτως ένα, τουλάχιστον, πιάτο με θαλασσινά, ένα με όσπρια και ένα νηστίσιμο άλειμμα (για τη λαγάνα). Ακριβώς δηλαδή αυτό που ετοίμασε για εμάς η Καρολίνα Δωρίτη, σεφ, food editor και παραγωγός εκπομπών μαγειρικής. Επιμένοντας στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, επέλεξε μια διαφορετική εκδοχή του κλασικού χταποδιού με κοφτό μακαρονάκι, αφού το έφτιαξε με μοσχιούς, οι οποίοι είναι μικρότεροι σε μέγεθος, και στριφτάρια, ένα ζυμαρικό που συνηθίζουν να παρασκευάζουν στη Λέσβο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Τη γεύση της σάλτσας ενίσχυσε με εκλεκτό κρασί Vinsanto. Η εκδοχή της ταραμοσαλάτας ετοιμάστηκε με αβοκάντο. Δεν περιέχει καθόλου ψωμί, αλλά χρειάστηκε και λιγότερο λάδι, αφού ένα μέρος του αντικαταστάθηκε από τη λιπαρότητα του αβοκάντο. Τέλος, η απλότητα της σαλάτας με τα μαυρομάτικα συνδυάστηκε με μυρωδικά, κάππαρη, αλλά και λίγο ξύσμα λεμονιού, για μια πιο ενδιαφέρουσα και έντονη πινελιά που κάνει το πιάτο να ξεχωρίζει.
Περιεχόμενο για συνδρομητές
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.