Σε μια σπάνια γενετική παραλλαγή ενός υπερήλικου οξυρρύγχου οφείλει την πρωτιά του το πιο ακριβό χαβιάρι σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ο λόγος που διαθέτει το λευκό χρώμα του που το κάνει να ξεχωρίζει, αλλά και τη βουτυρένια γεύση του που δεν έχει τη δυσάρεστη, για πολλούς, οσμή ψαριού που αναδίδουν άλλα, λιγότερο εκλεκτά χαβιάρια. Ο λόγος για το χαβιάρι που προέρχεται από τον αλμπίνο οξύρρυγχο (albino sturgeon), του οποίου η έλλειψη μελανίνης στο σώμα και η σπανιότητα με την οποία τον συναντάμε στη φύση έχουν εκτοξεύσει την αξία των λευκών, σαν μικρές πέρλες, αβγών του στα ύψη. Ανάλογα με τη μορφή που τον βρίσκουμε στην αγορά και τις πολυτελείς «προσθήκες» του εκάστοτε παραγωγού, μπορεί να κοστίζει μέχρι και 100.000 ευρώ το κιλό. Βέβαια, υπάρχουν και άλλα χρώματα που συναντάμε στα πιο πολυτελή χαβιάρια του κόσμου, όπως το πράσινο, το γκρι και το καφετί.
Ενας σημαντικός παράγοντας, πέρα από τους γενετικούς και χρωματικούς, που συντελεί στην αύξηση της τιμής του χαβιαριού είναι η μεγάλη αναμονή, πάνω από μία δεκαετία, που απαιτείται μέχρι να μπορέσει ένα ψάρι να δώσει τα αβγά του. Το χαβιάρι, στην ουσία, είναι μη γονιμοποιημένα αβγά, τα οποία μπορούν να συλλεχθούν μόνο από ώριμα ψάρια. Αυτό σημαίνει ότι για όλα τα χρόνια που ο παραγωγός περιμένει ένα ψάρι να φτάσει στη σωστή ηλικία, δεν μπορεί να βγάζει κέρδος. Ειδικά ο αλμπίνος οξύρρυγχος που δίνει το λευκό χαβιάρι, είναι σχεδόν αιωνόβιος. Στη λίστα μας ξεχωρίσαμε τα πιο πολύτιμα χαβιάρια, τα οποία σίγουρα θα βρεθούν και στα πιο λαμπερά εφετινά γιορτινά τραπέζια στους κοσμοπολίτικους προορισμούς ανά τον πλανήτη.
Με φύλλα χρυσού
Το πιο ακριβό χαβιάρι στον κόσμο είναι το Strottarga Bianco, το οποίο βγήκε για πρώτη φορά στην αγορά το 2015. Βέβαια, για να είμαστε απολύτως δίκαιοι, την κορυφή της λίστας την κατέκτησε χάρη σε δύο παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν ακριβώς με το ίδιο. Κατ’ αρχάς, το συγκεκριμένο λευκό χαβιάρι από τον αλμπίνο οξύρρυγχο πωλείται αποξηραμένο και τριμμένο, οπότε η ποσότητα αβγών που απαιτούνται για να βγει ένα κιλό προϊόντος είναι μεγαλύτερη. Σκεφτείτε ότι για να παραχθεί ένα κιλό τελικού προϊόντος επιστρατεύονται πέντε κιλά, μια αξιοσημείωτη απώλεια. Επίσης, έχουν προστεθεί φύλλα βρώσιμου χρυσού 22 καρατίων, κάτι που ανεβάζει σημαντικά το συνολικό κόστος. Μάλιστα, το συγκεκριμένο χαβιάρι δεν μπορεί κανείς να το παραγγείλει στο Internet, αλλά θα πρέπει να ζητήσει μια συσκευασία απευθείας από τον παραγωγό, που βρίσκεται στην Αυστρία.
Το ρωσικό διαμάντι
Το χαβιάρι Almas, το οποίο στα ρωσικά σημαίνει «διαμάντι», για να το αποκτήσει κανείς πρέπει να πάει σε ένα από τα λίγα, επιλεγμένα καταστήματα Caviar House & Prunier, τα μοναδικά στον κόσμο όπου διατίθεται προς πώληση. Αλλά λέγεται ότι αξίζει τον κόπο. Προέρχεται από το Ιράν και συσκευάζεται σε ένα μεταλλικό δοχείο με χρυσό 24 καρατίων. Η έντονη επίγευση ξηρών καρπών που αφήνουν αυτά τα λεία, αρωματικά και με σπογγώδη υφή λευκά αβγά θα πρέπει να απολαμβάνεται σκέτη για να μην αλλοιώνεται από οποιοδήποτε συνοδευτικό. Γι’ αυτό σερβίρονται μόνο σε γυάλινο σκεύος, με πάγο στη βάση για να διατηρείται η σωστή θερμοκρασία. Επίσης, προσέχουμε να μη σπάσουν τα αβγά. Επιτρέπεται η σαμπάνια – ή, ακόμη καλύτερα, η βότκα, μετά την κατανάλωση.
Τα πρασινο-καφέ γαλλικά
Ισως το πιο γνωστό brand για εκλεκτό χαβιάρι να είναι το γαλλικό Petrossian που είναι από τα πιο βιώσιμα στην αγορά. Ξεχωρίζουν τρία είδη του, το Special Reserve Kaluga Huso Hybrid, το Special Reserve Ossetra και το Ossetra President. Το πρώτο είναι ένα είδος beluga που ζει σε ποταμούς και μοιάζει γευστικά με το beluga της Κασπίας Θάλασσας. Το πιο ανοιχτόχρωμο από τα τρία, το Special Reserve Ossetra, με τις κίτρινες ανταύγειες, είναι λιγότερο αλμυρό και περισσότερο βουτυράτο από άλλα χαβιάρια, γι’ αυτό και είναι πολύ δημοφιλές. Το τρίτο της εταιρείας διαθέτει φρουτώδη γεύση και τραγανή υφή.
Η σμαραγδένια επιλογή
Το Volga Reserve Ossetra, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, προέρχεται από τον ποταμό Βόλγα, ο οποίος εκβάλλει στην Κασπία Θάλασσα. Είναι από τα πιο αλμυρά χαβιάρια και παρασκευάζεται με παραδοσιακές ρωσικές μεθόδους σε ιχθυοτροφεία. Το γυαλιστερό, πράσινο χρώμα των αβγών του ίσως να συμβάλλει και στο υψηλό κόστος του.
Το πιο ακριβό αγγλικό
Το Caviar House Finest Caviar Beluga είναι το πιο ακριβό brand του Caviar House & Prunier, του σημαντικότερου προμηθευτή εκλεκτού χαβιαριού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εχει σκούρα γκρίζα και αρκετά αλμυρά αβγά από οξύρρυγχο beluga, που χρησιμοποιούνται αρκετά και στην παρασκευή σούσι.
Το μαύρο αμερικανικό
Για το τέλος αφήσαμε το μοναδικό που έχει έντονο μαύρο χρώμα! Πρόκειται για το World Port Seafood American Sturgeon Caviar, το οποίο καλλιεργείται και παράγεται στην Ομαχα των ΗΠΑ. Η γυάλινη συσκευασία του εξασφαλίζει ότι τη γεύση του χαβιαριού δεν θα αλλοιώσει κανένα μέταλλο με το οποίο ενδεχομένως να έρθει σε επαφή.