Αναμφίβολα, ο πιο λαμπρός εορτασμός του Πάσχα σε όλη την Ελλάδα γινόταν παραδοσιακά στην Κέρκυρα. Ολοι έχουμε παρακολουθήσει, οι περισσότεροι από την τηλεόραση, το εντυπωσιακό έθιμο των «Μπότηδων», σύμφωνα με το οποίο οι κάτοικοι το Μεγάλο Σάββατο, αμέσως μετά την πρώτη Ανάσταση, πετούν μια μεγάλη στάμνα από το παράθυρο ή από το μπαλκόνι τους, προκειμένου με τον θόρυβο να απομακρύνουν την κακοτυχία και τον θάνατο. Πλήθος κόσμου συνωστίζεται κάθε χρόνο στην κεντρική πλατεία Σπιανάδα για να παρακολουθήσει το θέαμα που γίνεται συνοδεία μουσικής από τη Φιλαρμονική του νησιού.
Αν και αυτό το έθιμο δεν θα αναβιώσει εφέτος στην Κέρκυρα – τουλάχιστον όχι με την καθιερωμένη μορφή -, μπορούμε να τιμήσουμε στο σπίτι μας το αρχοντικό νησί του Ιονίου φτιάχνοντας το παραδοσιακό πασχαλινό αρνί. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη Μέγκουλα, σεφ και ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Pomo d’Oro» στην Κέρκυρα, το αρνί στη σούβλα ήρθε στο νησί από τα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας και από πολλούς ντόπιους θεωρείται ακόμα ξένο. Προτιμούν την παραδοσιακή συνταγή της άνοιξης με τα άγρια λάχανα (χόρτα) και μυρωδικά, τα οποία αυτή την εποχή τα βρίσκουν παντού. Γίνεται στην κατσαρόλα αβγολέμονο, με το αρνάκι κομμένο σε μερίδες. Ο σεφ μάς δίνει τη δική του, λίγο πειραγμένη, εκδοχή, η οποία ωστόσο είναι εξίσου νόστιμη – αν όχι περισσότερο – με την αυθεντική.
Περιεχόμενο για συνδρομητές
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.