Γνωρίζουμε τις θεραπευτικές του ιδιότητες ακόμα και αν δεν καταναλώνουμε τα οκτώ ποτήρια ημερησίως που θεωρούνται απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Από τη διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος, στη λίπανση των αρθρώσεων και στη διευκόλυνση της αποβολής των άχρηστων ουσιών από τον οργανισμό, το νερό είναι ο λευκός χρυσός που δεν χάσει ποτέ την αξία του. Αρκεί να είναι πόσιμο, όπως ορίζει την υγιεινή του το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΓΧΚ). Μπορεί να είναι βρύσης – καθαρό και ασφαλές στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης -, μπορεί να ρέει κατόπιν προσθήκης οικιακού φίλτρου ή μπορεί να είναι εμφιαλωμένο. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση, μολονότι υπάρχει η περιβαλλοντική παράμετρος των πλαστικών μπουκαλιών για τα οποία ωστόσο η ανακύκλωση είναι μια λύση, ο καθένας έχει την επιλογή ανάμεσα σε τρεις κατηγορίες: το επιτραπέζιο, το φυσικό μεταλλικό νερό και το νερό πηγής. Το επιτραπέζιο έχει παρόμοια σύσταση με εκείνο της βρύσης και μπορεί να προέρχεται από γεώτρηση, από ποτάμι, λίμνη ή να είναι αφαλατωμένο νερό θάλασσας που έχει βεβαίως υπαχθεί σε διαδικασία απολύμανσης. Το φυσικό μεταλλικό νερό προέρχεται από υπόγειες πηγές και εμφιαλώνεται επιτόπου χωρίς διαδικασία απολύμανσης, ενώ είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία (μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο κ.τ.λ.). Το νερό πηγής έχει υπόγεια προέλευση, όπως και το φυσικό μεταλλικό νερό, και εμφιαλώνεται στην πηγή προέλευσης όπως και εκείνο. Ωστόσο, η σύστασή του μοιάζει περισσότερο με του επιτραπέζιου νερού, ενώ είναι δύσκολο να βρεθεί στην εγχώρια αγορά. Υπάρχει βέβαια και η επιλογή του ανθρακούχου νερού, στο οποίο είναι έντονη η παρουσία του διοξειδίου του άνθρακα από την πηγή του μαζί με ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Αυτά είναι τα φυσικά ανθρακούχα νερά, ενώ όταν η προσθήκη του διοξειδίου του άνθρακα γίνεται τεχνητά προκύπτει η σόδα, το νερό με σόδα ή το αεριούχο νερό.

Το ποιο είναι καλύτερο για τον καθένα και την καθεμία το βρίσκουμε μάλλον εμπειρικά, το σίγουρο είναι ότι πρέπει να ελέγχουμε τις ετικέτες για την προέλευση, την ονομασία και την ποιότητα του νερού, όπως επίσης την προσθήκη σακχάρων στην περίπτωση των ανθρακούχων.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω