Περισσότερο από το χαβιάρι, το μπλε καβούρι, το φουαγκρά και τη σαμπάνια, το πιο ακριβό και σπάνιο έδεσμα – για το οποίο πολλοί φθάνουν στο σημείο μέχρι και να αφαιρέσουν ανθρώπινες ζωές για να το αποκτήσουν – είναι η τρούφα και δη η λευκή. «Θαμμένη» στις ρίζες δέντρων, μερικά εκατοστά κάτω από τη γη, εκεί όπου δεν μπορεί να ανιχνευθεί από ανθρώπους ή από οποιοδήποτε τεχνολογικό μέσο, ο «λευκός θησαυρός» μεταξύ άλλων της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Κροατίας, γίνεται αντιληπτός αποκλειστικά και μόνο από τα ευαίσθητα ρουθούνια χοίρων – κυρίως θηλυκών – και σκυλιών. Και αυτό, με την προϋπόθεση ότι βρίσκεται στην κατάλληλη ωρίμαση για να αναδίδεται η χαρακτηριστική και έντονη μυρωδιά της μέσα από το χώμα. Ακόμη και τα πιο ευαίσθητα και κατάλληλα εκπαιδευμένα σκυλιά μπορεί να χρειαστεί να επισκεφθούν ένα μέρος μέχρι και δέκα συνεχόμενες εβδομάδες προκειμένου να μπορέσουν να εντοπίσουν μία και μοναδική λευκή τρούφα, αξίας μερικών χιλιάδων ευρώ.
Η πιο ξακουστή – και άρα πιο ακριβή – είναι η περίφημη λευκή τρούφα της Αλμπα στην Ιταλία. Ενα άγνωστο έδεσμα μέχρι τη δεκαετία του ’30 που το ξέθαψε – κυριολεκτικά και μεταφορικά – ο Τζιάκομο Μόρα, ανοίγοντας την πρώτη εταιρεία πώλησής του. Μέχρι τότε κανείς δεν πίστευε ότι αυτό το χωμάτινο, με την έντονη γαιώδη μυρωδιά εύρημα των γουρουνιών θα μπορούσε να έχει τόσο μεγάλη γευστική (και χρηματική) αξία. Μάλιστα, σκέφτηκε και κάτι πολύ έξυπνο για να το μετατρέψει σε «αντικείμενο πόθου» της ελίτ – και όχι μόνο. Την έστελνε ως δώρο σε διάσημους της εποχής όπως ήταν η Μέριλιν Μονρόε, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Αλφρεντ Χίτσκοκ. Ογδόντα χρόνια αργότερα, η λευκή τρούφα έχει φτάσει να πωλείται για περισσότερο από 100.000 ευρώ το κιλό.
Περιεχόμενο για συνδρομητές
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.