Είναι ώρα να μιλήσουμε για πόλο. Μη βιάζεστε, δεν υπάρχει λόγος να ανακατέψετε τα ρούχα στην ντουλάπα ψάχνοντας για μαγιό. Ούτε φυσικά θέλουμε η σκέψη σας να ταξιδέψει σε πισίνες. Αρκεί μια ταξιδιάρικη «μεταφορά» στην Κεντρική Ασία για να βρούμε τις ρίζες του. Και από εκεί η ταξιδιάρα ψυχή διακτινίζεται στην Αργεντινή. Για μια γνωριμία με τους κορυφαίους. Συστάσεις λοιπόν, συστάσεις. Η ονομασία προέρχεται από το pulu, το υλικό από το οποίο φτιάχτηκε για πρώτη φορά η μπάλα του πόλο. Πάμε ξανά. Μιλάμε για πόλο με άλογα, μπαστούνια και φυσικά μπάλα. Horse polo και όχι water polo. Εχει και αυτό όπως και κάθε άθλημα τη μαγεία του. Και μόνο που υπάρχει κόντρα Αργεντινής – Βραζιλίας δεν γίνεται να… προσπεράσουμε. Ας αφεθούμε λοιπόν στην απόλαυση ενός αθλήματος που συνδυάζει τη συνεργασία ανθρώπου και αλόγου. Την περηφάνια και την οξυδέρκεια του ίππου με την ανθρώπινη δεξιότητα στον χειρισμό του μπαστουνιού. Με ποιον σκοπό; Γκολ, κυρίες και κύριοι. Γκολ.
Κατάλληλο για βασιλιάδες
Το πόλο υπήρξε ένα από τα πρώτα ομαδικά αθλήματα με βαθιές βασιλικές ρίζες. Μπορεί να συναντήσει κάποιος αναφορές ακόμη και στην εποχή του βασιλιά της Περσίας, Δαρείου. Στον Μεσαίωνα ευδοκιμούσε από την Κωνσταντινούπολη έως την Ιαπωνία. Και δεν είναι επίσης τυχαίο ότι σε πολλά παλάτια της Ευρώπης υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλές τον 18ο αλλά και τον 19ο αιώνα. Είναι επίσης ενδεικτικό πως έχει τον τίτλο «άθλημα των βασιλέων» και θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι οι πρίγκιπες Χάρι και Ουίλιαμ είναι λάτρεις του συγκεκριμένου αθλήματος. Οι δύο πρίγκιπες φροντίζουν να βρίσκουν χρόνο για πόλο και μάλιστα δείχνουν να απολαμβάνουν την ενασχόλησή τους με το συγκεκριμένο σπορ. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι ακόμη και στις επίσημες επισκέψεις τους σε άλλες χώρες, Χάρι και Ουίλιαμ απολαμβάνουν το παιχνίδι ακόμη και όταν αντίπαλοί τους είναι «κοινοί θνητοί».
Τα πόνι της Αργεντινής
Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι παίκτες θέλουν να έχουν τα καλύτερα άλογα και για αυτόν τον λόγο όσοι επιθυμούν μια επαγγελματική καριέρα στο πόλο καλό θα είναι να ετοιμάσουν βαλίτσες για την Αργεντινή. Στην πρωτεύουσα της χώρας, στην πόλη των καλών αέρηδων (Μπουένος Αϊρες), βρίσκει κάποιος τους καλύτερους συντρόφους για το άθλημα, αρκεί βέβαια να έχει μαζί του και περί τις 250.000 ευρώ. Αυτό είναι το ποσό που θα χρειαστεί να καταβάλει προκειμένου να αγοράσει ένα καλό πόνι για πόλο (έτσι αποκαλείται η ράτσα στη χώρα της Νοτίου Αμερικής, και δεν αναφέρεται σε μικρόσωμους ίππους). Υπάρχουν φυσικά και οι περιπτώσεις που άλογα της συγκεκριμένης ράτσας πουλήθηκαν και για περισσότερες από 500.000 ευρώ. Μάλιστα, αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι τα χρόνια τα παλιά υπήρχε όριο για το ύψος των αλόγων, το οποίο μάλιστα τηρούνταν αυστηρά. Πλέον ο συγκεκριμένος κανόνας δεν υπάρχει.
Η Γηραιά Αλβιώνα και η χώρα του τάνγκο
Οι Βρετανοί έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το έφιππο πόλο και η αλήθεια είναι πως η ελίτ της αυτοκρατορίας «αγκάλιασε» το συγκεκριμένο άθλημα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ορισμένες από τις καλύτερες ομάδες υπάρχουν ακόμη και σήμερα στην Αγγλία, με τους ιδιοκτήτες τους να δαπανούν τεράστια ποσά για τη συγκρότησή τους. Παγκόσμια δύναμη είναι φυσικά η Αργεντινή και όσοι έχουν επισκεφθεί τη χώρα του τάνγκο για να παρακολουθήσουν ένα παιχνίδι πόλο μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά. Και η κόντρα με τους Βραζιλιάνους παροιμιώδης. Εχουν άλλωστε κατακτήσει και οι δύο χώρες παγκόσμια πρωταθλήματα. Και ένα χρήσιμο tip: παίζουν δύο ομάδες, με τέσσερις έφιππους παίκτες η καθεμία.
Οι κορυφαίες ομάδες του κόσμου
Τα τουρνουά που διοργανώνονται σε πολλές χώρες του κόσμου παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και οι ομάδες που συμμετέχουν δίνουν «μάχες» για την κατάκτηση του τροπαίου. Οπως προαναφέραμε, οι κορυφαίες ομάδες στοιχίζουν ακριβά, και ένα από τα καλύτερα κλαμπ πόλο είναι οι King Power Foxes, ομάδα η οποία ανήκε στον άτυχο ιδιοκτήτη της Λέστερ Βιχάι Σριβανταναπράμπα, ο οποίος έχασε τη ζωή του πριν από λίγο καιρό σε δυστύχημα με το ελικόπτερο του μετά από αγώνα της Λέστερ. Σπουδαία ομάδα έχει επίσης το Ντουμπάι, με έδρα φυσικά το συγκεκριμένο εμιράτο. Κορυφαίοι παίκτες όπως ο Ούγκο Λιούις, ο Κίαν Χολ, ο Αντόλφο Καμπιάσο και ο Χουάν Μαρτίν Νέρο αγωνίζονται στις δύο ομάδες που προαναφέραμε. Οπότε αν δείτε στους τηλεοπτικούς σας δέκτες ντέρμπι μεταξύ των δύο μην το χάσετε.
Σπουδαία ομάδα είναι επίσης η El Remanso, όπως επίσης και η HB polo, ενώ τη λίστα συμπληρώνουν οι Zacara Lyndon, Britannia El Remanso. Εντυπωσιακά πόλο clubs υπάρχουν και στη βρετανική εξοχή με τους γαλαζοαίματους μεγαλοεπιχειρηματίες και jet setters να απολαμβάνουν το παιχνίδι αλλά και γεύματα… πέντε αστέρων στα πολυτελή κιόσκια. Εμβληματικά πόλο clubs υπάρχουν επίσης στο Κεντάκι των ΗΠΑ, στο Τέξας, με τους γιους του μεγαλοεπιχειρηματία Γουάιτ (Στιβ και Νταγκ) να επιδεικνύουν τις εντυπωσιακές τους δυνατότητες, όπως επίσης και στα προάστια των Βρυξελλών και του Μπουένος Αϊρες.
Ο «Μέσι» του πόλο
Απαντώντας κάποιος στο ερώτημα ποιος είναι ο κορυφαίος Αργεντινός που ασχολείται με την μπάλα, σίγουρα θα αναφωνήσει ένα όνομα. Μέσι. Κι εσείς Λιονέλ θα λέγαμε. Πάμε όμως να δούμε αν υπάρχει και Μέσι στο πόλο. Υπάρχει, πώς δεν υπάρχει. Και είναι πολύ διάσημος στη χώρα του, λατρεύεται από τους συμπατριώτες του και είναι ο κορυφαίος. Ο Νάτσο Φιγκέιρας θεωρείται (και είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς) το Νο 1 σε όλον τον κόσμο. Για να δούμε, Νάτσο, μπορείς να κάνεις ό,τι και ο Μέσι; Μπορείς να τους… ντριμπλάρεις όλους όπως ο Λίο; Ο Φιγκέιρας δεν θεωρείται πάντως μόνο ο κορυφαίος παίκτης στον πλανήτη του πόλο, είναι και εκλεκτό μέλος του διάσημου οίκου μόδας Ralph Lauren, καθώς είναι και μοντέλο για τα ρούχα του brand.
Ολυμπιακό άθλημα
Eνα στοιχείο που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο είναι ότι το πόλο υπήρξε ολυμπιακό άθλημα στις αρχές του 20ού αιώνα. Στη διοργάνωση του 1900 συναντούσε κάποιος το πόλο στη λίστα των ολυμπιακών αθλημάτων και αυτό λέει πολλά και για το ενδιαφέρον που έδειχνε ο κόσμος εκείνη την εποχή. Σε ποιους χώρους, όμως, παίζεται το πόλο; Γήπεδο, παιδιά, γήπεδο. Με χορτάρι, μπάλα και φυσικά γκολ. Στο πλεκτό να πάει η μπάλα, αν και σε κάποια ματς δεν υπάρχουν γκολπόστ. Σε ό,τι έχει να κάνει πάντως με τις διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου, έχει μήκος περίπου 275 μέτρα, δηλαδή σχεδόν τρία γήπεδα ποδοσφαίρου. Πόλο λοιπόν παίζουμε και εκτός πισίνας. Τα μπαστούνια σας και πάμε! Οχι για γκολφ, παιδιά!