Λίγο πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, όλα τα ελληνικά νοικοκυριά ετοιμάζονται (και εφοδιάζονται) σιγά-σιγά για το τραπέζι του Πάσχα, είτε αυτό πρόκειται να στρωθεί στο χωριό δίπλα στον παραδοσιακό οβελία είτε στην πόλη με αρνάκι στον φούρνο. Σε κάθε σπίτι και μια παραδοσιακή συνταγή. Στις Κυκλάδες το αρνί γίνεται γεμιστό με ρύζι και συκωταριά, στην Κέρκυρα στην κατσαρόλα αβγολέμονο με άγρια χόρτα και μυρωδικά, ενώ στη Σπάρτη, όπως μας λέει ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης, με φρέσκια ρίγανη, η οποία τρώγεται σαν χόρτα. Μάλιστα, πρόκειται για μία από τις αγαπημένες του γεύσεις, την οποία ετοίμασε, μαζί με αγκινάρες, αποκλειστικά για εμάς, στον ξυλόφουρνο του εστιατορίου Ark στην παραλία της Γλυφάδας. Ηταν ένα πιάτο γαστρονομική εμπειρία. Αρωματικό, άκρως ανοιξιάτικο και πεντανόστιμο. Ο κορυφαίος έλληνας σεφ εξάλλου είναι γνωστός για τη λατρεία που έχει στην ελληνική κουζίνα και στα απλά, από πολλούς άγνωστα, υλικά της πατρίδας μας. Ενα τέτοιο υλικό και η γαλατσίδα, την οποία χρησιμοποίησε στη σαλάτα που προτείνει για το πασχαλινό τραπέζι: «Είναι πιο γλυκιά από το σταμναγκάθι», μας πληροφορεί, «και τη βρίσκουμε αυτή την περίοδο στη λαϊκή. Τρώγεται ωμή, με λίγο λαδάκι και λεμονάκι, ή βραστή. Πολλές φορές τη βρίσκουμε ανακατεμένη με άλλα χόρτα, αλλά μπορούμε να ζητήσουμε από τον παραγωγό να μας τη ξεχωρίσει».
Γενικά η συμβουλή του είναι να εκμεταλλευτούμε τα ανοιξιάτικα υλικά για να ετοιμάσουμε ένα τραπέζι πλούσιο μεν αλλά και χαμηλότερο σε κόστος, κάτι σημαντικό για τις εποχές που ζούμε. Οπως λέει: «Οι αγκινάρες βρίσκονται αυτή την εποχή στα καλύτερά τους και ταιριάζουν τέλεια με το αρνάκι, τα μυρωδικά μπορούμε να τα μαζέψουμε μόνοι μας από το βουνό, ενώ στη σαλάτα έχουμε τη δυνατότητα να αυτοσχεδιάσουμε με τα αγαπημένα μας χορταρικά».
Τέλος, απαραίτητο στοιχείο κάθε εορταστικού τραπεζιού είναι το άφθονο, καλό κρασί. Για το μενού που μας ετοίμασε ο σεφ προτείνει τα ροζέ, τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σωστά με όλες τις γεύσεις του μενού του. Δοκιμάστε το «The Wine Barrel» από τις ποικιλίες Grenache Rouge και Syrah, με το ζωηρό τριανταφυλλί χρώμα και τα υπέροχα αρώματα, στην πρωτοποριακή συσκευασία που θυμίζει παραδοσιακό βαρέλι, το «Στροφιλιά Classic», ένα κρασί ΠΓΕ Πελοποννήσου που αποτελείται από Αγιωργίτικο και Cabernet Sauvignon, ή το μονοποικιλιακό «Κύκνος Αγιωργίτικο» από τα Ελληνικά Κελλάρια Οίνων. Για όσους προτιμούν λευκό ή ερυθρό κρασί, ωραίες επιλογές από το κτήμα Gaia Wines είναι το ολοκαίνουργιο σαντορινιό Ασύρτικο «AMMONITE», με περισσότερους από 15 μήνες ωρίμασης σε γαλλικά δρύινα βαρέλια με τις βιολογικές του λάσπες, και η σπάνια Νεμέα «Κτήμα Γαίας», με το βαθύ ερυθροϊώδες χρώμα, το οποίο εμφιαλώνεται χωρίς καμία απολύτως κατεργασία, διαφυλάσσοντας, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Ροζέ, λευκά και ερυθρά κρασιά από εμβληματικούς οίκους, απαραίτητο συμπλήρωμα για ένα πασχαλιάτικο τραπέζι γεμάτο μαγικούς γευστικούς συνδυασμούς, χαρούμενα χρώματα και φως.
Περιεχόμενο για συνδρομητές
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.