Η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση τιμάται με πολλές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εξαιρετική έκθεση «1821 Πριν και Μετά» που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς. Ζωγραφικά έργα, προσωπικά αντικείμενα πρωταγωνιστών της Επανάστασης και ιστορικά κειμήλια, πλαισιωμένα από σπάνιο αρχειακό υλικό παρουσιάζονται σε τρεις ενότητες που θα ζωντανέψουν: την πορεία προς την εθνική Επανάσταση, την εξέλιξη του πολέμου της ανεξαρτησίας και την ολοκλήρωση του Αγώνα, καθώς και τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και τις πρώτες δεκαετίες της ανάπτυξης και λειτουργίας του. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι που προσεγγίζουν τη συμπλήρωση δύο αιώνων από την έναρξη του αγώνα για εθνική ανεξαρτησία με πιο πρωτότυπο τρόπο. Σε αυτούς συγκαταλέγεται σίγουρα ο σεφ τους εστιατορίου «Serenissima» στο «Boutique Hotel Chania», Ιωσήφ Πετρόφ, ο οποίος χρησιμοποιώντας τα απλά, αλλά πολύτιμα υλικά της κρητικής γης, που τα γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, δημιούργησε πίνακες, πραγματικά έργα τέχνης, αφιερωμένους στην ηρωική εξέγερση του ’21. Παντζάρια, αμπελόφυλλα, μπαρμπούνια, κρεμμυδάκια, μελάνι σουπιάς, όλα δηλαδή τα χρώματα από τα μποστάνια, τα ελληνικά βουνά και τις θάλασσες, βρήκαν τον δρόμο τους σε απεικονίσεις εμβληματικών αντικειμένων της Επανάστασης, όπως είναι η φουστανέλα, το εθνόσημό μας, το νούμερο «21» και άλλα πολλά. Πηγή έμπνευσης για τις εντυπωσιακές δημιουργίες του αποτέλεσε ένα έμμετρο κείμενο της προέδρου του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Χανίων, Στέλλας Κουτσουπάκη. Οι στίχοι της οδήγησαν ουσιαστικά σε αυτές τις 21 εικόνες γαστρονομικής τέχνης, οι οποίες φωτογραφήθηκαν από τον Διογένη Παπαδόπουλο και παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο μιας ενδιαφέρουσας ειδικής έκθεσης με τίτλο «Μια ματιά στο ’21 μέσα από την τέχνη της γαστρονομίας». Η έκθεση έλαβε χώρα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) και συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Χανίων και την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, αλλά και της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Με ιστορία που μετράει ήδη περισσότερο από τρεις δεκαετίες, ο Ελληνογαλλικός Σύλλογος Χανίων αποτελεί γέφυρα πολιτισμού και επικοινωνίας ανάμεσα στην πόλη της Κρήτης και στη Γαλλία, μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει όπως είναι η διοργάνωση εκθέσεων ζωγραφικής, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές σημαντικών ταινιών, διαλέξεις μεγάλων προσωπικοτήτων από τους χώρους κυρίως της τέχνης και της επιστήμης, συναυλίες, γαστρονομικές βραδιές και εκδηλώσεις, φεστιβάλ, αφιερώματα σε κορυφαίες ιστορικές φιγούρες του νησιού και ολόκληρης της Ελλάδας, αλλά και της Γαλλίας, όπως είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Μαρσέλ Προυστ. Επιπλέον, σημαντικές είναι και οι συνεργασίες τους με άλλα ιδρύματα που προσφέρουν αντίστοιχο έργο και έχουν κοινούς στόχους. Οπως λέει και η πρόεδρος, η κυρία Στέλλα Κουτσουπάκη, στόχος του Συλλόγου είναι η προβολή της ελληνικής παράδοσης, ιστορίας και τέχνης αλλά και η ανάδειξη της γαλλικής κουλτούρας. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, είχε αποφασιστεί η διοργάνωση μιας έκθεσης φωτογραφίας με θέμα τη γαστρονομία και τη Γαλλική Επανάσταση, το περσινό καλοκαίρι. Λόγω COVID-19 όμως εκείνη η πρωτοβουλία αναβλήθηκε. Ωστόσο, η ιδέα άρεσε ιδιαιτέρως στους διοργανωτές και αποφάσισαν να την εφαρμόσουν και σε τιμητικό τους αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από το 1821. Οπως και έγινε κατά τη διάρκεια του περασμένου Ιουνίου.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω