Ανεπίλυτα ναυάγια: Το μυστήριο με τη Νάταλι Γουντ και το πλουσιότερο θύμα του «Τιτανικού»

Το πρόσφατο ναυάγιο στις ακτές της Σικελίας και άλλες τραγωδίες με θύματα ανθρώπους της τέχνης, του αθλητισμού και των επιχειρήσεων.

Μια ιστορία φήμης, δύναμης και πλούτου που κατέληξε στον βυθό της Μεσογείου: Το ναυάγιο του υπερπολυτελούς «Bayesian» στα ανοιχτά της Σικελίας στις 19 Αυγούστου, με θύματα μεταξύ άλλων τον βρετανό μεγιστάνα της τεχνολογίας Μάικ Λιντς, τον πρόεδρο της τράπεζας Morgan Stanley International Τζόναθαν Μπλούμερ και τον δικηγόρο της Clifford Chance Κρις Μορβίλο, έρχεται για να επιβεβαιώσει (εκ νέου) την τραγικότητα της ύπαρξης μας.

Να μας θυμίσει πόσο σκληρή και αμείλικτη μπορεί να γίνει η μοίρα για ορισμένους ανθρώπους, ακόμα και για εκείνους που πιθανώς νόμιζαν (και νομίζαμε) πως ήταν οι άτρωτοι, οι εκλεκτοί, οι απόλυτοι κυρίαρχοι του παιχνιδιού.

Λίγα λεπτά ήταν αυτή τη φορά αρκετά ώστε το παιχνίδι να γίνει τραγωδία. Και το υπό βρετανική σημαία γιοτ με το δεκαμελές πλήρωμα και τους δώδεκα επιβάτες – ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν την αθώωση του παντοδύναμου Λιντς από μια υπόθεση που τον είχε απασχολήσει για περισσότερο από δέκα χρόνια – να βρεθεί στον βυθό, παρασύροντας επτά εξ αυτών στον θάνατο.

Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που το γκλάμουρ χάνεται αίφνης στα μαύρα και αφιλόξενα νερά σοκάροντας τη διεθνή κοινή γνώμη. Αυτά είναι μερικά από τα ανεπίλυτα μυστήρια και τα συγκλονιστικά δράματα που γράφτηκαν στα καταστρώματα ή στις γέφυρες πολυτελών γιοτ και ταχύπλοων.

Το μυστήριο με τη Νάταλι Γουντ

Ο θάνατος από πνιγμό της Νάταλι Γουντ στη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της νήσου Σάντα Καταλίνα της Καλιφόρνιας παραμένει ένα από τα πιο σκοτεινά θρίλερ στην ιστορία του Χόλιγουντ.

Το βράδυ της 29ης Νοεμβρίου 1981 η αμερικανίδα ηθοποιός, που επέβαινε μαζί με τον σύζυγό της, τον ηθοποιό Ρόμπερτ Βάγκνερ (το ζευγάρι είχε παντρευτεί δύο φορές), και τον ομότεχνο φίλο τους Κρίστοφερ Γουόκεν στη θαλαμηγό «Splendour», έπεσε στη θάλασσα.

Η Νάταλι Γουντ και ο Ρόμπερτ Βάγκνερ.

Επειτα από μερικές ώρες βρέθηκε να επιπλέει νεκρή αρκετές εκατοντάδες μέτρα από τις ακτές. Οι μαρτυρίες για το τι συνέβη ήταν αντικρουόμενες: Ο Βάγκνερ ισχυριζόταν πως η Γουντ είχε αποσυρθεί στην κρεβατοκάμαρά τους και πως ο ίδιος άρχισε να την αναζητεί όταν δεν την βρήκε εκεί.

Ομως άλλοι μάρτυρες (γιατί το σκάφος είχε και πλήρωμα) αποκάλυψαν ότι είχαν ακούσει έναν άνδρα και μια γυναίκα να διαπληκτίζονται. Ο ιατροδικαστής έκλεισε πολύ γρήγορα την υπόθεση, κάνοντας λόγο για «τυχαίο πνιγμό».

Οι υποψίες εξακολουθούσαν να βαραίνουν τον Βάγκνερ, ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες της αδελφής της ηθοποιού, Λάνα Γουντ, επικοινώνησε μαζί της λέγοντάς της επίμονα «πρέπει να με πιστέψεις, ήταν ατύχημα».

Η Λάνα αρχικά προσπάθησε να τον πιστέψει, όμως κάτι μέσα της δεν την άφηνε να ησυχάσει. Επειτα από προσπάθειές της οι έρευνες για τη διαλεύκανση του θανάτου της σταρ ξεκίνησαν ξανά το 2011, πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Το 2018 η υπόθεση χαρακτηρίστηκε από την Αστυνομία του Λος Αντζελες ως «ύποπτη» και ο Βάγκνερ ως «person of interest».

To 2021, με το βιβλίο της «Little Sister: My Investigation into the Mysterious Death of Natalie Wood», η επίμονη Λάνα επανέρχεται στα του θανάτου της αδελφής της, κατηγορώντας ανοιχτά τον Βάγκνερ ως τον άνθρωπο που την έσπρωξε στα σκοτεινά νερά που τόσο φοβόταν.

Εκείνος συνέχισε και συνεχίζει (σήμερα είναι 94 ετών) να αρνείται να πάντα. Τον Μάιο του 2022 η Aστυνομία ανακοίνωσε πως έχουν ερευνηθεί εξονυχιστικά όλα τα στοιχεία και πως ο θάνατος της Νάταλι Γουντ παραμένει υπόθεση ανοιχτή και άλυτη.

Μια τελευταία βουτιά

Η 28η Δεκεμβρίου 1983 βρήκε τον Ντένις Γουίλσον, ιδρυτικό μέλος των Beach Boys, στο κατάστρωμα του γιοτ «The Emerald», στη Marina Del Rey του Λος Αντζελες, μαζί με φίλους του.

Ο Ντένις Γουίλσον, ιδρυτικό μέλος των Beach Boys

Σύμφωνα με μαρτυρίες, έπινε όλη μέρα αλκοόλ και έτρωγε. Κάποια στιγμή αποφάσισε να βουτήξει στο παγωμένο εκείνη την εποχή νερό για να ανασύρει τα προσωπικά αντικείμενα της πρώην γυναίκας του που είχε πετάξει κατά τη διάρκεια ενός καβγά τους πριν από τρία χρόνια!

Προσπάθησε ξανά και ξανά, χωρίς φυσικά αποτέλεσμα, για να κάνει μια τελευταία βουτιά στις 4.25 μ.μ. Δεν ανέβηκε ποτέ ξανά στην επιφάνεια. Οι τοξικολογικές εξετάσεις που έγιναν στη σορό του επιβεβαίωσαν πως το επίπεδο του αλκοόλ στο αίμα του ήταν εξαιρετικά υψηλό.

Με τρελή ταχύτητα

Ο Χοσέ Φερνάντες γεννήθηκε το 1992 στην Κούβα. Το 2007, έπειτα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, εγκατέλειψε τη χώρα, μαζί με τη μητέρα του και την αδελφή του, για να αρχίσει μία καινούργια ζωή στις ΗΠΑ.

Λέγεται μάλιστα πως όταν κατά τη διάρκεια θαλασσοταραχής στο ταξίδι προς τη νέα πατρίδα τους η μητέρα του έπεσε στη θάλασσα, δεν δίστασε να πέσει και εκείνος για να σώσει τη ζωή της.

Στην ίδια θάλασσα που μερικά χρόνια μετά θα έπαιρνε τη δική του ζωή. Eγινε επαγγελματίας παίκτης του μπέιζμπολ για να διακριθεί γρήγορα και να χαρακτηριστεί μία από τις μεγάλες ελπίδες του αθλήματος.

Όμως η λαμπρή καριέρα του με τους Miami Marlins διακόπηκε αιφνίδια όταν στις 25 Σεπτεμβρίου 2016 το σκάφος που οδηγούσε χτύπησε με πολύ μεγάλη ταχύτητα σε έναν κυματοθραύστη στο Μαϊάμι. Hταν τρεις τα χαράματα.

Εκτός από τον Φερνάντες, φρικτό θάνατο βρήκαν και οι δύο φίλοι του που τον συνόδευαν. Τα αποτελέσματα της τοξικολογικής έκθεσης έδειξαν πως ο εκλιπών είχε καταναλώσει αλκοόλ και κοκαΐνη.

Οι στάχτες του σκορπίστηκαν στη θάλασσα. Επειτα από έναν χρόνο οι οικογένειες των δύο νεκρών συνεπιβατών του κατέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας από την οικογένεια του Φερνάντες αποζημίωση ύψους 2.000.000 δολαρίων για τον καθένα. Τελικά οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία, με το ύψος του ποσού που καταβλήθηκε να παραμένει άγνωστο.

Ο αγνοούμενος

Ένας ακόμα γνωστός αθλητής που χάθηκε στη θάλασσα ήταν ο παλαίμαχος αμερικανός μπασκετμπολίστας Σλιμ Γουίντερμιουτ, ο οποίος στις 21 Οκτωβρίου του 1977, σε ηλικία 60 ετών, απέπλευσε με το γιοτ του από το Λέικ Γιούνιον του Σιάτλ παρέα με έναν φίλο του, για ολιγοήμερη κρουαζιέρα.

Το σκάφος βρέθηκε, και ο φίλος βρέθηκε, πάνω στο σκάφος. Για να δηλώσει στην Αστυνομία πως κάποια στιγμή πήγε για ύπνο και πως όταν ξύπνησε ο Γουίντερμιουτ ήταν άφαντος. Eκτοτε θεωρήθηκε αγνοούμενος.

Ο πραγματικός ένοχος

Η Κίρστι Μακ Κολ, τραγουδίστρια και τραγουδοποιός από το Ηνωμένο Βασίλειο, έχασε τη ζωή της στις 18 Δεκεμβρίου 2000 στο Κοζουμέλ του Μεξικού, όταν χτυπήθηκε από ταχύπλοο που είχε εισέλθει παρανόμως σε περιοχή για καταδύσεις.

Η άτυχη γυναίκα θυσιάστηκε στην προσπάθειά της να προστατεύσει έναν από τους δύο γιους της που μόλις είχαν αναδυθεί στην επιφάνεια του νερού μαζί της. Το παιδί επέζησε με ελαφρά τραύματα στα πλευρά και στο κεφάλι του.

Η Μακ Κoλ σκοτώθηκε ακαριαία. Η υπόθεση πήρε μεγάλη δημοσιότητα, όχι μόνο επειδή το θύμα ήταν μια γνωστή καλλιτέχνις αλλά και επειδή το δολοφονικό σκάφος ανήκε στον μεξικανό πολυεκατομμυριούχο Κάρλος Γκονζάλες Νόβα και πιθανώς πλοηγούνταν από τον επίσης πολυεκατομμυριούχο αδελφό του, Γκιγιέρμο Γκονζάλες Νόβα.

Τελικά ανακοινώθηκε πως τον έλεγχο του τιμονιού τη στιγμή του δυστυχήματος είχε ένας υπάλληλος των δύο αδελφών στον οποίο επιβλήθηκε σκανδαλωδώς χαμηλή ποινή.

Οι φήμες τον ήθελαν να πληρώνεται αδρά από την πλούσια οικογένεια για να αναλάβει την ευθύνη. Oμως η οικογένεια της εκλιπούσης ξεκίνησε δικαστικό αγώνα για την απονομή ευθυνών κατηγορώντας την κυβέρνηση του Μεξικού για ολιγωρία. Ως φαίνεται, τελικά αποζημιώθηκε, ενισχύοντας φιλανθρωπικές οργανώσεις με μέρος του ποσού που έλαβε.

Η ιστορία του Τόμας Άντριους

Μία από τις πιο συγκλονιστικές και δραματικές ιστορίες που έχουν γραφτεί στα μανιασμένα κύματα είναι εκείνη του Τόμας Άντριους, του επιχειρηματία και ναυπηγού που είχε σχεδιάσει τα πολυτελή υπερωκεάνια «Olympic» και «Τιτανικός».

Γεννημένος το 1873 σε επιφανή οικογένεια της Ιρλανδίας (ο αδελφός του έγινε ο δεύτερος πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας), ξεκίνησε να εργάζεται στη ναυπηγική εταιρεία του θείου του, για να διακριθεί αμέσως για το υψηλό επίπεδο της δουλειάς του.

Ο Τόμας Άντριους

Εκείνη την εποχή έλεγαν πως τα πλοία του ήταν πρακτικώς αβύθιστα. Ο ίδιος συνήθιζε να τα συνοδεύει στα παρθενικά ταξίδια τους ώστε να κάνει παρατηρήσεις που θα βοηθούσαν στη βελτίωσή τους. Όπως λοιπόν το 1911 συνόδευσε το «Olympic», έτσι τον Απρίλιο του 1912 συνόδεψε τον «Τιτανικό».

Όταν μετά τη σύγκρουση του πλοίου με το μοιραίο παγόβουνο τον κάλεσαν να εκτιμήσει τη ζημιά, κατάλαβε πως το αβύθιστο αριστούργημά του θα κατέληγε άμεσα στον βυθό της θάλασσας και άρχισε να βοηθάει τους επιβάτες να το εγκαταλείψουν.

Σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων, τελευταία φορά εθεάθη στο σαλόνι καπνιστών της πρώτης θέσης. Άλλοι είπαν πως τον είδαν στο κατάστρωμα να πετάει ξύλινες καρέκλες σε εκείνους που βρίσκονταν στο νερό ώστε να τις χρησιμοποιήσουν ως σωσίβια και πως αν και ο ίδιος είχε σωσίβιο, προτίμησε να το δώσει σε μια γυναίκα που δεν πρόφταινε να κατέβει στην καμπίνα της για να πάρει το δικό της.

Άλλοι πάλι είπαν ότι τον είδαν μαζί με τον καπετάνιο και τα σωσίβιά τους στη γέφυρα του πλοίου. Το σώμα του δεν βρέθηκε ποτέ.

Το πλουσιότερο θύμα του «Τιτανικού»

Στο ίδιο ναυάγιο έχασε τη ζωή του και ο αμερικανός πολυεκατομμυριούχος Τζον Τζέικομπ Αστορ, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «ο πιο πλούσιος επιβάτης του «Τιτανικού»».

Ο αμερικανός πολυεκατομμυριούχος Τζον Τζέικομπ Αστορ

Ο Αστορ ταξίδευε από την Ευρώπη προς την Αμερική με την έγκυο σύζυγό του γιατί ήθελε το παιδί του να γεννηθεί στις ΗΠΑ. Εκείνη επέζησε. Εκείνος ανασύρθηκε νεκρός από τη θάλασσα στις 22 Απριλίου 1912.

Η σορός του αναγνωρίστηκε από τα αρχικά του που ήταν κεντημένα στην ετικέτα του σακακιού του και από τα πολύτιμα αντικείμενα που βρέθηκαν στις τσέπες του. Ενα από εκείνα, ένα χρυσό ρολόι τσέπης, πουλήθηκε σε δημοπρασία τον περασμένο Απρίλιο προς 1,37 εκατομμύρια ευρώ!

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.