Οι ημέρες των εορτών πλησιάζουν και δεν βλέπουμε την ώρα να βυθιστούμε στις σελίδες ενός βιβλίου. Ποιοι είναι λοιπόν οι νέοι λογοτεχνικοί ήρωες και τα συναρπαστικά αναγνώσματα που θα «εισβάλουν» στη βιβλιοθήκη μας;
Tο graphic novel είναι μια σύγχρονη αφηγηματική τέχνη. Πώς όμως μπορεί να προσεγγίσει τους κλασικούς κώδικες της πεζογραφίας και δη ενός μυθιστορήματος όπως ο «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη; Την απάντηση δίνει ο γνωστός κομίστας Soloύp, κατά κόσμον Αντώνης Νικολόπουλος, μέσα από το graphic novel «ΖΟRΜΠΑΣ, πράσινη πέτρα ωραιότατη», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Δεν πρόκειται για μια απλή μεταφορά, αλλά επιχειρεί να επαναφηγηθεί τα επεισόδια του μυθιστορήματος. Επεμβαίνει στη ροή, αναδιατάσσει τις εμβόλιμες ιστορίες, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί ν’ αποφύγει τα ισχυρά στερεότυπα του κινηματογραφικού Ζορμπά. Ακολουθώντας έτσι το πνεύμα του καζαντζακικού κειμένου, ο Soloύp προτείνει μια νέα αφήγηση λόγου και εικόνας, ένα νέο ταξίδι, φιλοσοφικό, γκροτέσκο, τραγικό, στον σύγχρονο αναγνώστη.
Την ίδια στιγμή, για τους λάτρεις του νομπελίστα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί «Ο δρόμος προς το Μακόντο». Θυμίζουμε ότι Μακόντο ονόμασε ο Μάρκες τη φανταστική πολιτεία που δημιούργησε και την ανέδειξε σε μυθική Αρκαδία της Λατινικής Αμερικής, τοποθετώντας εκεί το αξεπέραστο μυθιστόρημά του «Εκατό χρόνια μοναξιά». «Ο δρόμος προς το Μακόντο» αποτελεί λοιπόν ένα συναρπαστικό λογοτεχνικό ταξίδι στα πεζά κείμενα που οδήγησαν στη δημιουργία του μυθικού σύμπαντος του «Εκατό χρόνια μοναξιά», με αυτή την ανθολογία να συγκροτείται σε μια προσπάθεια να ανιχνευθεί το μονοπάτι που ακολούθησε. Περιλαμβάνει όλα τα δημοσιευμένα πεζογραφήματά του. Σε αυτά διαμορφώνεται σιγά-σιγά αυτό το φανταστικό σύμπαν, αρχής γενομένης από τις σημειώσεις του για ένα μυθιστόρημα του 1950 και τα πρώτα του διηγήματα έως τα έργα «Ο συρφετός», «Ο συνταγματάρχης δεν έχει κανέναν να του γράψει» και «Η κακιά η ώρα» το 1966.
Η Μάρω Δούκα δεν χρειάζεται συστάσεις. Η μεγάλη ελληνίδα πεζογράφος – το 2019 της απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για τη συνολική της προσφορά στα ελληνικά γράμματα – επιστρέφει με το μυθιστόρημα «Φελιτσιτά», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Με μια αφήγηση καταιγιστική, εξοµολογητικό, γλυκόπικρο, ακαριαία τρυφερό, ο τίτλος «Φελιτσιτά» αναφέρεται σε μια γάτα που συντροφεύει τον βασικό πρωταγωνιστή, έναν εξηντάρη άστεγο που τριγυρνά στην Αιόλου, τον Κωνσταντίνο Καβουράκη. Ο ίδιος κάποτε είχε το δικό του σπίτι και οικογένεια. Μία ήμερα, όμως, που ο θυµός τον έκανε για άλλη µία φορά να παραφερθεί, αντιμετώπισε την αντίσταση του µεγάλου του γιου του, ένιωσε εκδιωγµένος από το σπίτι του και έτσι από τα Σέπολια βρέθηκε άστεγος στο κέντρο της Αθήνας. Τα µέλη της οικογένειάς του, όµως, έχουν το καθένα τη δική του εκδοχή για το παρελθόν, το παρόν και το τι µέλλει γενέσθαι. Πέντε πρόσωπα, το καθένα µε τα δικά του βάρη, τις έγνοιες και τα βάσανα, θέλουν να πουν τη δική τους ιστορία – το διήγηµα της δικής τους ιστορίας –, που συµπλέκεται µε το µυθιστόρηµα της οικογενειακής ζωής, ενώ παράλληλα στο βάθος εμφανίζεται μια ευκρινής αντανάκλαση της ελληνικής κοινωνίας.
Iστορία, πολιτική και τεχνολογία
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το νέο βιβλίου του μπεστσελερίστα δημοσιογράφου και συγγραφέα Τιμ Μάρσαλ «Το μέλλον της γεωγραφίας», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Ειδικός στη γεωπολιτική, μετά την επιτυχία των βιβλίων του «Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας», «Για μια σημαία», «Υψώνοντας τείχη», «Η δύναμη της γεωγραφίας» (όλα από τις εκδόσεις Διόπτρα) αυτή τη φορά στρέφει το βλέμμα του πέραν της Γης, στη σημερινή κούρσα του Διαστήματος – συμπεριλαμβανομένων της ολοένα και πιο τεταμένης μάχης για κυριαρχία μεταξύ των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας και τού τι σημαίνει αυτό για όλους εμάς εδώ στη Γη. Σύντομα, αυτό που συμβαίνει στο Διάστημα, λοιπόν, σύμφωνα με τον Τιμ Μάρσαλ, θα διαμορφώσει την ανθρώπινη Ιστορία όσο τα βουνά, τα ποτάμια και οι θάλασσες έχουν επηρεάσει τους πολιτισμούς σε όλον τον κόσμο. Το βιβλίο του «Το μέλλον της γεωγραφίας», βασισμένο σε εκτενή έρευνα και στα πιο πρόσφατα δεδομένα από υπηρεσίες πληροφοριών, κυβερνήσεις και πολιτικούς θεσμούς, παρέχει μια λεπτομερή, ξεκάθαρη περιγραφή της νέας διαστημικής κούρσας, του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων και του τρόπου με τον οποίο η τεχνολογία, η οικονομία και ο πόλεμος επηρεάζουν τελικά τους πάντες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το βιβλίο «Οι ιδρυτές» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός βρίσκεται μεταξύ των καλύτερων του 2022 σύμφωνα με το περιοδικό «Τhe New Yorker». Oυσιαστικά ο βραβευμένος συγγραφέας και βιογράφος Τζίμι Σόνι διερευνά τις ταραχώδεις πρώτες ημέρες της PayPal. Μέσα από εκατοντάδες συνεντεύξεις και προνομιακή πρόσβαση στις εσωτερικές διαδικασίες της εταιρείας, ο Σόνι δείχνει πώς οι σπόροι για τόσο πολλά από αυτά που διαμορφώνουν την καθημερινότητά μας – ταχείας κλιμάκωσης ψηφιακές startups, επινοήσεις άυλων νομισμάτων, ψηφιακή μεταφορά χρημάτων – φυτεύθηκαν πριν από περίπου είκοσι χρόνια. Πρόκειται για ένα έντονο και καθηλωτικό χρονικό που εξιστορεί μία σπάνια συνάντηση μεγάλων ταλέντων, η συνεργασία μεταξύ των οποίων είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει για πάντα ο κόσμος μας.
Οσοι αγαπούν την Ιστορία και την πολιτική, θα πρέπει να βυθιστούν στις σελίδες του βιβλίου με τίτλο «Προσωπικότητα και εξουσία. Δημιουργοί και καταστροφείς της σύγχρονης Ευρώπης», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, γραμμένο από τον Ιαν Κέρσοου, έναν από τους κορυφαίους ιστορικούς των καιρών μας και βιογράφο του Αδόλφου Χίτλερ. Ουσιαστικά πρόκειται για μία συναρπαστική, διαυγή και τολμηρή απόπειρα κατανόησης ηγετών, που πρωταγωνίστησαν δραματικά είτε στην παγκόσμια είτε σε μια πιο περιορισμένη εθνική σκηνή (από τον Λένιν και τον Στάλιν μέχρι τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι και από τον Τίτο μέχρι τον Φράνκο). Τι είχαν αυτοί οι ηγέτες και οι καιροί στους οποίους έζησαν τα οποία τούς επέτρεψαν να ασκήσουν μια τέτοια αχαλίνωτη και φονική εξουσία; Και τι οδήγησε στο τέλος αυτής της εποχής; Αντιπαραβάλλοντας μία άλλη ομάδα προσωπογραφιών (από τον Τσόρτσιλ στον Ντε Γκωλ, από τον Αντενάουερ στον Γκορμπατσόφ και από τη Θάτσερ στον Κολ), ο Κέρσοου δείχνει πώς κάποιες χώρες πήραν διαφορετικούς δρόμους.
Αστυνομικό δαιμόνιο
Ενα ακόμη δυνατό και συναρπαστικό μυθιστόρημα έρχεται από τον Κάρλο Λουκαρέλι, από τους πιο γνωστούς και πολυμεταφρασμένους ιταλούς συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας. Το βιβλίο του «Μαύρος χειμώνας στην Μπολόνια» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη μάς μεταφέρει στην Ιταλία τού 1944, με την Μπολόνια να βρίσκεται υπό γερμανική κατοχή. Ο επιθεωρητής Ντε Λούκα νιώθει καθημερινά πως ζει μια κάθοδο στην κόλαση υπηρετώντας στην Πολιτική Αστυνομία της Ιταλικής Κοινωνικής Δημοκρατίας, του ιδιότυπου φασιστικού κράτους με έδρα το Σαλό, που ίδρυσε ο Μουσολίνι στη Λομβαρδία της Βόρειας Ιταλίας, σε συνεργασία με τη ναζιστική Γερμανία. Στο κέντρο της Μπολόνιας εντοπίζονται τρία πτώματα. Πρόκειται για τρεις δολοφονίες τις οποίες ο Ντε Λούκα θα αναγκαστεί να ερευνήσει για λογαριασμό τριών διαφορετικών εντολέων με αντικρουόμενα συμφέροντα.
Τέλος, «Ο ερευνητής» διά της πένας της βραβευμένης Τάνα Φρεντς, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο ήρωάς της, ο Καλ Χούπερ, μετά από είκοσι πέντε χρόνια υπηρεσίας στην Αστυνομία του Σικάγο, και με ένα δύσκολο διαζύγιο στις πλάτες του, θέλει να φτιάξει μια καινούργια ζωή. Μετακομίζει σε ένα απομονωμένο χωριό της Ιρλανδίας, όπου αγοράζει μια μικρή φάρμα. Ομως ένα δωδεκάχρονο παιδί έρχεται και του ζητεί βοήθεια. Ο 19χρονος αδελφός του έχει εξαφανιστεί και κανείς δεν φαίνεται να δίνει σημασία, ούτε καν η Αστυνομία. Ο Καλ δεν θα μπορέσει να μείνει άπραγος…