Στα λαμπερά 40ά γενέθλια της Γκρέις Κέλι, πριγκίπισσας του Μονακό, το 1969, παρ’ όλο που καλεσμένοι ήταν οι πιο διάσημοι, πλούσιοι και ισχυροί άνθρωποι της εποχής, την παράσταση έκλεψε ένα διαμάντι σε σχήμα αχλαδιού που φορούσε στον λαιμό της η Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Φυσικά, το 10,47 καρατίων διαμαντένιο δαχτυλίδι γάμου που κοσμούσε το χέρι της πριγκίπισσας, για το οποίο ο σύζυγός της, πρίγκιπας Ρενιέ, είχε δώσει λίγο πάνω από 4 εκατομμύρια δολάρια – σε σημερινές αξίες η τιμή αγγίζει τα 44 εκατομμύρια -, ήταν το ίδιο, αν όχι περισσότερο, εντυπωσιακό, ωστόσο είχε δει ήδη τα φώτα της δημοσιότητας από το 1956 και δεν συνοδευόταν από ένα γεμάτο πάθος ειδύλλιο, όπως αυτό ανάμεσα στην Τέιλορ και στον πέμπτο σύζυγό της Ρίτσαρντ Μπάρτον.
Εκείνος ήταν που είχε αγοράσει για την αγαπημένη του το διαμάντι από τον οίκο Cartier σε τιμή που παραμένει άγνωστη μέχρι και σήμερα – το ονόμασαν μάλιστα και «Cartier Diamond». Γνωρίζουμε σίγουρα πάντως πως κόστιζε περισσότερα από 1.050.000 δολάρια, που ήταν το πόσο-ρεκόρ το οποίο είχε καταβάλει ο εμβληματικός οίκος για να το αγοράσει το 1969 σε δημοπρασία. Η προηγούμενη κάτοχός του, η Χάριετ Ανενμπεργκ Εϊμς, αδελφή του αμερικανού πρέσβη στο Λονδίνο Γουόλτερ Ανενμπεργκ, δεν αισθανόταν άνετα να φοράει ένα τόσο μεγάλο διαμάντι – κάτι που σίγουρα δεν ίσχυε για την Τέιλορ – και έτσι αποφάσισε να το πουλήσει.
Το διαμάντι αυτό των 69,40 καρατίων ήταν το μεγαλύτερο κομμάτι ενός λίθου 240,80 καρατίων, το οποίο διαμόρφωσε ο Χάρι Γουίνστον, γιος κοσμηματοπώλη, που δημιούργησε τον μυθικό οίκο διαμαντιών Harry Winston στη Νέα Υόρκη. Μετά το οριστικό διαζύγιό της με τον Μπάρτον, το 1979 η ηθοποιός αποφάσισε να το αποχωριστεί και με μέρος των κερδών από την πώλησή του – 5 εκατομμύρια δολάρια – χτίστηκε νοσοκομείο στην Μποτσουάνα. Πάντως, μόνο και μόνο για να το δουν από κοντά, οι υποψήφιοι αγοραστές έπρεπε να δώσουν 2.500 δολάρια, ενώ το διαμάντι τελευταία φορά εθεάθη στη Σαουδική Αραβία.
Το Cartier φυσικά και δεν ήταν το μοναδικό εμβληματικό διαμάντι με το οποίο είχε συνδέσει το όνομά του ο «Βασιλιάς των Διαμαντιών», όπως τον αποκαλούσαν, Χάρι Γουίνστον. Ενα από τα πιο διάσημα και μυθικά είναι το «Hope Diamond», 45,52 καρατίων, το οποίο αποτελεί κομμάτι λίθου που εξορύχθηκε τον 17ο αιώνα από την Ινδία και ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του είναι ότι έχει μπλε χρώμα. Επειδή είχε περιέλθει στην ιδιοκτησία γάλλου εμπόρου διαμαντιών ονομάστηκε «The French Blue» (Το Γαλλικό Μπλε), ενώ ένας από τους κατόχους του, προτού αυτό κλαπεί, ήταν και ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος ο ΙΔ’, γνωστός και ως «Βασιλιάς Ηλιος». Το όνομά του το πήρε από επόμενους ιδιοκτήτες του, την οικογένεια τραπεζιτών Χόουπ, ενώ τελικά το αγόρασε ο Χάρι Γουίνστον και δέκα χρόνια αργότερα, το 1958, το δώρισε στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Smithsonian στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, όπου και εκτίθεται μόνιμα.
Στο Smithsonian Institute, αλλά με αντάλλαγμα άλλα, πιο μικρά διαμάντια συνολικά 3.800 καρατίων, δώρισε και το «Portuguese Diamond», ένα αψεγάδιαστο διαμάντι σε σχήμα οκταγώνου, βάρους 127,01 καρατίων. Λέγεται, χωρίς να αποδεικνύεται, ότι εξορύχθηκε τον 18ο αιώνα στη Βραζιλία, ενώ κάποτε αποτελούσε τμήμα του βασιλικού στέμματος της Πορτογαλίας. Πάντως ο Γουίνστον το είχε αγοράσει από τη χορεύτρια Πέγκι Χόπκινς Τζόις, γνωστή για τις σχέσεις και τους γάμους της με πλούσιους άνδρες.
Από τη Μέριλιν στην Κιμ
Οι πρώτοι που έδειξαν λατρεία για τα διαμάντια ήταν οι ινδοί μαχαραγιάδες, όπως για παράδειγμα ο Ραντζίτ Σινγκ (1780-1839) που φορούσε στο χέρι του το 186 (και σήμερα 105,6) καρατίων Koh-i-Noor. Πρόκειται για ένα από τα πιο μυθικά διαμάντια του κόσμου, το οποίο στη συνέχεια προσφέρθηκε στη βασίλισσα Βικτώρια. Τοποθετήθηκε στα στέμματα της βασίλισσας Μαρίας και μετέπειτα της βασιλομήτορος Ελισάβετ, ενώ τώρα εκτίθεται στον Πύργο του Λονδίνου. Παρ’ όλα αυτά, τα διαμάντια ήταν, είναι και θα είναι οι καλύτεροι φίλοι των γυναικών, όπως με αξέχαστο τρόπο τραγούδησε η Μέριλιν Μονρόε στην ταινία «Οι άνδρες προτιμούν τις ξανθές» (1953).
Πολλές διάσημες, μέλη βασιλικών οικογενειών, ηθοποιοί, μεγαλοκληρονόμοι κ.ά. έχουν δείξει την αδυναμία τους για τους πιο πολύτιμους από όλους τους πολύτιμους λίθους. Εντυπωσιακά σκουλαρίκια, iconic δαχτυλίδια, κολιέ αμύθητης αξίας, ακόμη και τα ρολόγια των πιο πλούσιων γυναικών συνήθως είναι διακοσμημένα με υπέροχα διαμάντια. Χαρακτηριστικά είναι τα πανέμορφα κομμάτια της ελβετικής ωρολογοποιίας Hublot, η οποία ανήκει στον γαλλικό όμιλο πολυτελείας LVMH, με ιδιοκτήτη τον πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη Μπερνάρ Αρνό. Ο Αρνό, μέσω του οίκου του Louis Vuitton, αγόρασε τον Ιανουάριο του 2020 το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι που έχει εξορυχθεί ποτέ, ένα 1.758 καρατίων Sewelô, με την τιμή να παραμένει άγνωστη.
Παραδόξως, η πιο εμβληματική λάτρις των διαμαντιών, η Μέριλιν Μονρόε, σε αντίθεση με το προφίλ που είχε, για εμπορικούς λόγους, βγάλει προς τα έξω, στην προσωπική της συλλογή είχε πολύ λίγα διαμάντια, μεταξύ των οποίων το δαχτυλίδι του γάμου της. Μόνο για την προβολή των ταινιών της φωτογραφιζόταν φορώντας πανάκριβα διαμάντια, με κορυφαίο όλων το 24,04 καρατίων «Moon of Baroda». Εχει σχήμα αχλαδιού, απαλό κίτρινο χρώμα και χρονολογείται μεταξύ 15ου και 17ου αιώνα, ενώ έχει περάσει από πολλά χέρια, από εκείνα ινδών μαχαραγιάδων μέχρι, όπως φημολογείται, της Μαρίας Θηρεσίας της Αυστρίας, μητέρας της Μαρίας Αντουανέτας. Τελικά, δημοπρατήθηκε το 2018 από τον οίκο Christie’s και η πώληση περιλάμβανε μια φωτογραφία με αυτόγραφο της Μονρόε και την ιδιόχειρη αφιέρωση «Ευχαριστώ για την ευκαιρία να φορέσω το «Moon of Baroda»».
Η πριγκίπισσα Νταϊάνα, από την άλλη, όταν ήρθε η στιγμή να επιλέξει το δαχτυλίδι του γάμου της, δεν προτίμησε κάτι σπάνιο ή φτιαγμένο αποκλειστικά για εκείνη. Κατάφερε, όμως, να το κάνει η ίδια εμβληματικό. Επρόκειτο για ένα δαχτυλίδι αποτελούμενο από 14 διαμάντια, τα οποία ήταν τοποθετημένα γύρω από ένα οβάλ, μπλε ζαφείρι 12 καρατίων. Ηταν δημιουργία του οίκου Garrard, εμπνευσμένη από καρφίτσα της βασίλισσας Βικτωρίας και ήταν διαθέσιμο προς πώληση στο κατάστημα του Λονδίνου το 1981 που το αγόρασε ο Κάρολος. Το ίδιο δαχτυλίδι έδωσε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ στην Κέιτ Μίντλετον για τον γάμο τους.
Αργότερα, στη διάρκεια της σχέσης της με τον Ντόντι αλ Φαγέντ, η πριγκίπισσα Νταϊάνα έλαβε ως δώρο ένα χρυσό δαχτυλίδι Bulgari με διαμάντια, ενώ μετά τον θάνατό τους σε τροχαίο στο Παρίσι το 1997 λέγεται ότι βρέθηκε στο διαμέρισμά του το δαχτυλίδι με το οποίο θα της έκανε πρόταση γάμου. Ηταν από την μπουτίκ Repossi στο Μόντε Κάρλο, λέγεται ότι το επέλεξε η ίδια η Νταϊάνα, αλλά δεν πρόλαβε ποτέ να το φορέσει.
Στα πιο ακριβά δαχτυλίδια γάμου περιλαμβάνονται εκείνα της Μπιγιονσέ – 24 καρατίων, με σημερινή αξία 6,89 εκατομμύρια δολάρια -, της Αννα Κουρνίκοβα – με σημερινή αξία 8,4 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο σύζυγός της Ενρίκε Ινγκλέσιας της είχε αγοράσει και ένα επίσης τεράστιο δαχτυλίδι με ροζ διαμάντι σε σχήμα αχλαδιού -, καθώς και τα δύο της Κιμ Καρντάσιαν – το πρώτο των 15 καρατίων ήταν αυτό με το οποίο της έκανε πρόταση γάμου το 2013 ο Κάνιε Γουέστ, ενώ το δεύτερο της το αγόρασε το 2016, είχε διαμάντι βάρους 20 καρατίων και ήταν ανάμεσα στα κοσμήματα που της έκλεψαν μέσα από το δωμάτιο όπου διέμενε στο Παρίσι.
Διαμάντια με άρωμα Ελλάδας
Πολλοί έλληνες μεγιστάνες του πλούτου έχουν δείξει την αγάπη τους για τα διαμάντια και συνήθιζαν να τα κάνουν δώρο στις γυναίκες της ζωής τους. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, όταν έκανε πρόταση γάμου στην Τζάκι Κένεντι, της προσέφερε ένα από τα τότε πιο ακριβά δαχτυλίδια στον κόσμο. Το είχε αγοράσει σε δημοπρασία και αποτελούνταν από ένα 40 καρατίων Lesotho III διαμάντι του οίκου Harry Winston, ενώ σήμερα η αξία του υπολογίζεται γύρω στα 20 εκατομμύρια δολάρια. Πάντως, εμβληματικό ήταν και το δαχτυλίδι της από τον γάμο της με τον Τζον Κένεντι, ένα σχέδιο «toi et moi» από τον γαλλικό οίκο Van Cleef & Arpels, το οποίο είχε διαμάντι 2,88 καρατίων και σμαράγδι 2,84 καρατίων. Το σχέδιό του ήταν εμπνευσμένο από το δαχτυλίδι που είχε δώσει ο Ναπολέων στην αγαπημένη του Ιωσηφίνα το 1796. Ακρως εντυπωσιακή ήταν, φυσικά, και η συλλογή διαμαντιών που είχε στην κατοχή της η αγαπημένη μοναχοκόρη του έλληνα Κροίσου, Χριστίνα Ωνάση. Ο Σταύρος Νιάρχος, από την άλλη, προτιμούσε τον οίκο Boucheron, ενώ η εγγονή του Ευγενία έχει πάει την αγάπη της για τα κοσμήματα ένα βήμα πιο πέρα, ιδρύοντας το brand Venyx με κοσμήματα που σχεδιάζει η ίδια. Η πολύ εντυπωσιακή καμπάνια του γνωστού οίκου Diamond Club Danelian, με πρωταγωνίστρια τη βραζιλιάνα καλλονή Ανα Μπεατρίς Μπάρος, έχει δημιουργήσει διεθνή αίσθηση. Το πρώην μοντέλο της Victoria’s Secret λάμπει κυριολεκτικά με τα εξαιρετικής κοπής, εκθαμβωτικά διαμάντια του brand.