Μπορεί να βρισκόμαστε μόλις δύο ημέρες πριν από την εκπνοή του Ιανουαρίου, άρα και του «Dry January» – της πρακτικής δηλαδή που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια για αποχή από το αλκοόλ καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου μήνα του έτους για λόγους αποτοξίνωσης μετά από την…κραιπάλη των εορτών –, ωστόσο η τάση των mocktails και των μη αλκοολούχων ποτών είναι σίγουρο ότι θα κρατήσει ολόκληρο το 2023. Αυτό φαίνεται τόσο από διάφορες στατιστικές που δείχνουν ότι ολοένα και περισσότεροι, νέοι κυρίως, αποφασίζουν να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ ή και να απέχουν εντελώς από αυτό, όσο και από το γεγονός ότι σε διάφορες πόλεις του κόσμου, όπως στη Νέα Υόρκη, ανοίγουν μπαρ που προσφέρουν, κατ’ αποκλειστικότητα, ποτά για τους «Sober Curious» – έτσι ονομάζονται όσοι έχουν την περιέργεια πώς θα ήταν η ζωή τους αν αυτή δεν περιλάμβανε αλκοόλ, χωρίς να είναι ακόμη αποφασισμένοι (ή δεν το έχουν σκοπό) να το κόψουν εντελώς.
Ακόμη, εντελώς ενδεικτική αυτής της τάσης είναι η ραγδαία ανάπτυξη και ο πολλαπλασιασμός των εταιρειών που προσφέρουν προϊόντα χωρίς αλκοόλ. Πρώτα ξεκινήσαμε με την μπίρα, συνεχίσαμε με το τζιν και τώρα έχουμε φτάσει στα mocktail αναψυκτικά που πωλούνται παντού, ακόμη και στα alcohol-free κρασιά. Πρόκειται πραγματικά για μια βιομηχανία που είναι σε άνθηση, καθώς οι νεότερες ηλικίες τα θεωρούν υγιεινές εναλλακτικές που μπορούν να τους συνοδεύσουν σε κάθε τους κοινωνική δραστηριότητα.
Σε όλο αυτό είναι βέβαιο ότι συνέβαλε και η εξέλιξη της τεχνογνωσίας των bartenders και mixologists ανά τον κόσμο. Πλέον οι επαγγελματίες του χώρου πειραματίζονται με τα «εργαλεία» της μοριακής κουζίνας, τις σπάνιες πρώτες ύλες, τα ιδιαίτερα μυρωδικά και μπαχαρικά, με αποτέλεσμα να έχουν μετατραπεί σε πραγματικούς αλχημιστές. Τα περισσότερα αξιόλογα μπαρ διαθέτουν και εκτεταμένο χώρο για ανάπτυξη συνταγών, τη δημιουργία αποσταγμάτων, λικέρ, αναψυκτικών και οτιδήποτε άλλου θα μπορούσε να προστεθεί σε ένα μείγμα και να το κάνει να ξεχωρίσει.
Στην Ελλάδα γίνονται σπουδαία πράγματα στον τομέα από ταλαντούχους και έμπειρους mixologists. Ενας από αυτούς, ο Αρης Χατζηαντωνίου, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που εισήγαγαν τα θαύματα της μοριακής κουζίνας στο γοητευτικό σύμπαν των ελληνικών μπαρ. Προσφάτως ένωσε τις δυνάμεις του με το Δειπνοσοφιστήριον και δημιούργησαν το Julep, ένα πανέμορφο στέκι στην καρδιά της Αθήνας και συγκεκριμένα στο City Link (Στοά Σπυρομήλιου). Εκεί, προσφέρει τις γεμάτες φαντασία δημιουργίες του, τις οποίες συνοδεύουν γευστικά τα πιάτα που Δημήτρη Σκαρμούτσου.
Του ζητήσαμε, λοιπόν, να εμπνευστεί τρία mocktails για το ΒΗMAgazino και φυσικά δεν παρέλειψε να μας δώσει και την αλκοολούχα εκδοχή τους. Στις τρεις συνταγές που ακολουθούν – Like a Lavender, Basil Drops και Lovely Bubbles – μπορούμε να επιλέξουμε εμείς τι θέλουμε: alcohol ή alcohol-free. Είναι και τα δύο το ίδιο γευστικά.

Like a Lavender

Σπιτικό αναψυκτικό άγριας λεβάντας, ενισχυμένο με φρέσκο γκρέιπφρουτ, σερμπέτι μοσχολέμονου και γαρνιρισμένο με αφρό από φλούδες λεμονιού. Γίνεται αλκοολούχο με προσθήκη βότκας μαγειρεμένης με κόκκινο γλυκό πιπέρι.

©Νίκος Κόκκας

Εύκολος τρόπος για αναπαραγωγή της συνταγής στο σπίτι.

Αναψυκτικό λεβάντας

3 κ.σ. λεβάντα
600 γρ. βραστό νερό
100 γρ. ζάχαρη
8 γρ. ξινό

Εκτέλεση

Σε ένα ψηλό ποτήρι με πάγο βάζουμε:
8 cl αναψυκτικό λεβάντας
2 cl φρέσκο γκρέιπφρουτ
1 κ.γ. σερμπέτι μοσχολέμονου
1 cl φρέσκο λάιμ

* Για τον αφρό λεμονιού χρειάζεται επαγγελματικός εξοπλισμός, αλλά θα μπορούσατε πολύ εύκολα να τον αντικαταστήσετε με το ψέκασμα ελαίων από τις φλούδες ενός λεμονιού στο χείλος του ποτηριού.

Basil Drops

Γλυκόξινο mocktail με γεμάτη υφή, βασισμένο στο gin χωρίς αλκοόλ, ανακατεμένο με εκχύλισμα από φλούδες πορτοκαλιού-μοσχολέμονου, αρωματισμένο με «σταγόνες» βασιλικού. Γίνεται αλκοολούχο με αντικατάσταση του μη αλκοολούχου gin με ένα αρωματικό τζιν με αλκοόλ.

©Νίκος Κόκκας

Εύκολος τρόπος για αναπαραγωγή της συνταγής στο σπίτι.

Σταγόνες βασιλικού

Σε ένα blender βάζουμε 80 γρ. βασιλικού (αφού πρώτα τον «μπλανσάρουμε» σε βραστό και κρύο νερό και μετά τον στεγνώσουμε) μαζί με 150 γρ. σταφυλέλαιο ή ηλιέλαιο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Εκχύλισμααπό φλούδες

Σε ένα βαζάκι με 100 γρ. ζάχαρη και 3 γρ. ξινό προσθέτουμε φλούδες από 1 πορτοκάλι, 1 μανταρίνι και 2 λάιμ. Τα πιέζουμε απαλά και τα αφήνουμε για 24 ώρες. Μετά ανακατεύουμε με τους χυμούς των φρούτων μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Εκτέλεση

Σε ένα σέικερ χτυπάμε:
5 cl gin χωρίς αλκοόλ
2 cl σιρόπι με εκχύλισμα εσπεριδοειδών
3 cl φρέσκο λάιμ
1 cl aquafaba ή ασπράδι αβγού
Χτυπάμε έντονα και σερβίρουμε σε ποτήρι μαρτίνι. Αρωματισμένο λάδι.

Lovely Βubbles

Τραγανές φυσαλίδες από ανθρακούχο ποτό με μαστιχόνερο και τριαντάφυλλο, αρωματισμένη με φρέσκο δυόσμο και μαρμελάδα από φλούδες λεμόνι. Γίνεται αλκοολούχο με προσθήκη 6 cl από λευκό ρούμι.

©Νίκος Κόκκας

Εκτέλεση

Σε ένα ποτήρι με πάγο προσθέτουμε:
1 κ.σ. μαρμελάδα λεμόνι
12 φύλλα δυόσμου
2 cl φρέσκο λεμόνι
Ανακατεύουμε και απογεμίζουμε με ένα παγωμένο μπουκάλι ανθρακούχο ποτό με μαστιχόνερο και τριαντάφυλλο.