Στο μυαλό μας οι Ελληνες θεωρούμε ότι το ουίσκι πίνεται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Σκέτο ή με πάγο. Και αυτό γιατί πάντα θεωρείτο ένα βαρύ, «ανδρικό» ποτό, σε σχέση με το τζιν, το ρούμι ή τη βότκα, και δεν… σήκωνε πολλά-πολλά. Ξεχνάμε ότι μερικά από τα πιο κλασικά και ιστορικά κοκτέιλ, όπως τα Old Fashioned, Mint Julep, Rob Roy, Whiskey Sour, Boulevardier, Highball, Godfather, Rusty Nail, Manhattan, κ.ά., έχουν ως βασικό συστατικό τους το ουίσκι. Αποφασίσαμε λοιπόν να ξαναθυμηθούμε μερικά από αυτά και, ει δυνατόν, να τους δώσουμε και ένα πιο ιδιαίτερο twist. Πιο κατάλληλοι γι’ αυτό το «task» είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από το μόλις 11 μηνών Line Athens, ένα από τα 50 καλύτερα bars στον κόσμο.
Πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό all day μπαρ-εστιατόριο το οποίο στεγάζεται στην παλιά γκαλερί Ζουμπουλάκη στα Κάτω Πετράλωνα και αποτελεί δημιουργία τριών ανθρώπων που έχουν δώσει τα διαπιστευτήριά τους στον κόσμο του bartending και της ποτοποιίας. Πρόκειται για τους Νίκο Μπάκουλη και Βασίλη Κυρίτση, συνιδιοκτήτες του καταξιωμένου παγκοσμίως εδώ και χρόνια The Clumsies, το οποίο διαχρονικά βρίσκεται ανάμεσα στα 50 κορυφαία μπαρ του κόσμου, πολλές φορές και στις πρώτες θέσεις, και τον Δημήτρη Νταφόπουλο, των άκρως επιτυχημένων και ποιοτικών αναψυκτικών Three Cents.
Το concept πίσω από το Line Athens περιγράφεται με τον καλύτερο τρόπο μέσα από το slogan του μαγαζιού, «the method of anarchy». Και όντως εδώ τίποτα δεν γίνεται με την «πεπατημένη». Αντίθετα, χαράσσονται νέοι δρόμοι, μια νέα φιλοσοφία και τρόπος σκέψης. Κατ’ αρχάς, το μπαρ λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές της βιωσιμότητας. Τίποτα δεν πάει χαμένο. Ο,τι μένει από τις παρασκευές των ποτών αξιοποιείται στην κουζίνα και αντίστροφα. Οι πρώτες ύλες προέρχονται από μικρούς, τοπικούς παραγωγούς, ενώ φροντίζουν να αλλάζουν τις παραγγελίες τους για να μην εξαντλείται κάποιο προϊόν από τη φύση. Οπως μας είπε ο Νίκος Μπάκουλης, αυτή τη στιγμή τον καφέ τον προμηθεύονται από την εταιρεία Wise Cup που τους καβουρδίζει κατ’ αποκλειστικότητα μια συγκεκριμένη ποικιλία καφέ από έναν συγκεκριμένο τόπο. Μόλις τελειώσει αυτός, θα επιλέξουν έναν άλλον έτσι ώστε να μην υπάρχει υπερβολική ζήτηση για μία ποικιλία και λίγη για την άλλη. «Βέβαια, είμαστε μια σταγόνα στον ωκεανό για να κάνουμε πραγματική αλλαγή», μας λέει, «αλλά όλα κάπως ξεκινάνε».
Επίσης, ό,τι υπάρχει στο μενού του καταστήματος φτιάχνεται in house. Από τα ψωμιά στην κουζίνα, μέχρι την μπίρα, τα κόρντιαλ, τα λικέρ, τα βερμούτ και τα… κρασιά χωρίς σταφύλι. Ναι, τα κρασιά στο Line Athens δεν φτιάχνονται από σταφύλι, αλλά από άλλα φρούτα, όπως το ρόδι, το οποίο έχει κάποια χαρακτηριστικά του σταφυλιού, όπως το ότι είναι στυφό, γλυκό και όξινο κ.ά. Αυτό το κάνουν πάλι για λόγους βιωσιμότητας, επειδή υπάρχει υπερβολική παραγωγή σταφυλιού για την παγκόσμια οινοποιία.
Οι συνταγές λοιπόν που μας έδωσαν δεν είναι εύκολες αν κάποιος θέλει να τις φτιάξει ακριβώς, καθώς απαιτούν αρκετές αλχημείες. Εχουν όμως πολύ ενδιαφέρον και αν δεν γίνεται κάποια υλικά να τα φτιάξουμε, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με άλλα. Αντί για mead syrup ας χρησιμοποιήσουμε σιρόπι μελιού, αντί για βερμούτ από ρόδι, κανονικό βερμούτ ή λικέρ ροδιού, αντί για κόρντιαλ καρότου, ένα άλλο γλυκό και απαλό κόρντιαλ. Αλλωστε και αυτό δεν είναι μέσα στη «μέθοδο της αναρχίας», το να μην υπακούς δηλαδή ακριβώς σε μία συνταγή;

Highball

50 ml ουίσκι blended
10 ml λικέρ μαστίχας
30 ml κόρντιαλ καρότου «Black carrot»
Σόδα για το γέμισμα

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα σέικερ όλα τα υλικά εκτός από τη σόδα. Αδειάζουμε σε ένα ψηλό ποτήρι (Collins) με παγάκια και απογεμίζουμε με τη σόδα. Γαρνίρουμε με τουίλ (λεπτό μπισκότο) καρότου.

Κόρντιαλ καρότου
Μέσω της πυρόλυσης παίρνουμε τα σάκχαρα και τα αρώματα του καρότου.

Old Fashioned

40 ml ουίσκι blended
20 ml bourbon
10 ml Mead syrup (σιρόπι υδρόμελου), εναλλακτικά, σιρόπι μελιού
3 dashes (σχεδόν ¼ κ.γ.) angostura bitters

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε στο σέικερ όλα τα υλικά και τα αδειάζουμε σε ένα ποτήρι χαμηλό (old fashioned), στο οποίο έχουμε βάλει ένα μεγάλο κομμάτι πάγο (ή 3 μικρά παγάκια). Γαρνίρουμε με μια λεπτή φλούδα πορτοκαλιού, κατά προτίμηση ακέρωτου.

Πώς φτιάχνουμε Mead Syrup
Ανακατεύουμε σε ένα αποστειρωμένο βάζο βαμβακόμελο με νερό (σε αναλογία 8 προς 1) και ακουμπάμε πάνω το καπάκι χωρίς να το κλείσουμε. Ανακατεύουμε καλά κάθε μέρα για 35 μέρες μέχρι να γίνει η ζύμωση του μελιού και να παραγάγουμε υδρόμελο. Στη συνέχεια συμπυκνώνουμε το υδρόμελο μέσω απόσταξης (ειδικά εργαλεία).

Boulevardier

30 ml bourbon
30 ml βερμούτ Symposium (ή κλασικό βερμούτ)
30 ml Italian bitter

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα σέικερ και αδειάζουμε σε ένα χαμηλό ποτήρι (old fashioned) με ένα μεγάλο παγάκι (ή τρία μικρά). Γαρνίρουμε με φλούδα πορτοκαλιού (κατά προτίμηση ακέρωτου).

Symposium Vermouth
Ενα βερμούτ παραγωγής του Line Athens που φτιάχνεται από κρασί ροδιού, δηλαδή από «Why-In», το οποίο αντί για σταφύλια περιέχει άλλο φρούτο, μπαχαρικά και μυρωδικά.