Τα αμερικανικά τυριά που δοκίμασε ο Μακρόν

Για το μενού του πρώτου επίσημου δείπνου της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν, με προσκεκλημένο τον πρόεδρο της Γαλλίας, η πρώτη κυρία των ΗΠΑ έκανε μια συγκεκριμένη «τολμηρή» επιλογή που συζητήθηκε.

Είναι προφανές ότι όταν μιλάμε για σπουδαία τυριά, το μυαλό μας δεν πηγαίνει σε εκείνα που παράγονται στις ΗΠΑ, αφού η χώρα δεν είχε ποτέ αξιόλογη τυροκομική παράδοση. Το αμερικανικό τυρί, στη συνείδηση των περισσοτέρων, είναι στην ουσία ένα πλαστικοποιημένο προϊόν, χωρίς ιδιαίτερη γαστρονομική αξία, του οποίου ο ρόλος περιοριζόταν στο να αποτελεί δομικό στοιχείο ενός μπέργκερ ή κάποιου σάντουιτς.

Προξένησε λοιπόν εντύπωση η απόφαση της Τζιλ Μπάιντεν, στο πρώτο επίσημο δείπνο που παρατέθηκε επί της προεδρίας του συζύγου της Τζο Μπάιντεν, ανάμεσα σε άλλα εκλεκτά εδέσματα να συμπεριληφθούν και τρία τυριά made in USA. Ιδιαιτέρως δε γιατί επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά της συζύγου του Μπριζίτ, η χώρα του οποίου διαθέτει ίσως την πιο αξιοσημείωτη τυροκομική παραγωγή παγκοσμίως. Ροκφόρ, καμεμπέρ, μπρι, κομτέ και άλλα γαλλικά τυριά, πολλά εκ των οποίων αποτελούν προϊόντα προστατευόμενης προέλευσης, είναι μερικά μόνο από τα πιο γνωστά που συναντάμε στα ψυγεία των σουπερμάρκετ και των ντελικατέσεν ανά τον κόσμο.

Το αποτέλεσμα όμως της κίνησής της τη δικαίωσε απολύτως, αφού πολλοί αναρωτήθηκαν και έψαξαν να βρουν – όπως ακριβώς κάναμε και εμείς – ποια είναι αυτά τα περίφημα τυριά που θα τολμούσαν να συμπεριληφθούν στο δείπνο για έναν γάλλο πρόεδρο, μαζί με έναν βουτυράτο αστακό από το Μέιν, χαβιάρι osetra καθώς και κρασιά από τα φημισμένα οινοποιεία της Κοιλάδας Νάπα στην Καλιφόρνια – ένα Chardonnay, ένα Cabernet Sauvignon και ένα αφρώδες brut ροζέ.

Μπλε τυρί από το Ορεγκον

Παλαιωμένο για ένα έτος και τυλιγμένο με βιολογικά αμπελόφυλλα της ποικιλίας σταφυλιών Syrah που έχουν μουσκέψει σε λικέρ αχλαδιού, το καμάρι του αμερικανικού τυροκομείου Rogue Creamery στο Ορεγκον, που χρονολογείται από το 1933 – ξεκίνησε ως συνεταιρισμός ο οποίος είχε στόχο την προστασία των τυροκόμων που υπέφεραν εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 1929 -, είναι ένα μπλε, άκρως εποχικό τυρί, το οποίο τον Οκτώβριο του 2019 απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό World Cheese Awards (Παγκόσμια Βραβεία Τυριού) που διεξήχθη στο Μπέργκαμο της Ιταλίας, λίγο προτού η πόλη χτυπηθεί βάναυσα από την COVID-19. Ηταν η πρώτη φορά στα 32 έτη του θεσμού που κάποιο αμερικανικό τυρί τιμήθηκε με τέτοιον τρόπο και το αποτέλεσμα ήταν να εκτοξευθούν κατακόρυφα οι πωλήσεις του καθώς και η φήμη του τυροκομείου. Ο λόγος για το Rogue River Blue, που παράγεται από το 2002 και το οποίο ξεχώρισε ανάμεσα σε 3.800 άλλες συμμετοχές από 42 χώρες που κλήθηκαν να δοκιμάσουν 250 κορυφαίοι γευσιγνώστες τυριού. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που από τα τρία τυριά του δείπνου αυτό ήταν που σχολιάστηκε περισσότερο και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της πλειονότητας των συνδαιτυμόνων. Μάλιστα, για τη δημιουργία του ο ιδιοκτήτης του Rogue Creamery είχε ταξιδέψει στην περιοχή Ροκφόρ-σιρ-Σουλζόν στην Οξιτανία της Νότιας Γαλλίας προκειμένου να μάθει όλα τα μυστικά του μπλε τυριού.

Το κατσικίσιο της «χίπισσας»

Μια ιστορία από αυτές που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αντιπροσωπευτικές του «αμερικανικού ονείρου» βρίσκεται πίσω από το δεύτερο τυρί που επέλεξε η πρώτη κυρία των ΗΠΑ για το παραμυθένιο δείπνο στον Λευκό Οίκο. Το Humboldt Fog με τη χαρακτηριστική γκρίζα γραμμή στο εσωτερικό είναι το αποτέλεσμα μελέτης, προσωπικής εργασίας και ενός ονείρου (στην κυριολεξία) μιας γυναίκας η οποία μεγάλωνε μόνη της τέσσερα παιδιά στη διάρκεια της δεκαετίας του 1970. Η Μέρι Κιν λοιπόν, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως «σοβαρή χίπισσα», έψαχνε για ποιοτικό γάλα να δώσει στα παιδιά της. Πρόσεξε ότι ο γείτονάς της είχε κατσίκες(!) και ζήτησε να αγοράσει μερικές. Εκείνος απάντησε ότι αν μπορούσε να τις πιάσει, θα της τις έδινε. Οπερ και εγένετο. Οι δύο κατσίκες σιγά-σιγά έγιναν κοπάδι και η Κιν αποφάσισε να ασχοληθεί με την τυροκομία. Το 1983 άνοιξε επισήμως το Cypress Grove και ταξίδεψε στη Γαλλία προκειμένου να μάθει την τέχνη του τυριού από τους καλύτερους. Κατά την επιστροφή της στις ΗΠΑ και ενώ κοιμόταν στο αεροπλάνο, είδε σε όνειρο πώς να φτιάξει το νέο της τυρί και, κυρίως, τη χοντρή γκρίζα γραμμή από στάχτη λαχανικών που θα συμβόλιζε την ομίχλη η οποία συχνά σκεπάζει την ακτογραμμή της Χάμπολντ Κάουντι.

Ακολούθησαν αμέτρητες βραβεύσεις για το μαλακό κατσικίσιο τυρί της Κιν, το οποίο αποτέλεσε πρότυπο και για άλλα τυροκομεία των ΗΠΑ. Ωριμάζει από έξω προς τα μέσα, οπότε και δημιουργείται στο κέντρο ένα φρέσκο τυρί που περιβάλλεται από ένα πικάντικο υγρό κέλυφος. Αυτό το ρευστό κέλυφος διευρύνεται καθώς το τυρί ωριμάζει και θεωρείται από πολλούς το καλύτερο μέρος του. Είναι κρεμώδες, ελαφρύ και ελαφρώς λεμονάτο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το τυροκομείο έχει βαθμολογηθεί με άριστη βαθμολογία από τον Αμερικανικό Σύλλογο Ανθρώπινων Πρακτικών (American Humane Association) και διαθέτει σχετική πιστοποίηση, ενώ πρόσφατα αγοράστηκε από την ελβετική εταιρεία Emmi.

Με σήμα το ελαφάκι

Και από τη Βόρεια Καλιφόρνια όπου παρασκευάζεται το Humboldt Fog μεταφερόμαστε στο Σεμπόιγκαν του Ουισκόνσιν για το καλύτερο αμερικανικό τσένταρ. Μιλάμε για ακόμη μία φορά για οικογενειακή επιχείρηση, την Deer Creek Cheese, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2006. Στην γκάμα της περιλαμβάνονται αρκετά τσένταρ, όλα πολυβραβευμένα, αλλά εκείνο που επέλεξε η Τζιλ Μπάιντεν είναι το «Ελαφάκι» (Fawn). Διαθέτει φυσικά απαλή γεύση και νότες ξηρών καρπών, ενώ το σχέδιο της συσκευασίας ανήκει στη Σόφι, κόρη του ιδιοκτήτη Κρις Τζεντίν, όταν ήταν ακόμη έφηβη. Η ίδια σχεδίασε στη συνέχεια ολόκληρη τη σειρά με τα ζωάκια που κοσμούν τις ετικέτες των διάσημων τυριών. Ο Τζεντίν, όταν ερωτήθηκε, δήλωσε ότι εκείνος θα επέλεγε το MoonRabbit, παρ’ όλα αυτά και το Fawn ήταν μια εξαιρετική επιλογή.

Το τυροκομείο, που έχει θέσει ανάμεσα στις προτεραιότητές του την προστασία του περιβάλλοντος, συνεργάζεται με τον κοινωφελή οργανισμό «1% for the Planet». Δίνει δηλαδή το 1% του ετήσιου τζίρου του σε κάποιον οργανισμό της επιλογής του, από αυτούς που έχει εγκρίνει η «1% for the Planet».

Οσο για τη δημιουργία των τυριών, επιλέγεται γάλα από μικρές, τοπικές οικογενειακές φάρμες, το τερουάρ των οποίων δίνει τη δυνατότητα, όπως λένε οι ίδιοι, στα κοπάδια για «πλούσια καλοκαιρινή βοσκή, γλυκιά χειμερινή τροφή και φρέσκο, φιλτραρισμένο με ασβεστόλιθο νερό». Στο γάλα προστίθενται μόνο αλάτι, ένζυμα και καλλιέργειες, ενώ για έξτρα άρωμα μπορεί να χρησιμοποιηθούν φρέσκο αλεσμένο μπαστούνι φυσικής βανίλιας, αποξηραμένες πιπεριές habanero, μούρα αρκεύθου, σπόροι κύμινου, μαύρη τρούφα, ακόμη και λικέρ.

Και τα τρία τυριά σερβιρίστηκαν με μέλι που παράγεται από τα μελίσσια του Λευκού Οίκου. Πάντως, την είδηση που περισσότερο αποκαλύπτει τη γαστρονομική αντίληψη του αμερικανού προέδρου την έδωσε η κόρη της Νάνσι Πελόζι. Οπως γράφεται στους «New York Times», η Αλεξάντρα Πελόζι ρώτησε τον Τζο Μπάιντεν ποια, κατά τη γνώμη του, είναι τα φαγητά για τα οποία φημίζεται η χώρα του. «Χοτ ντογκ, παγωτό και σπαγγέτι» ήταν η απάντηση που μάλλον τάραξε το ζεύγος Μακρόν και έκανε τη Νάνσι Πελόζι να σπεύσει να συμπληρώσει ότι συνήθιζε να τρώει ένα χοτ ντογκ την ημέρα στο Κογκρέσο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.