Στο νορβηγικό δάσος

Ενα εργοστάσιο κατασκευής επίπλων δηλώνει ότι είναι το πιο «πράσινο» του είδους του στη σκανδιναβική χώρα αλλά ίσως και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι απόψεις διίστανται. Είναι το Τhe Plus Factory, ένα εργοστάσιο κατασκευής επίπλων, το πιο φιλικό προς το περιβάλλον κτίριο στη Νορβηγία, στη Σκανδιναβία ή ενδεχομένως και στον κόσμο όλο; Είναι σίγουρα «πράσινο» και μάλιστα σε απόχρωση που δεν απαντάται συχνά, χάρη μεταξύ άλλων στις φυτεμένες οροφές του και στους ηλιακούς συλλέκτες του, γεγονός που μπορεί να το οδηγήσει να κατακτήσει την ύψιστη πιστοποίηση BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), σχετική με την καθαρότητα του «χρώματός» του. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση εδώ και δεκαετίες στη Νορβηγία όσον αφορά αυτόν τον σημαντικό τομέα της οικονομίας της χώρας – τη βιομηχανία κατασκευής επίπλων -, η οποία δεν αφορά μόνο την ενίσχυση της βιομηχανίας αλλά εμμέσως και του τουρισμού. Το κτίριο θα είναι προσβάσιμο για όσους επιθυμούν να το επισκεφθούν, στην περιοχή κοντά στο χωριό Μάγκνορστα σύνορα με τη Σουηδία, το οποίο χάρη στο αρχιτεκτονικό αξιοθέατο που δημιουργούν οι BIG μπαίνει στον χάρτη.

Bρίσκεται μέσα σε ένα δάσος και απλώνεται σε έκταση 300 στρεμμάτων, από τα οποία τα 7.000 τ.μ. ξεχωρίζουν μεν αλλά ταυτόχρονα ενσωματώνονται και στο τοπίο με το οποίο θα συνυπάρξουν. Ακόμα και τα δέντρα που χρειάστηκε να κοπούν για να ανεγερθεί το κτίριο χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του, ένα ξεκάθαρο statement για τις προθέσεις της εταιρείας (λέγεται Vestre και κατασκευάζει έπιπλα εξωτερικού χώρου) και του αρχιτεκτονικού γραφείου BIG (Bjarke Ingels Group) του Δανού Μπιάρκε Ινγκελς, δημιουργού ενός άλλου πράσινου κτιρίου, του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στην Κοπεγχάγη που έχει μια πίστα σκι στην οροφή και επιφάνεια αναρρίχησης στην πρόσοψή του. «Σε αυτό το πρότζεκτ οραματιστήκαμε ένα εργοστάσιο στο οποίο θα αναδεικνύεται και το μπροστινό μέρος του «σπιτιού», οι χώροι δηλαδή που θέλουμε να βλέπουν και οι άλλοι, αλλά και το πίσω μέρος του, το λειτουργικό, το οποίο δεν είναι πάντα το ίδιο «φωτογενές». Θέλαμε η ομορφιά του να πηγάζει από τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένο. Είναι η διασταύρωση ενός δρόμου και ενός εργοστασίου παραγωγής το οποίο δημιουργεί το σήμα του «συν» (σ.σ.: εξ ου και η ονομασία του, The Plus) και συμβολίζει ότι τα πάντα μπορούν να συνδέονται μεταξύ τους» δήλωνε σχετικά ο Μπιάρκε Ινγκελς.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.