Τα τελευταία χρόνια το κουνουπίδι κερδίζει σταθερά όλο και περισσότερους οπαδούς. Ενας λόγος ίσως να είναι το γεγονός ότι έχουμε πάψει να το φτιάχνουμε μόνο βραστό με λαδολέμονο. Στη σύγχρονη μαγειρική γίνεται σούπα, πουρές, ψητό στον φούρνο, ογκρατέν, μέχρι και κουσκούς. Και αυτό επειδή έχουμε ανακαλύψει τις ιδιότητές του που το κάνουν πραγματικά ξεχωριστό. Ειδικά στις σούπες είναι αξεπέραστο, καθώς όταν το βράζουμε και μαλακώνει γίνεται πολύ ωραίο βελουτέ, χωρίς καν να χρειαστεί να του προσθέσουμε κάτι. Μάλιστα, όταν γίνεται σούπα, χάνονται πολλά από τα χαρακτηριστικά του που το κάνουν… αντιπαθητικό, όπως είναι η έντονη μυρωδιά. Σχεδόν αποκτά ουδέτερη γεύση, οπότε μετατρέπεται σε «λευκό καμβά» στον οποίο ταιριάζουν όλα τα μπαχαρικά και μυρωδικά (δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο μοσχοκάρυδο). Βέβαια, με λίγο γάλα ή κρέμα γάλακτος γευστικά απογειώνεται, αλλά σε αυτή την περίπτωση οι επιπλέον θερμίδες για πολλούς είναι απαγορευτικές. Η συνταγή που προτείνουμε με το κίτρινο κάρι είναι αρκετά πικάντικη, βίγκαν, light (δεν περιέχει καθόλου λιπαρά) και γίνεται πάρα πολύ εύκολα και γρήγορα. Ο,τι πρέπει για restart μετά το φαγοπότι των εορτών!
Σούπα κουνουπίδι με κίτρινο κάρι
Προετοιμασία 15΄
Μαγείρεμα περίπου 20΄
Υλικά (για 3-4 μερίδες)
2 κ.σ. λάδι καρύδας ή άλλο φυτικό λάδι της αρεσκείας μας
2 κ.γ. πάστα κίτρινου κάρι (σε μεγάλα σουπερμάρκετ, καταστήματα με βιολογικά και ασιατικά προϊόντα)
400 ml ζωμός λαχανικών από βιολογικό κύβο
650-700 γρ. κουνουπίδι, χοντροκομμένο
400 ml γάλα καρύδας
Χυμός από 2 λάιμ
Κόλιαντρο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το λάδι, την πάστα κάρι και 2 κ.σ. από τον ζωμό (τον ετοιμάζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του). Ανακατεύουμε με έναν αβγοδάρτη για να διαλυθεί η πάστα κάρι. Προσθέτουμε το κουνουπίδι και ανακατεύουμε. Δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τον υπόλοιπο ζωμό, καθώς και τα 3/4 από το γάλα καρύδας (το υπόλοιπο το φυλάμε για το τέλος). Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει καλά το κουνουπίδι. Χτυπάμε τη σούπα είτε με ένα ραβδομπλέντερ είτε σε μπλέντερ πάγκου και προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή υφή (μπορεί να μην το πάρει όλο). Τέλος, προσθέτουμε τον χυμό λάιμ. Σερβίρουμε, αν θέλουμε, με ψιλοκομμένο κόλιαντρο.