Οι φίλοι του χιονιού χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε εκείνους που βλέπουν τη λευκοντυμένη φύση ως μια πρόσκληση για παιχνίδι, είτε αυτό λέγεται σκι, είτε snowboard, είτε ice skating, είτε snowkiting, και που με κάθε ευκαιρία ανασύρουν τον απαραίτητο εξοπλισμό από την ντουλάπα τους και παίρνουν τα βουνά. Και σε εκείνους που χειμερινό σπορ θεωρούν το άραγμα μπροστά στο αναμμένο τζάκι με μερικά ζεστά κάστανα, με ένα φλιτζάνι καυτό αρωματικό καφέ ή ένα ποτό και με καλή παρέα για κοζερί, ενώ από την τζαμαρία απολαμβάνουν το χιονισμένο τοπίο. Σε όποια ομάδα και αν ανήκετε, είτε είστε οπαδός της χειμερίας δράσης είτε της χειμερίας…νάρκης, τα ανά την Ελλάδα χιονοδρομικά κέντρα έχουν αυτό ακριβώς που ψάχνετε. Γιατί διαθέτουν και τις πίστες όπου θα εκτονώσετε το πάθος σας για αθλοπαιδιές υπό το μηδέν, και τα ζεστά ξενοδοχεία, τα σαλέ, τα σαλόνια και τα café όπου θα χαλαρώσετε και θα ψυχαγωγηθείτε ακόμα και αν έξω ο χειμώνας δείχνει το πιο άγριο πρόσωπό του. Χώροι παιχνιδιού, άθλησης και αναψυχής κάθε χρόνο τέτοιες μέρες γεμίζουν κόσμο, μετατρέπονται σε πίστες δράσης αλλά και σε σημεία συνάντησης για τους φίλους και τις παρέες που δραπετεύοντας στα ψηλά βουνά και απολαμβάνοντας εκεί τις ολιγοήμερες διακοπές τους γεμίζουν τις μπαταρίες τους, προπονούνται, ηρεμούν, χαλαρώνουν, ξαναβρίσκουν την επαφή τους με τη φύση. Επισκεφθήκαμε τα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα, προσοχή όμως, πριν από τη δική σας επίσκεψη επιβεβαιώστε πως είναι ανοικτά και προσφέρουν αυτό που ψάχνετε, καθώς η λειτουργία τους εξαρτάται κάθε φορά από το ύψος του χιονιού που έχει πέσει, και ο εφετινός χειμώνας υπήρξε μέχρι προσφάτως μάλλον φειδωλός σε χιονοπτώσεις. Αν και, ακόμα και χωρίς πολύ χιόνι, μια βόλτα ψηλά στο βουνό είναι απόλαυση μεγάλη! Και υπάρχει πάντα και το αναμμένο τζάκι που λέγαμε…

Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.

Εκεί ψηλά στον Παρνασσό

Οταν, βεβαίως, μιλάμε για χειμερινά σπορ δεν μπορούμε να μην ξεκινήσουμε από το μεγαλύτερο και δημοφιλέστερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας. Πρόκειται για το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού που απέχει μόλις δύο ώρες με το αυτοκίνητο από την Αθήνα. Η ιστορία του ξεκινά τη δεκαετία του ’60, οπότε μαζί με την πρώτη ασφαλτόστρωση του δρόμου που οδηγεί προς το μεγαλειώδες βουνό άρχισαν και οι συζητήσεις για τη δημιουργία μιας πρώτης πίστας για σκι. Η γαλλική εταιρεία παραγωγής αλουμινίου Πεσινέ (Pechiney) – με έδρα του εργοστασίου της την Παραλία Διστόμου – Ασπρα Σπίτια – τοποθέτησε το πρώτο λιφτ στη θέση Φτερόλακκα. Το 1974 στη θέση Γεροντόβραχος λειτούργησε το πρώτο χιονοδρομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Και στις 16 Ιανουαρίου 1977 λειτούργησε επίσημα, από τον ΕΟΤ, το Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, στη θέση Φτερόλακκα. Στα χρόνια που ήρθαν δημιουργήθηκαν διάφορες πίστες και έγιναν έργα εκσυγχρονισμού με αποτέλεσμα το κέντρο, το οποίο πλέον το διαχειρίζεται η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ΑΕ, να γίνει πόλος έλξης όχι μόνο για τους Αθηναίους αλλά και για τους σκιέρ όλης της χώρας. Σήμερα διαθέτει 23 πίστες, 17 αναβατήρες και 7 χιονοδρομικές διαδρομές και 7 συνδετικά μονοπάτια συνολικού μήκους 34 χιλιομέτρων. Οι καταβάσεις αρχίζουν από τα 2.260 μέτρα και φτάνουν έως τα 1.640 μέτρα, υπάρχουν αρκετές «μαύρες» διαδρομές για τους έμπειρους, ενώ λειτουργεί και snowpark με ποικιλία rails και αλμάτων όποιο και αν είναι το επίπεδό σας. Τα εμπορικά κέντρα του διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό (τον οποίο ο επισκέπτης μπορεί και να ενοικιάσει) και οι εσωτερικοί χώροι του την απαραίτητη ζεστασιά και φιλοξενία. Στις πίστες οι έμπειροι αλλά και οι μαθητευόμενοι σκιέρ απολαμβάνουν το αγαπημένο τους σπορ, ενώ σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους εξειδικευμένοι καθηγητές εκπαιδεύουν τους αρχάριους. Ειδικές ράμπες καθώς και ένα ηλεκτροκίνητο αμαξάκι εξασφαλίζουν πλήρη πρόσβαση σε όλες τις υποδομές για τα άτομα με αναπηρίες. Η Αράχοβα, οι Δελφοί και η Αγόριανη βρίσκονται πολύ κοντά και το χιόνι είναι φρέσκο. Τι καλύτερο;

Στο Σέλι φιλοξενήθηκαν το 1934 οι πρώτοι Πανελλήνιοι Αγώνες Χιονοδρομίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Σέλι: Το πρώτο των πρώτων

Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται σε υψόμετρο 1.530-1.890 μέτρων: Το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, 95 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 20 χιλιόμετρα από τη Νάουσα, θεωρείται το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας, καθώς εκεί φιλοξενήθηκαν το 1934 οι πρώτοι Πανελλήνιοι Αγώνες Χιονοδρομίας. Εκεί, επίσης, τοποθετήθηκε το 1955 ο πρώτος χιονοδρομικός αναβατήρας της χώρας. Εκτοτε το κέντρο έχει επεκταθεί και ο εγκαταστάσεις του έχουν εκσυγχρονιστεί. Σήμερα καταλαμβάνει έκταση 13.000 στρεμμάτων και «διαθέτει πολλούς και σύγχρονους αναβατήρες για την άνετη και γρήγορη εξυπηρέτηση των σκιέρ, μεγάλη ποικιλία στίβων με πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, παιδικές χαρές, πίστες δρόμων αντοχής με δυνατότητα διεξαγωγής διεθνών αγώνων, όπου η ταυτόχρονη και άνετη άθληση χιλιάδων χιονοδρόμων είναι καθημερινότητα». Διασχίζεται από το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4.

Καϊμάκτσαλαν: Απαλό σαν κρέμα!

Η οροσειρά που χωρίζει την Ελλάδα από τη Βόρεια Μακεδονία, ο Βόρας, πήρε το όνομά της από τον Βορέα, τον γιο του Αιόλου, ο οποίος κατοικούσε εκεί. Υψηλότερη κορυφή του με υψόμετρο 2.524 μέτρων (και τρίτη υψηλότερη κορυφή της χώρας μας μετά τον Ολυμπο και τον Σμόλικα), το Καϊμάκτσαλαν σημαίνει στην τουρκική γλώσσα «απαλό σαν κρέμα». Είναι προφανής η αναφορά στο απάτητο χιόνι που την καλύπτει. Σε αυτή τη μοναδικής φυσικής ομορφιάς περιοχή λειτουργεί από το 1995 το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας – Καϊμάκτσαλαν. Το κατώτερο σημείο του βρίσκεται στα 2.050 μέτρα όπου και το πάρκινγκ, το κεντρικό καταφύγιο και οι σχολές σκι, ενώ οι εγκαταστάσεις εκτείνονται ως τα 2.480 μέτρα, στο τέλος της διαδρομής του αναβατήρα Κρέμαση. Στην περιοχή λειτουργούν εξαιρετικά ξενοδοχεία, ξενώνες και εστιατόρια. Ο παραδοσιακός οικισμός του Αγίου Αθανασίου και τα Λουτρά Πόζαρ με τα θεραπευτικά νερά τους βρίσκονται πολύ κοντά και αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για βόλτες.

Εκδρομή στο Βελούχι

Συνολικά 5 αναβατήρες και 18 πίστες, ανάμεσά τους τέσσερις off piste και δύο για snowboard, σαλέ, κατάστημα με εξοπλισμό, σχολή σκι, καφετέρια και «Snow bar – Ice bar» για χορό και πάρτι. Ολα αυτά στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου, στη θέση Διαβολότοπος, που απέχει 12 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, 284 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 368 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.

Στο βουνό των Κενταύρων

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου, στο καταπράσινο «βουνό των Κενταύρων», απέχει 27 χιλιόμετρα από τον Βόλο και μόλις δύο χιλιόμετρα από το χωριό Χάνια. Συνολικά διαθέτει πέντε πίστες συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων. Η πλήρης λειτουργία του, όπως και όλων των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας, εξαρτάται από την ποσότητα χιονιού που πέφτει τον εκάστοτε χειμώνα. Οπως και να έχει, το σαλέ του χιονοδρομικού είναι ανοιχτό και μια εκδρομή ως εκεί, με περισσότερο ή λιγότερο χιόνι, είναι πάντα μια απολαυστική «περιπέτεια».

Ηλιοθεαραπεία υπό το μηδέν (γιατί όχι;) και στιγμές χαλάρωσης στα 3-5 Πηγάδια.

3-5 Πηγάδια

Βρίσκονται στη δυτική πλευρά του Βερμίου, σε υψόμετρο 1.430-2.005 μέτρων και απέχουν 17 χιλιόμετρα από τη Νάουσα. Τα 3-5 Πηγάδια διαθέτουν πίστες για κάθε βαθμό δυσκολίας και η εταιρεία Ορεινός Τουρισμός ΙΚΕ Υπηρεσίες Χιονοδρομικού Κέντρου τα έχει εκμισθώσει για τα επόμενα χρόνια προκειμένου να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Η εκτυφλωτική λευκότητα του χιονιού στα Καλάβρυτα προσθέτει ιδιαίτερη γοητεία στο τοπίο.

Snowpark στα Καλάβρυτα

Πρωτολειτούργησε το 1988. Εξαιρετικά δημοφιλής χειμερινός προορισμός, το Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, 15 χιλιόμετρα από το ομώνυμο χωριό, εκτείνεται σε 1.600 στρέμματα και διαθέτει 13 πίστες με συνολικό μήκος 25 χιλιομέτρων και με όλους τους βαθμούς δυσκολίας και 8 αναβατήρες. Η βάση του χιονοδρομικού βρίσκεται σε υψόμετρο 1.700 μέτρων, και ψηλότερο σημείο του στα 2.340 μέτρα και ονομάζεται Νεραϊδόραχη. Στο Χιονοδρομικό των Καλαβρύτων θα βρείτε το μεγαλύτερο snowpark της χώρας, με εντυπωσιακά άλματα και εμπόδια.

Στιγμές χαράς στο χιόνι στη Ζήρεια.

Ζήρεια, για τους πρωτάρηδες

Είναι από τα νεότερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, αφού ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2007. Βρίσκεται στο οροπέδιο του όρους Ζήρεια, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, πολύ κοντά στα δημοφιλή Τρίκαλα Κορινθίας, και θεωρείται «ιδανικό για αρχάριους και οικογένειες με παιδιά, που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη χιονοδρομία». Το Χιονοδρομικό Ζήρειας διαθέτει μια πίστα αρχαρίων με αναβατήρα (baby lift), συνολικού μήκους 150 μέτρων, καθώς και άλλη μια πίστα κλιμακωτών διαβαθμίσεων στην οποία λειτουργεί ένας συρόμενος αναβατήρας (πιατάκι), συνολικού μήκους 400 μέτρων. Μεζέδες, ποτά και ροφήματα ο επισκέπτης θα απολαύσει στο φιλόξενο σαλέ. Η γύρω περιοχή είναι πανέμορφη, ιδανική για φυσιολατρικές αποδράσεις.

Anilio Park

H πολύτιμη Εγνατία Οδός διευκολύνει πολύ την πρόσβαση στο Χιονοδρομικό του Ανηλίου, το Anilio Park, το οποίο βρίσκεται σκαλωμένο στις κορυφές της Πίνδου. Αρκεί να πάρετε την «Εξοδο Ανηλίου» και έπειτα από περίπου επτά χιλιόμετρα φτάσατε. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.850 μέτρων και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012, οπότε είναι το νεότερο χιονοδρομικό της χώρας. Στις εγκαταστάσεις του τον χειμώνα μπορείτε να κάνετε σκι (αλπικό, ορειβατικό ή αντοχής), snowboard, έλκηθρο, snowmobile και να απολαύσετε ανέμελες στιγμές παιχνιδιού στο snowpark. Για το καλοκαίρι υπάρχουν η πεζοπορία, η αναρρίχηση, το mountain bike και πολλά άλλα. Το Chalet Chamois (ονομασμένο έτσι από ένα είδος απειλούμενης με εξαφάνιση άγριας γίδας) χαρίζει στον επισκέπτη τη ζεστασιά και τη θαλπωρή που χρειάζεται για να αντέξει στο ψύχος του βουνού.

ΑΠΕ ΜΠΕ/ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ/STR

Ακόμα περισσότερες πίστες

Το Χιονοδροµικό κέντρο Μαινάλου, στο κέντρο της Πελοποννήσου, διαθέτει επτά πίστες (που εξυπηρετούνται από τρεις αναβατήρες) µε διαφορετικούς βαθµούς δυσκολίας, για έµπειρους αλλά και για αρχάριους σκιέρ. Το Χιονοδροµικό κέντρο Λαϊλιά απέχει 26 χιλιόµετρα από τις Σέρρες. Διαθέτει δύο αναβατήρες, µία πίστα των 1.200 µέτρων, ένα babylift, πίστα αρχαρίων, σαλέ µε εστιατόριο, καφετέρια, σχολές ski και snowboard, καταστήµατα, εστιατόρια, ξενοδοχεία και καταφύγιο στα 1.500 µέτρα. Το Χιονοδροµικό Κέντρο Ελατοχωρίου απέχει 36 χιλιόµετρα από την Κατερίνη και διαθέτει δέκα πίστες µε διαφορετικό βαθµό δυσκολίας και πίστες για snowboard και για έλκηθρα. Το Χιονοδροµικό Κέντρο Φαλακρού Δράµας ιδρύθηκε το 1980 «µε πρωτοβουλίες του Ορειβατικού Συλλόγου Δράµας, µε στόχο να καλύψει τις βασικές ανάγκες αναψυχής και άθλησης της γύρω περιοχής». Σήµερα διαθέτει 21 πίστες διαφορετικού βαθµού δυσκολίας συνολικού µήκους 17 χιλιοµέτρων και διαδροµές µεγάλης υψοµετρικής διαφοράς. Το Χιονοδροµικό Κέντρο Βιτσίου, κοντά στην Καστοριά, διαθέτει τρεις πίστες σκι, πίστα snowboard, snowpark και πίστα αρχαρίων µε baby-lift. Κοντά στα Γρεβενά, το Χιονοδροµικό κέντρο Βασιλίτσας ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1975. Σήµερα παρέχει στους επισκέπτες του 18 πίστες µαύρου, κόκκινου, µπλε και πράσινου χρώµατος. Δύο από αυτές έχουν χαρακτηριστεί ολυµπιακών προδιαγραφών. Μία κόκκινη πίστα µήκους 1.500 µέτρων, µία µπλε πίστα µήκους 400 µέτρων και µία πράσινη εκπαιδευτική πίστα µήκους 80 µέτρων διαθέτει το Χιονοδροµικό κέντρο Περτουλίου, σε απόσταση 40 χιλιοµέτρων από τα Τρίκαλα. Τέλος, και το Χιονοδροµικό Πισοδερίου, 18 χιλιόµετρα από τη Φλώρινα, διαθέτει εννέα σύγχρονες πίστες για όλα τα γούστα. Καλή χιονοδροµική σεζόν!