Είναι κάποιες εικόνες οι οποίες δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν μία πολιτισμένη κοινωνία. Είναι εκείνες οι εικόνες με τις παρατημένες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές στην ύπαιθρο. Και πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Γιατί όλοι πλέον οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι οποιαδήποτε ηλεκτρική και ηλεκτρονική συσκευή μπαίνει στην πρίζα ή λειτουργεί με μπαταρία, συμπεριλαμβανομένων των λαμπτήρων, μπορεί να ανακυκλωθεί με πολύ εύκολο τρόπο.
Η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. είναι Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (Α.Η.Η.Ε.), λαμπτήρων, τόνερ και μελανοδοχείων, εγκεκριμένο από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης που φροντίζει για τη συλλογή, τη μεταφορά, την προσωρινή αποθήκευση, τον διαχωρισμό και την επεξεργασία των Α.Η.Η.Ε. και των κατασκευαστικών τους στοιχείων, με τελικό στόχο την απομάκρυνση των επιβλαβών ουσιών για το περιβάλλον και την επανένταξη των αξιοποιήσιμων υλικών ως πρώτη ύλη στην παραγωγή νέων προϊόντων.
Τα οφέλη
Και η ανάγκη για ανακύκλωση των συσκευών είναι επιτακτική, με τα οφέλη να είναι πολλά. Αποτελεί βασική έννοια της σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων καθώς με την επεξεργασία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων μας ανακτώνται αξιοποιήσιμα υλικά, όπως μέταλλα, γυαλί και πλαστικό, σίδηρος, τα οποία επαναχρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής. Ο σίδηρος, χαρακτηριστικά, διατίθεται στις ελληνικές χαλυβουργίες και το γυαλί και το πλαστικό προωθούνται στις αντίστοιχες βιομηχανίες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ετσι, βοηθούμε στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων, μια και μέσα από την εξειδικευμένη ανακύκλωση ανακτώνται υλικά χρήσιμα στην παραγωγή νέων προϊόντων, χωρίς να χρειάζεται να εξορυχθούν. Διαφυλάσσεται λοιπόν ο ορυκτός πλούτος, απαραίτητη προϋπόθεση για την αειφόρο ανάπτυξη και το βιώσιμο μέλλον. Ειδικότερα, με την ανακύκλωση επιτυγχάνεται μείωση της εξόρυξης των μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων, όπως είναι τα μεταλλεύματα και το πετρέλαιο, με αποτέλεσμα την αποφυγή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Ταυτόχρονα, με τη μείωση των παραγωγικών διαδικασιών, εξοικονομείται ενέργεια και περιορίζονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αναστρέφοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που απειλεί τον πλανήτη μας.
Το παράδειγμα μιλάει από μόνο του: με την ανακύκλωση ενός και μόνο ψυγείου σώζουμε από τη φύση 37 κιλά σιδήρου. Την ίδια στιγμή, λοιπόν, οι κατασκευαστές που παράγουν προϊόντα σε μεγάλο βαθμό από ανακυκλωμένα υλικά έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους, καθώς μειώνουν τις ανάγκες τους σε πρώτες ύλες και ενεργειακές πηγές, σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις. Και αυτό μακροπρόθεσμα σημαίνει ένα πράγμα: χαμηλότερο κόστος για τη βιομηχανία, άρα χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.
Επίσης αποφεύγουμε την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από επικίνδυνες ουσίες που περιέχονται σε συσκευές, όταν μετά το τέλος της χρήσιμης ζωής τους δεν υποστούν ορθή περιβαλλοντική διαχείριση. Για παράδειγμα, ένας υπολογιστής αποτελείται από πολλές πλακέτες και άλλα κατασκευαστικά μέρη που περιέχουν μέταλλα όπως χαλκό, ψευδάργυρο, κασσίτερο, μόλυβδο ή κάδμιο. Σημειώνεται ότι αυτά τα στοιχεία δεν είναι επιβλαβή για την υγεία ή το περιβάλλον όταν ο υπολογιστής χρησιμοποιείται στην καθημερινότητά μας. Οταν, όμως, βρεθεί στη χωματερή ή στη φύση, τα τοξικά μέταλλα που περιέχει θα απελευθερωθούν.
Επίσης, ανακυκλώνοντας τις ηλεκτρικές συσκευές μας μπορούμε να μειώσουμε τον συνολικό όγκο των απορριμμάτων και τις ανάγκες για νέους ΧΥΤΑ, που όπως γνωρίζουμε αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα μας, ενώ δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της ανακύκλωσης – ειδικά για τον κλάδο της ανακύκλωσης ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού στην Ελλάδα ανέρχονται σε περισσότερες από 1.000.
Ακόμη, μέσω της συμμετοχής στη διαδικασία της ανακύκλωσης, δημιουργούνται ευχάριστα συναισθήματα, ικανοποίηση, και ηθική ανταμοιβή για τη συμμετοχή στη βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής για όλους. Η ορθή διαχείριση των αποβλήτων Α.Η.Η.Ε. αποτελεί δείγμα υψηλού επίπεδου πολιτισμού, βασισμένο στην κοινωνική συνείδηση και στο ενδιαφέρον για τη διασφάλιση ενός καλύτερου αύριο, για τις επόμενες γενιές.
Πώς ανακυκλώνουμε;
Δεν είναι δύσκολο να προχωρήσουμε στην ανακύκλωση των συσκευών μας. Οταν πρόκειται για μικρές συσκευές (όπως καφετιέρες, σκούπες, υπολογιστές, μικρές τηλεοράσεις κ.ά.) μπορούμε να τις παραδώσουμε στα καταστήματα που πωλούν ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, σε αλυσίδες supermarkets, αλλά και σε συμβεβλημένα δημοτικά σημεία, όπως δημαρχεία, ΚΕΠ και ΚΑΠΗ, ώστε να μην πιάνουν δηλαδή χώρο στο σπίτι, ούτε στο πεζοδρόμιο, και να μην καταλήξουν σε κάποια χωματερή.
Οσον αφορά τις μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές (όπως ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια, ογκώδεις τηλεοράσεις), μπορούμε να τηλεφωνούμε στον δήμο της περιοχής μας για να συνεννοηθούμε για την ημέρα και την ώρα αποκομιδής της συσκευής μας από το πεζοδρόμιο. Εναλλακτικά, αν διαθέτουμε το κατάλληλο μεταφορικό μέσο, μπορούμε να μεταφέρουμε την παλιά συσκευή μας σε container σε χώρο του δήμου. Την ίδια στιγμή, με την αγορά καινούργιας συσκευής, τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών παραλαμβάνουν την παλιά συσκευή μας κατά την παράδοση της καινούργιας. Και προσοχή, πριν από την παράδοση της ηλεκτρονικής συσκευής σας βεβαιωθείτε ότι έχετε διαγράψει οριστικά τα προσωπικά/ευαίσθητα δεδομένα που τυχόν περιέχονται σε αυτή.
Οι λάμπες με τη σειρά τους συλλέγονται σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης που είναι τοποθετημένοι σε σημεία συλλογής συμβεβλημένων δήμων, σε καταστήματα πώλησης λαμπτήρων, σε καταστήματα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και σε supermarkets.
Και για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, δεν πρέπει να «παραδίδουμε» ελαφρά τη καρδία τις συσκευές μας στους γυρολόγους. Οι ίδιοι απλώς αποκομίζουν ένα μικρό αντίτιμο από τις συσκευές μας, τις οποίες πωλούν σε εμπόρους παλαιών μεταλλικών απορριμμάτων. Στην πράξη λοιπόν δεν αποτελούν μια ασφαλή επιλογή ανακύκλωσης, καθώς δεν μπορεί να γίνει έλεγχος στη μετέπειτα πορεία της συσκευής μας.
Τα σημεία συλλογής είναι περισσότερα από 15.500 σε όλη τη χώρα και διαρκώς αυξάνονται, με τα καταστήματα λιανικής, δήμους, οργανισμούς, επιχειρήσεις και φορείς να φιλοξενούν κάδους μικροσυσκευών, λαμπτήρων, τόνερ και μελανοδοχείων, καθώς και κοντέινερ για μεγάλες συσκευές. Στο www.electrocycle.gr μπορείτε να αναζητήσετε το κοντινότερο σημείο ανακύκλωσης σε εσάς.
Για το 2021 ανακυκλώθηκαν 59.599 τόνοι συσκευών, με τον εθνικό στόχο ανακύκλωσης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού από το 2019 να έχει οριστεί στο 65% για κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μπορούμε και ακόμα καλύτερα!