Οποιος έχει δει την υποψήφια για δύο Οσκαρ ταινία «Αγρια» (2014) με πρωταγωνίστρια τη Ρις Γουίδερσπουν τότε ξέρει ήδη κάποια πράγματα για τη ζωή της Σέριλ Στρέιντ, συγγραφέως του ομώνυμου μπεστ-σέλερ που βασιζόταν σε μια καθοριστική προσωπική της εμπειρία, την απόφαση να ολοκληρώσει μια πεζοπορία μήκους 1.800 χιλιομέτρων μέσα στην αδάμαστη φύση των ΗΠΑ κάποια στιγμή που βρέθηκε σε συναισθηματικό αδιέξοδο. Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα ελληνικά ένα ακόμη μπεστ-σέλερ της με τίτλο «Μικρά όμορφα πράγματα. Συμβουλές περί αγάπης και ζωής» (εκδ. Key Books), ένα βιβλίο στο οποίο είναι συγκεντρωμένες κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες επιστολές που της είχαν στείλει οι αναγνώστες τής πολύ επιτυχημένης διαδικτυακής στήλης της με τίτλο «Dear Sugar» στο online λογοτεχνικό περιοδικό «The Rumpus», ζητώντας της συμβουλές για τη ζωή και την αγάπη. Το BHMAgazino μίλησε με τη δημοφιλή 54χρονη συγγραφέα, ομιλήτρια και δημιουργό podcast για τις πηγές των σοφών παραινέσεων και για τη συνεργασία της με διάσημες γυναίκες όπως η Οπρα Γουίνφρεϊ και η Νία Βαρντάλος.
Πώς είναι να σου ζητούν συνεχώς συμβουλές; Eγινε ποτέ βάρος η επιτυχία τού «Μικρά όμορφα πράγματα»;
«Κάθε τόσο κάποιος άγνωστος θα μου στείλει μήνυμα ζητώντας να επικοινωνήσω μαζί του επειδή χρειάζεται τη συμβουλή μου και θα πρέπει να εξηγήσω ότι δεν είναι αυτή η δουλειά μου. Ομως τις περισσότερες φορές δεν μου δημιουργούν πρόβλημα. Μια από τις πιο ευχάριστες πτυχές τού να είμαι η Dear Sugar είναι το ότι οι άνθρωποι δεν αναλώνονται σε ψιλοκουβέντα μαζί μου. Κάνουμε αμέσως βαθιές συζητήσεις για ουσιαστικά πράγματα. Και μου αρέσει πολύ αυτό. Πάντα μου κέντριζε το ενδιαφέρον πιο πολύ ό,τι συμβαίνει μέσα μας. Δεν θέλω το προσωπείο, θέλω την καρδιά. Θέλω την πραγματική ιστορία».
Σε ποια επιστολή σάς ήταν πιο δύσκολο να απαντήσετε; Και ποια σας δημιούργησε πιο πολλές αμφιβολίες;
«»Ο αφανισμένος τόπος» ήταν απίστευτα δύσκολο να γραφτεί. Εκεί απαντώ στο γράμμα ενός άνδρα του οποίου ο 22χρονος γιος σκοτώθηκε σε τροχαίο από μεθυσμένο οδηγό. Ο πόνος του πατέρα ήταν τόσο έντονος και οξύς που δεν ήξερα αν οι λέξεις μου θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν. Κι όμως, ήθελα να προσπαθήσω. Πέρασα πολλές ώρες περπατώντας και κάνοντας σκέψεις και γράφοντας και αναθεωρώντας και ανησυχώντας για το αν έλεγα το σωστό. Ενα από τα επιτεύγματα της συγγραφικής μου καριέρας που με κάνουν πιο περήφανη είναι να γνωρίζω – τόσα χρόνια μετά την πρώτη δημοσίευσή της – ότι αυτή η επιστολή παρηγόρησε πολλούς γονείς που έχασαν ένα παιδί. Πολλοί από αυτούς μου έχουν γράψει για να μου πουν πως τους βοήθησε στην τεράστια θλίψη τους, κάτι που κάνει όλη μου τη δουλειά να αξίζει τον κόπο. Πάντα ήθελα το γράψιμό μου να βοηθάει τους ανθρώπους – όπως με έχει βοηθήσει εμένα το γράψιμο άλλων. Oσον αφορά την αμφιβολία, νομίζω ότι επιστολές σαν την «Πεντάμορφη και το Τέρας», όπου κάποιος με ρωτάει αν θα βρει ποτέ την αγάπη, αποτελούν πρόκληση επειδή δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον. Δεν μπορώ να υποσχεθώ σε κανέναν ότι θα συναντήσει στη ζωή του εκείνον τον ξεχωριστό άνθρωπο που ψάχνει. Μπορώ μόνο να ενθαρρύνω τους αναγνώστες να παραμένουν ανοιχτοί στον έρωτα, να ρισκάρουν, να είναι ευάλωτοι και να μη χάνουν την πίστη τους. Αξίζει βέβαια να πω για τον συγκεκριμένο άνδρα ότι μετά τη δημοσίευση της επιστολής κάποιες γυναίκες επικοινώνησαν μαζί μου και μου ζήτησαν να τους δώσω τα στοιχεία επικοινωνίας του. Ξέρω σίγουρα ότι κάποια στιγμή άρχισε να βγαίνει με μια από αυτές».
Με ποιο γράμμα διασκεδάσατε περισσότερο;
«Το «Χλατς, χλατς, χλατς» με διασκέδασε πολύ γιατί μου έδωσε την ευκαιρία να διηγηθώ την αστεία ιστορία για μια σεξουαλική παρεξήγηση που συνέβη στην αρχή της σχέσης μου με τον άνδρα που είναι σήμερα ο σύζυγός μου. Πέρασα καλά και με «Τα γνωστά άγνωστα», γιατί ο αποστολέας ήταν τόσο ανίδεος περί των θεμάτων του έρωτα που με έκανε να γελάσω. Αυτή ήταν μάλιστα και μια από τις πρώτες μου εμφανίσεις ως Dear Sugar».
Εσείς σε ποιους στρέφεστε όταν έχετε ανάγκη από καθοδήγηση ή σοφία;
«Eνα πράγμα που μου αρέσει πολύ είναι το ότι μπορεί κανείς να βρει καταπληκτικές συμβουλές από πάρα πολλές πηγές. Συχνά έρχονται από εκεί που το περιμένεις, από μεγαλύτερους σε ηλικία συγγενείς, δασκάλους, ψυχοθεραπευτές ή επαγγελματίες μέντορες, αλλά ενίοτε προκύπτουν από κάτι αληθινό ή ενδιαφέρον που θα σου πει ένας άγνωστος ή από μια ιστορία που θα σου αφηγηθεί ένας φίλος και θα σε βοηθήσει να δεις αλλιώς τη δική σου ζωή. Κάποιες φορές τις καλύτερες συμβουλές μάς τις δίνουν αυτοί που μας ξέρουν πολύ καλά, άλλοτε εκείνοι που δεν μας γνωρίζουν καθόλου. Με όλα αυτά θέλω να πω ότι δεν στρέφομαι κάπου συγκεκριμένα για συμβουλές αλλά τις ψάχνω παντού. Δέχομαι μαθήματα σοφίας από οπουδήποτε και οποιονδήποτε. Και συνήθως πρόκειται για τα πιο απλά πράγματα. Εμπιστεύσου τον εαυτό σου. Να είσαι ειλικρινής. Δείχνε καλοσύνη και συμπόνια. Δεν μπορείς να προσποιείσαι στα βασικά. Αυτές είναι οι δομικές αρχές που διέπουν τη ζωή μου. Eχοντας πει όλα αυτά, ο σύζυγός μου, ο Μπράιαν (σ.σ.: πρόκειται για τον γνωστό σκηνοθέτη Μπράιαν Λίντστρομ), ο Mr Sugar του βιβλίου, δίνει υπέροχες συμβουλές. Είμαι πολύ τυχερή που τον έχω στη ζωή μου».
Κάθε ζωή είναι μοναδική, όμως δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω αν υπάρχουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα στα τραύματα των ανθρώπων…
«Ναι. Νομίζω ότι το πιο δυνατό μάθημα που έμαθα ξανά και ξανά γράφοντας τις στήλες τού «Μικρά όμορφα πράγματα» είναι πόσο μοιάζουμε. Βιώνουμε όλα τα μεγάλα θέματα – την αγάπη, την απώλεια, τη λύτρωση, το πένθος, τη συγχώρεση – με πολύ κοινό τρόπο. Αυτές είναι διαχρονικές, πανανθρώπινες εμπειρίες. Παρ’ όλο που κάθε γράμμα παρουσιάζει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα ή μια συγκεκριμένη δυσκολία, κανείς δεν είναι μόνος του σε αυτή. Με συγκινεί πολύ το γεγονός ότι πολλοί έχουν βρει παρηγοριά στο βιβλίο γιατί κατάλαβαν πως όσο δύσκολη κι αν είναι η ζωή μερικές φορές, όσο κι αν υποφέρουμε, όλοι έχουμε την ικανότητα να επουλώσουμε τις πληγές μας, να αγαπήσουμε και να συγχωρήσουμε. Ο,τι κι αν αντιμετωπίζουμε, δεν είμαστε οι μόνοι που το αντιμετωπίζουμε. Οι επιστολές σε αυτό το βιβλίο αποτελούν μια ισχυρή υπενθύμιση της συγκεκριμένης αλήθειας».
Το βιβλίο έχει γίνει τηλεοπτική σειρά η οποία θα αρχίσει να προβάλλεται τον επόμενο μήνα στο δίκτυο Hulu. Πόσο έχετε εμπλακεί στη δημιουργία της;
«Ημουν πολύ αναμεμειγμένη στη σειρά, είχα ρόλο executive producer και ήμουν μέλος της σεναριακής ομάδας. Η χαρακτήρας της Sugar, την οποία υποδύεται η υπέροχη Κάθριν Χαν, είναι αποκύημα φαντασίας. Δεν είναι εγώ, ευτυχώς, αλλά η παιδική της ηλικία και τα νεανικά της χρόνια έχουν πολλά στοιχεία από τις δικές μου αντίστοιχες φάσεις. Ηταν πολύ ωραία η εμπειρία της συνεργασίας με μια ομάδα σεναριογράφων προκειμένου να δημιουργήσουμε αυτά τα επεισόδια που αντλούν έμπνευση μέχρι κάποιον βαθμό από τη ζωή μου, ξεφεύγοντας παράλληλα τελείως από αυτή».
Η ελληνικής καταγωγής Νία Βαρντάλος μετέφερε τα «Μικρά όμορφα πράγματα» στο θεατρικό σανίδι. Τι έχετε να θυμηθείτε από τη συνεργασία σας;
«Αγαπώ τη Νία Βαρντάλος! Εκανε μια πολύ όμορφη διασκευή του βιβλίου για το θέατρο και η ερμηνεία της ως Sugar σού έκοβε πραγματικά την ανάσα. Εκείνη και ο σκηνοθέτης Τόμας Κάιλ με προσέγγισαν αφού διάβασαν το βιβλίο. Θεώρησαν ότι μπορούσε να γίνει εξαιρετική παράσταση και είπα να το δοκιμάσουμε. Οι τρεις μας βρεθήκαμε μερικές φορές στη Νέα Υόρκη και είχαμε μεγάλες συζητήσεις για το πώς θα μπορούσε να γίνει η μεταφορά δοκιμάζοντας κάποια πράγματα. Αργά αλλά σταθερά και με σιγουριά προέκυψε ένα θεατρικό έργο, κυρίως χάρη στη σκληρή δουλειά της Νία. Νιώθω τυχερή που μου έχει δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχω ενεργά σε όλες τις μεταφορές των πονημάτων μου, είτε στη σκηνή είτε στη μικρή και στη μεγάλη οθόνη».
Πείτε μας λίγα λόγια για τη φιλία σας με δύο από τις πιο διάσημες γυναίκες στον κόσμο, την Οπρα Γουίνφρεϊ και τη Ρις Γουίδερσπουν…
«Είναι συναρπαστικό το να γνωρίζεις αυτές τις καταπληκτικές γυναίκες. Και στις δύο περιπτώσεις δεν είναι η δόξα τους που μου προκαλεί ζάλη αλλά η εξόχως αυθεντική ανθρωπιά τους. Η Οπρα και η Ρις είναι δημιουργικές, καλοσυνάτες, εκφραστικές και διορατικές και αισθάνομαι τυχερή που είναι φίλες μου».
Eχετε διαβάσει τελευταία κάποιο μυθιστόρημα που σας ενθουσίασε;
«Το «The Night Watchman» της Λουίζ Ερντριχ. Είναι μια από τις αγαπημένες μου συγγραφείς».
Πάνω σε τι δουλεύετε αυτό το διάστημα;
«Γράφω το νέο μου βιβλίο. Θα σας έλεγα περί τίνος πρόκειται, αλλά ακόμη δεν έχω καταλήξει ούτε εγώ στο θέμα του. Eχετε κάποια συμβουλή να μου δώσετε;».