Πόλη-υπερπαραγωγή, πολύβουη, κατάφωτη, εξωστρεφής, γεμάτη κόσμο και ένταση στο εκτεταμένο κέντρο της. Και την ίδια στιγμή, όταν βρεθείς σε κάποια παλιά γειτονιά ή σε ένα από τα καταπράσινα πάρκα της, γαλήνια και τρυφερή. Πόλη όπου μεγαλουργεί η σύγχρονη αρχιτεκτονική με τα εντυπωσιακά φουτουριστικά κτίριά της, ανάμεσα στα οποία όμως κρύβονται γειτονιές όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει πολλούς αιώνες πριν. Πόλη της ευζωίας και της διασκέδασης μέσα σε υπερμοντέρνα μπαρ και κλαμπ που τα βράδια γεμίζουν καλοντυμένους θαμώνες. Πόλη του καλού φαγητού στα ακριβά ρεστοράν αλλά και στα εκατοντάδες αυτοσχέδια μαγειρεία του δρόμου. Πόλη της αισθητικής χειρουργικής και της «πλαστικής ομορφιάς», με τους σύγχρονους κατοίκους της να επενδύουν περιουσίες ολόκληρες στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν την αιώνια νεότητα – έστω να καθυστερήσουν τη φθορά. Πόλη υπερσύγχρονη, μοντέρνα, ένα από τα διεθνή κέντρα της πιο προηγμένης τεχνολογίας αλλά και κοιτίδα των παραδόσεων που με σεβασμό τιμούν οι κάτοικοί της όταν ντυμένοι με την υπέροχη παραδοσιακή στολή τους επισκέπτονται τα μέγαρα και τους παλαιούς ναούς. Είναι δύσκολο να γνωρίσεις τα πολλά πρόσωπα της Σεούλ, της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας, μέσα στις λίγες ημέρες που διαρκεί συνήθως ένα ταξίδι τουρισμού και αναψυχής. Είναι όμως και πολύ πιθανό, έπειτα από την εμπειρία αυτών των λίγων ημερών, να ονειρεύεσαι την επιστροφή σου στη μεγαλούπολη των δέκα εκατομμυρίων. Για να ανακαλύψεις και άλλες γειτονιές, για να απολαύσεις περισσότερες βόλτες στους μεγάλους δρόμους με τις φωτεινές επιγραφές, στις αγορές με τα εκατοντάδες μικρά καταστήματα,στα παλάτια, στα μουσεία, στους χώρους θρησκευτικής λατρείας αλλά και στις φοιτητικές περιοχές όπου κάθε βράδυ (όταν ο καιρός το επιτρέπει) στήνεται ένα τεράστιο πάρτι ή στις (σουρεαλιστικές) περιοχές με τις κλινικές αισθητικής χειρουργικής στις οποίες συχνάζουν οι σχεδόν εμμονικοί με την εμφάνισή τους σύγχρονοι Κορεάτες.
Τα ιστορικά αξιοθέατα
Ανήκω σε εκείνους που έπειτα από μία εβδομάδα στη Σεούλ, μια πολύ ενδιαφέρουσα αλλά και πολύ κουραστική εβδομάδα, καθώς έτρεχα ασταμάτητα για να προφτάσω να δω όσο μπορούσα περισσότερα, ονειρεύομαι να επιστρέψω – αν μου το επιτρέψουν οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων που για τους προορισμούς της Ασίας εφέτος μού φάνηκαν κάτι παραπάνω από απαγορευτικές. Υπάρχουν πολλά ακόμα που δεν είδα. Αλλά και σε αυτά που είδα με χαρά θα έριχνα μια δεύτερη ματιά. Τόσο πολύ μου άρεσε η πόλη που συχνά τη νοσταλγώ. Και μου άρεσε όχι μόνο επειδή είναι και κομψή και ενδιαφέρουσα και διαφορετική από κάθε άλλη πόλη που έχω επισκεφθεί, αλλά επειδή κατοικείται και από έναν λαό συμπαθητικό, ευγενικό και χαριτωμένο! Ετσι χαριτωμένοι και φιλικοί μού φάνηκαν οι Κορεάτες από την πρώτη κιόλας βόλτα μου στη Σεούλ, όταν δηλαδή επισκέφθηκα το παλάτι Gyeongbokgung και τους είδα να φωτογραφίζονται στην ιστορική κεντρική πύλη Gwanghwamun, νιόπαντρα ζευγάρια, οικογένειες ολόκληρες, αλλά και παρέες συγγενών και φίλων, φορώντας τις πανέμορφες παραδοσιακές στολές τους. Χτισμένο το 1395, το Gyeongbokgung κατάφερε να επιβιώσει από πολλές καταστροφές και σήμερα, έπειτα από πολυετείς εργασίες που του έδωσαν ξανά την αρχική του μορφή, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της πόλης. Στους χώρους του φιλοξενεί τα National Palace Museum και National Folk Museum. Αλλο ένα μέγιστο ιστορικό αξιοθέατο είναι το χωριό Bukchon Hanok, η παλιά γειτονιά με τα παραδοσιακά σπίτια «χανόκ» που βρίσκεται ανάμεσα στο μέγαρο Gyeongbokgung και σε ένα ακόμα υπέροχο παλάτι, το Changdeokgung, το οποίο έχει χαρακτηριστεί και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Ολα αυτές είναι στάσεις απαραίτητες, από τις οποίες θα ξεκινήσετε τη γνωριμία σας με την πόλη.
Σας αρέσει το κίμτσι;
Ανεβαίνοντας στον πύργο Namsan (Ν Seoul Tower) θα απολαύσετε εξαιρετική θέα σε όλη τη Σεούλ. Εχει ύψος 236 μέτρα και είναι χτισμένος πάνω σε ένα καταπράσινο βουνό όπου φτάνεις περπατώντας ή με τελεφερίκ. Οι γειτονιές με τα μαγαζιά γύρω του (η αγορά της πόλης είναι ιδιαιτέρως εκτεταμένη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα) είναι ιδανικές για χαλαρό περπάτημα. Στην κεντρική αγορά Gwangjang θα βρείτε, ανάμεσα στα εκατοντάδες μαγαζιά, και μικρά μαγειρεία που σερβίρουν τοπικές σπεσιαλιτέ. Να μια καλή ευκαιρία να καθίσετε και εσείς στους πάγκους τους, δίπλα στους ντόπιους και να γνωρίσετε την original κουζίνα τους, δοκιμάζοντας οπωσδήποτε και το κίμτσι, το παραδοσιακό τουρσί που φτιάχνεται από λάχανο και από άλλα λαχανικά και με το οποίο οι Κορεάτες συνοδεύουν πολλά από τα φαγητά τους. Οχι πολύ μακριά από την αγορά (το πολύ είκοσι λεπτά περπάτημα) θα δείτε ένα από τα πιο εντυπωσιακά σύγχρονα κτίρια της πόλης: Το Dongdaemun Design Plaza (DDP) είναι ένας πολυχώρος με αίθουσες εκδηλώσεων και καταστήματα φουτουριστικά, σχεδιασμένος από τη Ζάχα Χαντίντ. Θεωρείται ένα από τα εμβληματικά κτίρια της σημαντικής βρετανοϊρακινής αρχιτεκτόνισσας και επιβεβαιώνει, έτσι όπως επιβάλλεται (όχι με τρόπο «βίαιο», αλλά σαν να είναι παιχνίδι) μέσα σε μια παλιά, επιβαρυμένη και όχι ιδιαίτερα όμορφη γειτονιά (που όμως διαρκώς αλλάζει και βελτιώνεται), πως η Σεούλ είναι πράγματι μια πόλη με πολλά διαφορετικά πρόσωπα. Μια πρωτεύουσα που σε κάθε στροφή του δρόμου, σε κάθε γωνία σε αιφνιδιάζει (τις περισσότερες φορές ευχάριστα) με κάτι καινούργιο.
Gangnam style!
Εκτός από την αγορά Gwangjang, πολλά εστιατόρια (και έντονη νυχτερινή ζωή) θα βρείτε στην κεντρική γειτονιά της, Itaewon. Σημαντικό θρησκευτικό αξιοθέατο της πόλης είναι ο ναός Bongeunsa. Αφού τον επισκεφθείτε, περπατώντας, θα φτάσετε σιγά-σιγά και στη μοντέρνα συνοικία Γκάνγκναμ, η οποία έγινε γνωστή διεθνώς προ ετών χάρη στην τεράστια επιτυχία του τραγουδοποιού του Psy με τίτλο «Gangnam style». Είναι η περιοχή των ευκατάστατων και μοντέρνων Κορεατών, πάντα πολυσύχναστη, πάντα γεμάτη φώτα και ένταση. Εδώ υπάρχει και το COEX, ένα από τα μεγαλύτερα εκθεσιακά, συνεδριακά και εμπορικά κέντρα της Ασίας. Η βιβλιοθήκη που λειτουργεί στο εσωτερικό του είναι εντυπωσιακή έτσι όπως τα χιλιάδες βιβλία της «κυλούν» σαν πολύχρωμος καταρράκτης από το ταβάνι ως το πάτωμα και αποτελεί άλλο ένα πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο της πόλης. H Lotte World είναι η κορεατική Ντίσνεϊλαντ, ένα εντυπωσιακό θεματικό πάρκο, πάντα γεμάτο κόσμο που ψυχαγωγείται, πάντα γεμάτο με παιδιά που παίζουν. Ο Lotte World Tower είναι ένας ουρανοξύστης 123 ορόφων που λειτούργησε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2017 και που θεωρείται το ψηλότερο κτίριο στην Κορέα και το έκτο ψηλότερο στον κόσμο. Η γειτονιά γύρω από το Πανεπιστήμιο Hongik είναι μία από τις πιο ζωντανές περιοχές της πόλης. Στη Hannam-dong, το Leeum, Samsung Museum of Art (του Ιδρύματος Πολιτισμού Samsung) αποτελείται από δύο μουσεία: το ένα (έργο του Μάριο Μπότα) αφορά την παραδοσιακή κορεατική τέχνη και το άλλο (έργο του Ζαν Νουβέλ) εστιάζει στη σύγχρονη τέχνη. Οι βόλτες στις όχθες του ποταμού Χαν που διασχίζει την πόλη μπορεί να είναι εξαιρετικά απολαυστικές και ενδιαφέρουσες, καθώς περνάς από πολλές διαφορετικές γειτονιές, αν το επιτρέπει ο καιρός, αν δηλαδή δεν βρέχει και αν δεν κάνει πολλή ζέστη. Κολλητά στη Σεούλ βρίσκεται η πόλη Ιντσον, η τρίτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό στη Νότια Κορέα και σημαντικό λιμάνι της χώρας.
Επίσκεψη στο Μπουσάν
Και ποια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας; Είναι το Μπουσάν, το οποίο εκτός από σημαντικό αστικό κέντρο των 4.500.000 κατοίκων είναι και ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια του κόσμου, διάσημο και για τα ναυπηγεία του. Αν και βρίσκεται στην άλλη άκρη της Νότιας Κορέας, και αν και έμεινα μόνο μία εβδομάδα στη Σεούλ, χάρη στα γρήγορα και εξαιρετικά ακριβή τρένα που λειτουργούν στη χώρα μπόρεσα να το επισκεφθώ (το ταξίδι ανάμεσα στις δύο πόλεις διαρκεί τρεις ώρες και 45 λεπτά) και να του αφιερώσω (τρέχοντας για να προφτάσω όσο περισσότερα μπορούσα!) λίγες ώρες. Τελικά είδα ελάχιστα, ανάμεσά τους την τεράστια και πολύ δημοφιλή στους Κορεάτες παραλία του, την κεντρική περιοχή με τους ουρανοξύστες και τα ακριβά καταστήματα και μια παραθαλάσσια γειτονιά με μικρά λευκοβαμμένα σπίτια (σαν σε ελληνικό νησί) και πολλά εστιατόρια να αγναντεύουν τη θάλασσα από ψηλά. Θα ήθελα πολύ να επιστρέψω και στο Μπουσάν για να συμπληρώσω το παζλ των εικόνων και των εντυπώσεων. Πρόλαβα όμως να κάνω κάτι πολύ σημαντικό και πολύ συγκινητικό για εμάς τους Ελληνες: Να επισκεφθώ το Νεκροταφείο των Ηνωμένων Εθνών και να δω το μνημείο των Ελλήνων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο της Κορέας. Ηταν ένα ζεστό μεσημέρι εκεί, σε μία μακρινή άκρη της Ασίας, και το ελαφρύ αεράκι που ερχόταν από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας ανέμιζε πάνω από το κεφάλι μου την ελληνική σημαία!