Στη Λέσβο, τις σαρδέλες τις φτιάχνουν µε όλους τους τρόπους. Αλλωστε είναι γνωστές σε όλους µας οι περίφηµες σαρδέλες από τον κόλπο της Καλλονής, πιο µικρές σε µέγεθος και λίγο πιο αλµυρές από τις υπόλοιπες. Εξαιρετικός µεζές, είτε τις καταναλώσουµε παστές είτε φρέσκες, ενώ παράλληλα είναι πολύ ωφέλιµες για την υγεία µας καθώς αποτελούν θαυµάσια πηγή ασβεστίου και περιέχουν Ω3 λιπαρά.
Στη συγκεκριµένη συνταγή, τις συνδυάζουµε µε κολοκυθάκι και φρέσκια ντοµάτα, ενώ χρησιµοποιούµε για άρωµα και γεύση ούζο, το οποίο επίσης είναι απολύτως ταυτισµένο µε τη Λέσβο. Για να ενισχύσουµε τη γεύση του µπορούµε να προσθέσουµε σκόρδο ή/και µαϊντανό.
Σαρδέλες πλακί με κολοκυθάκια και ούζο
Προετοιμασία 30΄ Ψήσιμο 30΄ περίπου
Υλικά (για 4-5 µερίδες)
1 κιλό φρέσκες σαρδέλες (ζητάμε από τον ιχθυοπώλη να μας τις καθαρίσει και να τις φιλετάρει)
400 γρ. κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτά μπαστούνια
3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες (χωρίς τη φλούδα)
200 ml ούζο
350 ml ελαιόλαδο
θαλασσινό αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Μυρωδικό που του ταιριάζει
1 μεγάλο ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
Για επιπλέον γεύση
2 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτά μπαστουνάκια
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Λαδώνουμε το ταψί του φούρνου μας με 4 κ.σ. από το μετρημένο ελαιόλαδο. Απλώνουμε πάνω τις φέτες του κολοκυθιού τη μια κολλητά με την άλλη, σε όλη τη βάση του ταψιού. Αλατοπιπερώνουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε το σκόρδο, βάζουμε πάνω στα κολοκυθάκια τη μισή ποσότητά του, και μετά τοποθετούμε τις σαρδέλες, τη μια δίπλα στην άλλη. Περιχύνουμε με τις τριμμένες ντομάτες, στη συνέχεια με το ούζο και, αν θέλουμε, χρησιμοποιούμε το υπόλοιπο σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε και πάλι και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με μισό ματσάκι ψιλοκομμένου μαϊντανού. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C και ψήνουμε για περίπου 30′. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο μαϊντανό.