Το σκεπτικό είναι αρκετά απλό: αντί να ποσάρουμε ή να βράσουμε τα αβγά σε νερό, τα μαγειρεύουμε σε σάλτσα ντομάτας και, σε αντίθεση με τον δικό μας καγιανά ή στραπατσάδα, δεν τα ανακατεύουμε, αλλά τα αφήνουμε ολόκληρα. Η τόσο απλή αυτή συνταγή έχει αραβική και εβραϊκή καταγωγή, αλλά η τελική της μορφή μάς έρχεται από την Τυνησία. Εκτός από τα προφανή, αβγά και ντομάτα, περιέχει πιπεριά τσίλι και κρεμμύδια. Σημαντικά όμως συστατικά είναι και τα μπαχαρικά, τα πιο συνήθη από τα οποία είναι το κύμινο, η πάπρικα, το καγέν και το μοσχοκάρυδο. Η δική μας εκδοχή θέλαμε να μην είναι καθόλου πικάντικη ώστε να αρέσει σε όλη την οικογένεια, ακόμη και σε μικρά παιδιά. Επίσης, πρόκειται για ένα φαγητό κατάλληλο για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Αν θέλουμε πάντως να το κάνουμε πιο καυτερό, μπορούμε να το φτιάξουμε με λίγη πιπεριά τσίλι.
Αβγά με σάλτσα ντομάτας και φέτα
Προετοιμασία 10΄
Μαγείρεμα 7΄-9΄
Υλικά (για 2 μερίδες)
4 αβγά, κατά προτίμηση βιολογικά
400 γρ. ντομάτα με κρεμμύδι, ψιλοκομμένη (βρίσκουμε στα σουπερμάρκετ)
5-6 ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα
100 γρ. φέτα
½ κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το σερβίρισμα
1 κ.γ. ρίγανη ξερή ή φρέσκια
+ λίγο ακόμη για το σερβίρισμα
Αλάτι, πιπέρι
Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μέσα ρίχνουμε ½ κ.σ. ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα ντοματίνια και μόλις μαραθούν λίγο, προσθέτουμε το περιεχόμενο της κονσέρβας, τη ρίγανη και αλατοπίπερο. Μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και με μια σπάτουλα ανοίγουμε 4 τρύπες μέσα στη σάλτσα. Σπάμε μέσα από ένα αβγό. Σκεπάζουμε με ένα καπάκι και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα τα αβγά. Τρίβουμε από πάνω τη φέτα, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με ρίγανη και αλατοπίπερο και σερβίρουμε.