Το βράδυ της 30ής Σεπτεμβρίου 2021 ψηφίστηκε στην Ελληνική Βουλή ένα εμβληματικό για την κοινωνική πολιτική της χώρας μας – και το αναπηρικό κίνημα – νομοσχέδιο. Αυτό δεν είναι άλλο από τη θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με αναπηρία. Το βράδυ εκείνο επέστρεφε ξανά και ξανά στο μυαλό μου μια φράση που είχα διαβάσει σε ένα άρθρο του Ευρωβουλευτή μας, Στέλιου Κυμπουρόπουλου: «Θέλω να ζήσω με τις επιλογές μου». Σε αυτή τη φράση περικλείεται ολόκληρη η φιλοσοφία της ανεξάρτητης διαβίωσης για τα άτομα με αναπηρίες. Ο Προσωπικός Βοηθός είναι μία από τις μεγάλες τομές που υιοθετήσαμε. Ενα καινοτόμο μέτρο με προοδευτικό χαρακτήρα που θα κάνει λιγότερο δύσκολη την καθημερινότητα των ανάπηρων συμπολιτών μας.
Για πρώτη φορά στη χώρα μας παρέχουμε τη δυνατότητα υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία από Προσωπικό Βοηθό της επιλογής τους, στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών και συνθηκών της ζωής τους και σύμφωνα με τις ατομικές επιλογές και τα ενδιαφέροντά τους. Δεν έρχεται το Κράτος πατερναλιστικά να ορίσει τον Προσωπικό Βοηθό. Βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους. Και θα ήθελα να σταθώ σε αυτό. Ο Προσωπικός Βοηθός αφαιρεί το τεράστιο κοινωνικό κόστος της διαταραχής των οικογενειακών δεσμών. Οι γονείς πια θα έχουν τον ρόλο του γονιού και τα αδέλφια, οι σύζυγοι, τα παιδιά τον τυπικό τους ρόλο και όχι ένα κράμα βοηθού και συγγενή.
Πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ως προς το διαδικαστικό κομμάτι; Εχουν ξεκινήσει οι πρώτες κατ’ οίκον αξιολογήσεις 300 επιλέξιμων ωφελούμενων από επιτροπές με κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, φυσικοθεραπευτές και εργοθεραπευτές. Αμέσως μετά την ολοκλήρωσή τους θα ακολουθήσουν και νέοι κύκλοι αξιολογήσεων. Στο Πιλοτικό Πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 2.000 άτομα. Αρχικά 1.000 άτομα από την Αττική θα λάβουν την υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού για δύο χρόνια, στη συνέχεια θα προστεθούν επιπλέον 1.000 άτομα από άλλες περιφέρειες της χώρας, ενώ το 2024 η υπηρεσία θα εφαρμοστεί πανελλαδικά. Επιτέλους, ικανοποιούμε ένα απολύτως εύλογο αίτημα που χρόνιζε. Το Πιλοτικό Πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 41 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η πανελλαδική εφαρμογή θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ με 320 εκατομμύρια ευρώ. Είναι σημαντικό να πούμε ότι όσοι επιλεγούν ως Προσωπικοί Βοηθοί θα έχουν εξασφαλισμένη αμοιβή και ασφάλιση. Οπως επίσης ότι τον Προσωπικό Βοηθό δικαιούνται όλοι οι συμπολίτες μας με αναπηρία – κινητική, νοητική, αναπτυξιακή, ψυχική, αισθητηριακή -, ηλικίας 16-65 ετών. Δεν αποκλείεται κανείς. Οσοι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα δεν θα χάσουν καμία παροχή από αυτές που λαμβάνουν ή δικαιούνται λόγω της αναπηρίας τους.
Οι συνάνθρωποί μας με αναπηρία παύουν να μένουν αποκλεισμένοι στο σπίτι, μακριά από την κοινωνική δραστηριότητα αλλά και μακριά από τα όνειρά τους. Στην προσπάθειά μας να μπορούν να είναι παραγωγικοί, λειτουργικοί και πάνω απ’ όλα ελεύθεροι μέσα στην ίδια την κοινωνία, ο Προσωπικός Βοηθός αποτελεί πολύτιμο στήριγμα. Προτεραιότητά μας ήταν και παραμένουν τα ζητήματα των ίσων ευκαιριών· θέματα που βρίσκονται στον πυρήνα μιας δίκαιης κοινωνίας για την οποία δουλεύουμε σκληρά. Κι ας μην ξεχνάμε ότι η κοινωνία μας δεν περιλαμβάνει μόνο ανθρώπους που περπατούν ή μόνο ανθρώπους που βλέπουν ή μόνο ανθρώπους που ακούνε. Η κοινωνία μας περιλαμβάνει ανθρώπους. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω.