Ο πρίγκιπας Κάρολος ξυπνάει χαράματα, όπως η μητέρα του, η βασίλισσα Ελισάβετ. Ξεκινά την ημέρα του με ένα σετ ασκήσεων σχεδιασμένων από τη Βασιλική Καναδική Πολεμική Αεροπορία. Θέλει να βρίσκεται σε φόρμα. Ισως γιατί είναι ένας εν αναμονή βασιλιάς. Στις 8.30 το πρωί, αν δεν υπάρχει κάποια άλλη επίσημη υποχρέωση, βρίσκεται ήδη στο γραφείο του και απαντά στην αλληλογραφία του. Ακολουθούν συναντήσεις. Δεν γευματίζει το μεσημέρι, δίνει ωστόσο το «παρών» στο απογευματινό τσάι. Ακόμα και μετά το δείπνο συνηθίζει να κλείνεται στο γραφείο του. Καμιά φορά τον παίρνει ο ύπνος πάνω στα χαρτιά του. Λέγεται ότι δουλεύει πάνω από 14 ώρες την ημέρα και πραγματοποιεί 546 επίσημες εμφανίσεις ετησίως, περισσότερες από κάθε άλλο μέλος της βασιλικής οικογένειας – η βασίλισσα Ελισάβετ έρχεται τέταρτη με 296. Το πρόγραμμα για τον 69χρονο διάδοχο του βρετανικού θρόνου είναι απαιτητικό, γιατί όπως σημειώνει και ο Ρόμπερτ Τζόμπσον, πεπειραμένος «βασιλικός ανταποκριτής» και συγγραφέας της βιογραφίας του Καρόλου με τίτλο «Charles At Seventy: Thoughts, Hopes and Dreams» που μόλις κυκλοφόρησε: «Κανένας δεν καταλαβαίνει καλύτερα από τον ίδιο τον Κάρολο πως όταν έρθει η ώρα του, η περίοδος της βασιλείας του πιθανότατα δεν θα είναι μεγάλη».
Οι λόγοι δεν είναι πολιτικοί, αλλά καθαρά βιολογικοί, συνδεδεμένοι ακριβώς με το μάταιο της ανθρώπινης φύσης. Γιατί ο πρίγκιπας Κάρολος στις 14 Νοεμβρίου κλείνει τα εβδομήντα του χρόνια και εδώ και 66 χρόνια, από την ηλικία των τεσσάρων ετών δηλαδή, και την ημέρα που η μητέρα του ανέβηκε στον θρόνο, εκείνος βρίσκεται πρώτος στη σειρά διαδοχής, αναμένοντας κάποια στιγμή να γίνει βασιλιάς. Και καθώς η 92χρονη Ελισάβετ Β΄ είναι η μακροβιότερη μονάρχης της Μεγάλης Βρετανίας, εκείνος είναι ο μακροβιότερος εν αναμονή βασιλιάς.
Το γεγονός αυτό δεν φαίνεται διόλου να τον προβληματίζει. Πριν από 20 χρόνια τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα για εκείνον. Μετά τον τραγικό θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα το Παλάτι πίστευε ότι η κοινή γνώμη δεν θα ανεχόταν ποτέ να δει τον «άπιστο» και «άκαρδο» Κάρολο που ράγισε την καρδιά της «πριγκίπισσας του λαού» να ανεβαίνει στον θρόνο. Σήμερα η εικόνα έχει αντιστραφεί. Ζώντας ευτυχισμένος στο πλευρό της αιώνιας αγαπημένης και πλέον συζύγου του Καμίλα, οι φωνές που ζητούσαν να μη γίνει βασιλιάς έχουν σιγήσει.
Θα παραιτηθεί λοιπόν η βασίλισσα Ελισάβετ υπέρ του γιου της; Η απάντηση είναι μάλλον όχι. Μάλιστα, στο τεύχος Δεκεμβρίου 2018 του περιοδικού «Vanity Fair», το οποίο πραγματοποίησε ένα εκτενές αφιέρωμα στον πρίγκιπα με αφορμή τα 70ά του γενέθλια, παρατίθεται ένα χαρακτηριστικό περιστατικό. Ανώνυμη πηγή διηγείται ότι όταν το 2013 η βασίλισσα άκουσε την είδηση της παραίτησης του πάπα Βενέδικτου αρκέστηκε να σχολιάσει: «Αυτό είναι κάτι που δεν θα κάνω ποτέ».
Ωστόσο ο βιογράφος του Καρόλου, Ρόμπερτ Τζόμπσον, πιστεύει ότι δεν είναι απίθανο όταν η βασίλισσα κλείσει τα 95 της χρόνια, σε περίπου τρία χρόνια δηλαδή, ο Κάρολος να γίνει αντιβασιλέας. «Καθώς φθάνουμε στο τέλος του 2018, η πιο ακριβής περιγραφή του ρόλου του είναι «σκιώδης βασιλιάς»» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Κάποιοι κοντά στη βασιλική οικογένεια πιστεύουν ότι η βασίλισσα μόλις κλείσει τα 95 θα λάβει μια μνημειώδη απόφαση και θα αποφασίσει να αφήσει τον Κάρολο να πάρει την επιστασία της βασιλείας της. Επισήμως, θα του μεταφέρει όλες τις εκτελεστικές εξουσίες ως πρίγκιπα αντιβασιλέα, μέχρι τον θάνατό της. Αυτό θα της επιτρέψει να συμβιβάσει τα πράγματα και παράλληλα να μην καταπατήσει τον όρκο που έλαβε στη στέψη της το 1953 απέναντι στον Θεό και στον λαό της να υπηρετήσει ως βασίλισσα μέχρι την ημέρα του θανάτου της».
Μάλιστα, ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι συχνά πραγματοποιούνται συναντήσεις, χωρίς την παρουσία τρίτων, ανάμεσα στον Κάρολο και τη μητέρα του, ώστε να συζητήσουν καίρια ζητήματα. «Και οι δύο αντιλαμβάνονται αυτά τα ραντεβού ως κρίσιμα τόσο για την ομαλή λειτουργία της χώρας όσο και για την επικείμενη διαδοχή» σημειώνει.
Φυσικά όλα αυτά αποτελούν εικασίες του Τζόμπσον – ακόμα και ο ίδιος ομολογεί ότι δεν διαθέτει τη μαγική σφαίρα. Πάντως η βιογραφία που υπογράφει είναι άκρως ενδιαφέρουσα – αν και μάλλον κολακευτική – για τον πρίγκιπα, παρουσιάζοντάς τον, για παράδειγμα, να έχει από την πρώτη στιγμή τεράστιους δισταγμούς για τον γάμο του με τη 19χρονη τότε Νταϊάνα και την ίδια στιγμή να νιώθει ανήμπορος να κάνει οτιδήποτε για να τον αποτρέψει, αλλά και να θλίβεται βαθιά ακόμα και σήμερα για ψέματα που πιστεύει ότι ειπώθηκαν επίτηδες για εκείνον, όπως η ιστορία πως πέρασε την τελευταία νύχτα του ως εργένης στην αγκαλιά της Καμίλα. Τον παρουσιάζει ακόμα να στενοχωριέται από τη στάση των γιων του, Γουίλιαμ και Χάρι, που δεν έκαναν ούτε μία αναφορά στο όνομά του στο ντοκιμαντέρ «Diana, Our Mother: Ηer Life And Legacy», στο οποίο συμμετείχαν με αφορμή την επέτειο των 20 ετών από τον τραγικό θάνατό της. Παρουσιάζεται ακόμα να περιφρονεί τον Τόνι Μπλερ και να αντιτάσσεται στον πόλεμο του Ιράκ, θεωρώντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας φέρθηκε σαν σκυλάκι του Μπους, να πιστεύει ότι ήταν λανθασμένη η απαγόρευση της μαντίλας στη Γαλλία και φυσικά να εκδηλώνει έντονες οικολογικές ευαισθησίες. Μην ξεχνάμε ότι κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα αρνήθηκε να πιει τον καφέ του με πλαστικό καλαμάκι.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το αφιέρωμα του «Vanity Fair», με τον δημοσιογράφο Τζέιμς Ρετζινάτο να ακολουθεί κατά πόδας τον πρίγκιπα στην περιοδεία του σε Γαλλία και Ελλάδα, μιλώντας με πρόσωπα από το στενό περιβάλλον του. Στο κείμενο του Ρετζινάτο γίνεται εκτενής αναφορά και στο πρόσωπο της Καμίλα, η οποία σκιαγραφείται ως η ιδανική σύντροφος, έχοντας αποτινάξει οριστικά το στίγμα της «αντροχωρίστρας». Ο φωτογράφος Αλέξι Λουμπομίρσκι αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά στον δημοσιογράφο ότι «μοιάζουν με νεαρό ερωτευμένο ζευγάρι» και η Καμίλα περιγράφεται ως η αγαπημένη των φωτογράφων, ως μια γυναίκα με καλό γούστο που της αρέσει να μαγειρεύει με τον παραδοσιακό αγγλικό τρόπο, που προσέχει τα μελίσσια της και που δέχεται με χαρά τις επισκέψεις των πέντε εγγονιών της. Εικάζεται μάλιστα ότι παρακολουθεί τη σειρά «The Crown» που αναφέρεται στη ζωή της πεθεράς της, βασίλισσας Ελισάβετ, χωρίς φυσικά να ανυπομονεί για τη δική της εμφάνιση, που θα πραγματοποιηθεί στον τρίτο κύκλο, ο οποίος αναμένεται να προβληθεί μέσα στο 2019.
Σύμφωνα μάλιστα με το «Vanity Fair», ενώ αρχικά μετά τον πολιτικό τους γάμο το 2005 είχε ανακοινωθεί πως όταν ο Κάρολος θα ανέβαινε στον θρόνο εκείνη θα λάμβανε τον τίτλο της «πριγκίπισσας-συζύγου» (princess consort), πιθανότατα τελικά θα λάβει τον τίτλο της «βασίλισσας-συζύγου» (queen consort). Eίναι φανερό ότι ο πρίγκιπας της Ουαλίας διάγει την πιο ευτυχισμένη περίοδο της ζωής του. Πότε θα φορέσει το στέμμα; Αγνωσται αι βουλαί.