Οσο και αν πολλοί επιµένουν να την παρουσιάζουν ως την εναλλακτική της Μυκόνου ή της Σαντορίνης, η Πάρος αποτελεί διαχρονική αξία, καθώς διαθέτει «όλο το πακέτο»: υπέροχες παραλίες µε καταγάλανα νερά, πολλές από τις οποίες είναι ιδανικές για extreme water sports, αξιοσηµείωτο αρχαιολογικό πλούτο, µε εν ενεργεία σπουδαίες αρχαιολογικές ανασκαφές στις γειτονικές νησίδες, στο Δεσποτικό και στον Σάλιαγκο, γοητευτικά ορεινά χωριά µε πιο φηµισµένο τις Λεύκες, πανέµορφα γραφικά σοκάκια «στολισµένα» µε τις αµέτρητες βουκαµβίλιες σε κάθε γωνιά, λευκά ξωκκλήσια, αλλά και την επιβλητική Εκατονταπυλιανή, που σύµφωνα µε την παράδοση οικοδοµήθηκε τον 4ο αιώνα µ.Χ. από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο (πάνω από 2.500 αρχιτεκτονικά µέλη από αρχαία µνηµεία της περιοχής χρησιµοποιήθηκαν για την κατασκευή του ναού και του βαπτιστηρίου).

Για αυτά και για ακόµη περισσότερα η Πάρος αποτελεί δικαίως ένα από τα πιο δηµοφιλή νησιά της Ελλάδας, διατηρώντας αναλλοίωτο το κυκλαδίτικο χρώµα και τη γραφικότητα του αιγαιοπελαγίτικου τοπίου. Για να την ανακαλύψετε, επιβιβαστείτε σε ένα από τα πλοία της BLUE STAR FERRIES που εκτελούν καθηµερινά δροµολόγια ή πετάξτε, επίσης καθηµερινά, µε AEGEAN και προσγειωθείτε σε ένα φιλόξενο νησί που θα σας κλέψει την καρδιά!

Είναι λοιπόν πολλοί οι λόγοι για να επισκεφθεί κανείς το χιλιοτραγουδισµένο νησί, αλλά σε αυτό το κείµενο θα εστιάσουµε στη γαστρονοµία, αφού τα τελευταία χρόνια σηµειώνεται στην Πάρο µια άνευ προηγουµένου αύξηση των επιλογών για καλό φαγητό, είτε πρόκειται για απλές ψαροταβέρνες πλάι στο κύµα είτε για high-end εστιατόρια µε διακεκριµένους σεφ, αρκετοί εκ των οποίων βραβευµένοι µε αστέρια Michelin.

Δύο αστέρια στις Κολυµπήθρες

Στο ξενοδοχείο Parīlio και το εστιατόριο Paro¯n έχει βρει τη νέα του μαγειρική στέγη ο διάστερος Θάνος Φέσκος.

Η ολοκαίνουργια και πιο πολυσυζητηµένη άφιξη στο νησί είναι αναµφισβήτητα αυτή του Θάνου Φέσκου από το Delta, το εστιατόριο στον 5ο όροφο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισµού Ιδρυµα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του βραβεύθηκε κατευθείαν µε δύο αστέρια Michelin και επιπλέον µε ένα πράσινο αστέρι, που αποδίδεται σε κουζίνες οι οποίες λειτουργούν σύµφωνα µε τις αρχές της βιωσιµότητας. Eχοντας αυτό ως κεντρική του φιλοσοφία, ο «παρασηµοφορηµένος» σεφ έστησε την µπριγάδα του – το µενού εκτελεί ο Θάνος Μπάµπουρας – στο εστιατόριο Parōn στο υπέροχο Parīlio στις Κολυµπήθρες, εστιάζοντας σε τρεις πυλώνες: «Στο zero waste, στη βιωσιµότητα και στην ηθική στην εφοδιαστική αλυσίδα, που δίνει προτεραιότητα στα τοπικά, εποχικά προϊόντα». Το τελευταίο στην πράξη σηµαίνει ότι προµηθεύεται τις πρώτες ύλες του από µικρούς, ντόπιους παραγωγούς.

Από τον Θάνο Φέσκο αναµένουµε, όπως πάντα, άρτια τεχνική στα πιάτα, αλλά αυτή τη φορά µε έµπνευση από τις γεύσεις των παιδικών του χρόνων, όπως µας λέει ο ίδιος, µε τον κατάλογό του να περιλαµβάνει από παριανό σαλατούρι – ψάρι ηµέρας, χόρτα, λεµόνι ψηµένο στο αλάτι, φρέσκο κρεµµύδι, βινεγκρέτ από καπνιστά εσπεριδοειδή – µέχρι φάβα Σαντορίνης µε κρεµµύδια σε ζύµωση, κοπανιστή Μυκόνου, µους ταραµά και χειροποίητη πίτα στη σχάρα, καθώς και κόκορα µε κανθαρέλες.

Από την Κουρσεβέλ στη Νάουσα

Ο Νικήτας Κυρίτσης έχει προσφάτως αναλάβει τα ηνία της κουζίνας του παραλιακού Luaz στη Νάουσα.

Εναν χρόνο κλείνει εφέτος το Luaz, ένα από τα πιο πολυτελή εστιατόρια στην κοσµοπολίτικη Νάουσα, και έχει ήδη γίνει από τους πιο must προορισµούς του νησιού. Με τραπεζάκια σχεδόν πάνω στο νερό, το τοπίο είναι κάτι παραπάνω από ειδυλλιακό και η αλήθεια είναι ότι σε προδιαθέτει πολύ θετικά για τη συνέχεια. Με το τιµόνι της κουζίνας όµως να βρίσκεται από εφέτος στα ικανά χέρια του σεφ Νικήτα Κυρίτση, η επιτυχία ήταν εξασφαλισµένη από την αρχή. Ξεκινώντας την καριέρα του από το Solymar της Μυκόνου, βρέθηκε σε «µισελενάτα» εστιατόρια του Λονδίνου, όπου απέκτησε τη µεγάλη του αγάπη και έµπνευση για πιο δηµιουργικές παρασκευές. Αργότερα, από το Nammos – πάλι στη Μύκονο – βρέθηκε στην Κουρσεβέλ και στο θρυλικό La Mangeoire.

Στο Luaz, το οποίο είναι ανοιχτό από το µεσηµέρι, θα υπάρχουν happenings µε ζωντανή µουσική, ενώ το µενού περιλαµβάνει από ψητά ψάρια ηµέρας και λινγκουίνι µε αχιβάδες µέχρι αστακό µε αβγοτάραχο και σούσι – ο σεφ έχει εργαστεί σε πολλά από τα εστιατόρια Matsuhisa στο εξωτερικό, ενώ όπως είχε πει στο BHMAgazino σε παλαιότερη συνέντευξή του: «Θέλω να δηµιουργήσω fusion πιάτα συνδυάζοντάς την ελληνική µε την ιαπωνική κουζίνα».

Λιβάδια και Κριός

Το Crios Beach Bar & Restaurant στην ομώνυμη παραλία έξω από την Παροικιά.

Εφέτος στη βόλτα σας στο λιµάνι της Πάρου θα διαπιστώσετε ότι λείπουν τα χαρακτηριστικά τραπεζάκια ενός από τα θρυλικά εστιατόρια της περιοχής. Πρόκειται για το βραβευµένο Mario, το οποίο πλέον βρίσκεται στα Λιβάδια της Παροικιάς, µε ανεµπόδιστη θέα στη θάλασσα – στα ατού του το µαγευτικό ηλιοβασίλεµα. Φρέσκα ντόπια υλικά της παριανής γης, τα οποία προέρχονται από τη Farma Mario, αλλά και από τοπικούς ψαράδες, µια και το εστιατόριο σερβίρει παραδοσιακά πιάτα, κυρίως ψαροφαγικά.

Σε µικρή απόσταση µάς καλωσορίζει το νεότερο στολίδι του νησιού, το Crios Beach Bar & Restaurant, που συνδυάζει τη σύγχρονη κοµψότητα µε τη διαχρονική γοητεία των Κυκλάδων. Το µοναδικό seaside εστιατόριο υψηλής γαστρονοµίας, στην εµβληµατική παραλία του Κριού, σχεδιάστηκε για να προσφέρει µια αξέχαστη εµπειρία στους επισκέπτες του, ενώ παράλληλα στον χώρο λειτουργεί το ιδιαίτερης αισθητικής Beach Bar.

Από τις Κάννες στο Cosme

Ο Γιάννης Κιόρογλου έχει επιμεληθεί το μενού του Parostià στο ξενοδοχείο Cosme.

Η άφιξη του Γιάννη Κιόρογλου στην Πάρο ήταν από τα πολυαναµένοµενα γαστρονοµικά γεγονότα πριν από περίπου δύο χρόνια – προτού καν ολοκληρωθεί η κατασκευή του Cosme, του ξενοδοχείου όπου θα στεγαζόταν το ολοκαίνουργιο εστιατόριο, το µενού του οποίου θα επιµελούνταν – καθώς ο σεφ είχε διακριθεί σε µεγάλες κουζίνες σε Ελλάδα και εξωτερικό, µε πιο πρόσφατες εκείνες των La Petite Maison στις Κάννες και La Guerite στο St Barth.

Η αναµονή έλαβε τέλος περίπου έναν χρόνο αργότερα και πλέον το Parostià – το όνοµα προέρχεται από τους παραδοσιακούς πέτρινους φούρνους που διέθεταν παλιά τα σπίτια στο νησί – στη Νάουσα συγκαταλέγεται στην Dream Team των εστιατορίων που δραστηριοποιούνται στην Πάρο. Εκεί σερβίρεται καθηµερινά µεσηµεριανό και βραδινό µε πιάτα της Πάρου, ολόκληρης της Ελλάδας και της Μεσογείου («Medite-grecian»). Ενδεικτικά, στον κατάλογο βρίσκουµε σαλατούρι σεβίτσε, ρεβιθάδα µε κρέµα τρούφας, γλώσσα µενιέρ και κολοκυθανθούς τεµπούρα.