Είναι διάσημοι. Εχουν εκατομμύρια φίλους/ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσα από τον δημόσιο λόγο τους προάγουν έναν πιο «πράσινο» τρόπο ζωής, υιοθετώντας την πρακτική της ανακύκλωσης. Ευτυχώς οι διεθνείς προσωπικότητες που έχουν στρατευθεί σε έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής είναι πολλές. Σαφώς το όνομα του Λεονάρντο Ντι Κάπριο δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα, παρά τις επικρίσεις που έχει δεχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα για τη χρήση ιδιωτικού αεροσκάφους στις μετακινήσεις του, μεγιστοποιώντας το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.
Ακόμη και oι επικριτές του, όμως, δεν μπορούν να μην του αναγνωρίσουν ότι μέσω του Leonardo DiCaprio Foundation, το οποίο ίδρυσε το 1998 σε ηλικία μόλις 24 ετών, το παιδί που ονειρευόταν να γίνει υδροβιολόγος μάχεται υπέρ της προστασίας της άγριας πανίδας και των εύθραυστων οικοσυστημάτων και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Φυσικά ο ίδιος ο Ντι Κάπριο είναι θιασώτης της ανακύκλωσης και δεν είχε διστάσει να επενδύσει μάλιστα στη startup εταιρεία Rubicon. Πρόκειται για μία καινοτόμο επιχείρηση η οποία αναπτύσσει λύσεις λογισμικού που φέρνουν νέα διαφάνεια στον κλάδο της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, ενθαρρύνοντας τους πελάτες της να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει δεδομένων που οδηγούν σε πιο αποδοτικές λειτουργίες και βιώσιμα αποτελέσματα, συνδέοντας απευθείας μεταφορείς απορριμμάτων με επιχειρήσεις που θέλουν να «αδειάσουν οι κάδοι τους».
Πολλοί είναι και εκείνοι που ακόμη θα θυμούνται ένα βίντεο το οποίο είχε αναδημοσιεύσει ο διάσημος ηθοποιός στον λογαριασμό του στο Instagram το 2019 και προερχόταν από τη δράση καθαρισμού του βυθού στα νερά της Ανδρου. «Εθελοντές συγκέντρωσαν περίπου 300 κιλά σκουπιδιών. Αλλά κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα μικροπλαστικά έχουν μηδενικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και ακόμα και σε εμάς. Αυτά μπορούν να καταναλωθούν από ψάρια τα οποία στη συνέχεια γίνονται μέρος της δικής μας διατροφής» έγραψε, φωτίζοντας έτσι και μία άλλη διάσταση του προβλήματος της μόλυνσης των θαλασσών, στο οποίο θα μπορούσε να δώσει αποτελεσματική λύση η ανακύκλωση.
Την ίδια στιγμή, η Μέριλ Στριπ των συνολικά 21 υποψηφιοτήτων και των τριών Οσκαρ είναι μία ακόμη «πράσινη» σταρ ήδη από τη δεκαετία του ’80, έχοντας μιλήσει για τις συνήθειες ανακύκλωσης που κληρονόμησε από τη γιαγιά της. Ενθερμη οπαδός της ανακύκλωσης είναι και η Κέιτ Μπλάνσετ, η οποία μάλιστα προωθεί την επαναχρησιμοποίηση θεατρικών αντικειμένων και κοστουμιών, ενώ μαζί με τον σύζυγό της, τον σεναριογράφο και σκηνοθέτη Αντριου Απτον, εγκατέστησαν το 2010 περί τα 1.900 φωτοβολταϊκά πάνελ στο Wharf Theatre στο Σίδνεϊ, τα οποία κάλυπταν το 70% των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου.
Μία ακόμη ηθοποιός που δηλώνει υπέρμαχος της ανακύκλωσης είναι και Εμα Γουότσον. Συγκεκριμένα, η 32χρονη πρέσβειρα καλής θελήσεως του ΟΗΕ για θέματα ισότητας είχε δανείσει το όνομά της σε μία σειρά ρούχων της εταιρείας βιώσιμης μόδας People Tree, ενώ το 2020 εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Κering, του κολοσσού ειδών πολυτελείας, με την ιδιότητά της ως υπέρμαχου της βιώσιμης μόδας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η βραβευμένη με Οσκαρ ηθοποιός Αν Χάθαγουεϊ. Στη διάρκεια της περιοδείας της για την ταινία «Colossal» τo 2017, δεσμεύτηκε να φοράει μόνο δημιουργίες «με οικολογική συνείδηση» όπως vintage κομμάτια ή ρούχα που προέκυψαν μέσα από ανακυκλωμένα υλικά. Πρέσβειρα ενός οικολογικού τρόπου ζωής είναι και η Ντρου Μπάριμορ. Η 48χρονη ηθοποιός, μέσω της τηλεοπτικής της εκπομπής «The Drew Barrymore Show», δίνει τακτικά tips ενός πιο «πράσινου» τρόπου ζωής, ενώ εκπαιδεύει τους θεατές της στο πώς γίνεται σωστά η ανακύκλωση.
Ανακυκλώνοντας με στυλ
Ο κόσμος μας λοιπόν αλλάζει. Από τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα απόβλητα στο σπίτι μας μέχρι τον τρόπο που οι σταρ «ανακυκλώνουν» τα looks με τα οποία περπατούν στο κόκκινο χαλί. Aκόμη και η πριγκίπισσα της Ουαλίας Κέιτ Μίντλετον δεν δίστασε να εμφανιστεί στο γκαλά της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου το 2019 φορώντας το ίδιο φλοράλ Alexander McQueen φόρεμα που είχε βάλει και στα κινηματογραφικά βραβεία ΒΑFTA πριν από δύο χρόνια. Ομοίως έπραξε και με μια λευκή μακριά τουαλέτα του ίδιου οίκου στην απονομή των BAFTA το 2019 και το 2023 (το μόνο που μεσολάβησε ήταν μια ελαφριά μεταποίηση).
Εντονη οικολογική συνείδηση έχει επιδείξει και η Ζιζέλ Μπούντχεν. Το διάσημο μοντέλο από τη Βραζιλία μέσω των λογαριασμών της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2018 έστειλε το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, παίρνοντας μέρος στην εκστρατεία «#BeatPlasticPollution» του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών. «Γνωρίζετε ότι 500 δισ. πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται σε όλον τον κόσμο κάθε χρόνο; Πολλές από αυτές καταλήγουν στους ωκεανούς σκοτώνοντας ψάρια, φάλαινες, ακόμα και πουλιά. Και τελικά φτάνουν στο πιάτο μας. Το πλαστικό βρίσκεται παντού και αν αυτό δεν σταματήσει άμεσα, μέχρι το 2050 θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό πάρα ψάρια στους ωκεανούς» σημείωνε στο σύντομο βίντεο που ανήρτησε, με την ίδια να κάνει στην άκρη μια πλαστική σακούλα και να κραδαίνει στη θέση της μία χάρτινη.
Mία ακόμη προσωπικότητα από τον χώρο της μόδας, η σχεδιάστρια Στέλλα Μακ Κάρτνεϊ, η κόρη του διάσημου «σκαθαριού» Πολ Μακ Κάρτνεϊ, υποστηρίζει ότι το μέλλον κρύβεται στη βιωσιμότητα. Η ίδια έχει πει «όχι» στη χρήση δέρματος και γούνας στις δημιουργίες της, ενώ το 2019, στην εβδομάδα μόδας του Παρισιού, παρουσίασε μια συλλογή η οποία δημιουργήθηκε σε μεγάλο μέρος της από ανακυκλώσιμα υφάσματα και ρούχα second hand, στο πλαίσιο της εκστρατείας #ThereSheGrows, η οποία στόχευε στη διάσωση του τροπικού δάσους της Σουμάτρας. Για αυτόν τον σκοπό χρησιμοποίησε vintage υφάσματα, ενώ ένα πολύχρωμο φόρεμα που παρουσίασε είχε δημιουργηθεί από t-shirts κομμένα σε λωρίδες.
H Μακ Kάρτνεϊ ακόμη, όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε, συνεργάζεται με τη startup Protein Evolution Inc (PEI) σε ένα νέο εγχείρημα ανακύκλωσης. Αρχής γενομένης από εφέτος η startup PΕΙ θα χρησιμοποιήσει την αποκλειστική τεχνολογία της ώστε να επεξεργαστεί τα ανάμεικτα υπολείμματα ρούχων από νάιλον και πολυεστέρα που προέρχονται από τις συλλογές της Μακ Κάρτνεϊ ώστε να παραχθεί νέο υλικό για χρήση σε ενδύματα, υποδήματα ή άλλα προϊόντα, τα οποία η PEI υπόσχεται ότι μπορούν στη συνέχεια να ανακυκλωθούν ξανά, επ’ αόριστον.