Το άρωµα της πίτας που ψήνεται έχει γίνει ένα µε το άρωµα του brioche και του µπισκότου τής Deutz Cuvée William Deutz 2006, αποτέλεσµα της παραµονής της µαγικής αυτής σαµπάνιας – που παράγεται µόνο τις κορυφαίες χρονιές προς τιµήν του ιδρυτή του σπουδαίου οίκου Deutz – µε τις οινολάσπες για εννέα ολόκληρα χρόνια! Καθώς ανακινώ προσεκτικά το φαρδύ flute, αρώµατα γλυκού λεµονιού και ανανά συµπληρώνουν την πανδαισία στη µύτη, ενώ η κάθε γουλιά γεµίζει µε ξηροκαρπάτο βελούδο το στόµα. Στόµα που µπλέκει τις λεπτές πέρλες του αφρισµού µε τα σταχτοµελιά µαργαριτάρια ενός χαβιαριού Petrossian Tsar Imperial Ossetra.
Ευτυχώς που το fois gras χήνας entier του Edouard Artzner χρειάζεται µόνο µερικά λεπτά εκτός ψυγείου για να βάλει τη συµπυκνωµένη νοστιµιά του πλάι σε τόνους φινέτσας και στην όξινη δροσιά µιας σάλτσας µανταρινιού. Και τι καλύτερο για να βρεθεί δίπλα σε ένα αλσατικό αριστούργηµα από ένα άλλο αλσατικό αριστούργηµα; Το Gewurztraminer Selection de Grains Nobles 2010 εξηγεί γιατί ο Hugel θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων παραγωγών του κόσµου στα γλυκά κρασιά. Και µε τη βοήθεια της επίδρασης του µύκητα botrytis cinerea µάς προσφέρει ένα τέλειο κρασί, όπου η ζωική ηδονή της ευλογηµένης ευγενούς σήψεως συµπληρώνεται από αυτή των ζαχαρωµένων κίτρινων φρούτων, του λίτσι και του µελιού.
Δεν έχω φτιάξει αστακό Thermidor ούτε στα όνειρά µου και ξέρω ότι ίσως να τον έχω στεγνώσει λίγο. Οµως βασίζοµαι στη λιπαρή, βουτυράτη κρούστα του για την τέλεια υγρασία αλλά και σε µια µεγάλη λευκή Βουργουνδία για να γίνει προέκταση του πιάτου. Το Batard Montrachet Grand Cru 2011 του Olivier Leflaive κόβει την ανάσα µε την τροµακτική δύναµη και το φοβερό σώµα µε τα οποία βάζει ωριµότητα και νεύρο στο ποτήρι. Ενα ύψιστο όσο και σπάνιο κρασί από ένα µυθικό terroir…
Γιορτές χωρίς πουλερικό δεν γίνονται, µόνο που το δικό µου έχει σκούρο κρέας! Η Gressingham duck – διασταύρωση της άγριας Pussin µε την εύσωµη Pekin – διαθέτει µοναδικά πληθωρική γεύση που αποζητεί µια ύψιστη Τοσκάνη. Μονόδροµος η επιλογή του θρυλικού οινοποιείου Castello di Ama και του Chianti Classico Vigneto Casuccia Gran Selezione 2011, ενός έργου τέχνης που ζωγραφίζεται µε µαύρο φρούτο, ελιά και τσάι. Απίστευτο και το γευστικό µάκρος, που µαζί µε τη γλυκόξινη αίσθηση θα αντιµετωπίσει τη βαθιά νοστιµιά του κρέατος.
Επικό φινάλε µε ένα ελάφι. Ετσι όπως το άφησε µνηµειώδη παρακαταθήκη ο Κλάους Φόγερµπαχ στο Bajazzo του, τυλιγµένο σε µπόλια και µε τη σάλτσα σοκολάτας να δηµιουργεί γλυκόπικρη αντίστιξη. Επικό και το Amarone della Valpolicella 2011 του Romano dal Forno, του «Θεού» της Βερόνα που γνωρίζει όχι µόνο το κάθε αµπέλι αλλά το κάθε σταφύλι του κτήµατός του! Η αφυδάτωση των ρωγών ντόπιων ποικιλιών των οποίων ηγείται η Corvina δηµιουργεί ένα τέρας των 17 βαθµών που σκορπίζει τον τρόµο µε το απίστευτο σώµα, την ασύλληπτη συµπύκνωση και το γλυκόπικρο τελείωµα.
Μετά από αυτό το… δείπνο της Μπαµπέτ, απαραίτητο ένα ελαφρύ επιδόρπιο, όπως µια χειροποίητη, αέρινη τάρτα µε βελούδινη κρέµα ζαχαροπλαστικής, ξινά κόκκινα φρούτα και φύλλα φρέσκιας µέντας. Συνοδευόµενη φυσικά από έναν ρευστό χρυσό, το Riesling Eiswein 2016 του εµβληµατικού Γερµανού Dr Ernst Loosen. Μόνο λίγες σταγόνες προκύπτουν από το πάτηµα κάθε ενός εκ των παγωµένων τσαµπιών, που τα τρυγούν συνήθως στις αρχές Ιανουαρίου και όταν η θερµοκρασία πέσει κάτω από τους -6°C! Σταγόνες που δίνουν την απόλυτη οινική λεµονάδα, αφού το (µόλις) 7% αλκοόλ και τα 143 gr σακχάρων ρεφάρονται αριστουργηµατικά από 9,8 gr οξύτητας σε κάθε λίτρο!
Ο ήχος του ρολογιού µε ξαφνιάζει. Συνήθως µε αυτό µετράω την επίγευση των κρασιών, όµως αφενός το Eiswein είναι πολύ πιο µακρύ και αφετέρου το χτύπηµα είναι επίµονο. Η συνειδητοποίηση ότι αυτός είναι ο ήχος του ξυπνητηριού και ότι το περιοδικό περιµένει την ύλη µου σε 2-3 ώρες µε προσγειώνει στην πραγµατικότητα. Τουλάχιστον ο εξωτικός καφές Huila Pink Bourbon της Taf που µε περιµένει δίπλα στο πληκτρολόγιο παρατείνει για µερικές γουλιές το όνειρο. Και καθώς ο δίσκος γυρίζει στο πλατό, η κεφαλή διαβάζει το Kings & Queens, µε τους αγαπηµένους Renaissance να τραγουδούν «Fantasies turning into truth, fantasies turning into truth»…