Ολοι ξέρουμε ότι ο Ιανουάριος είναι ο μήνας των new year’s resolutions, της δίαιτας και του γυμναστηρίου. Αποφασισμένοι να επανορθώσουμε για την κραιπάλη της εορταστικής περιόδου, αλλά και να υποδεχτούμε τη νέα χρονιά σωστά, οι περισσότεροι ξεκινάμε κάποιο είδος αποτοξίνωσης, την οποία βέβαια σύντομα εγκαταλείπουμε – τις πιο πολλές φορές προτού καν τελειώσει ο μήνας. Αυτό το κάνουμε γιατί συνήθως επιλέγουμε διατροφικά μοντέλα τα οποία δεν μπορούμε να κρατήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού είναι αρκετά περιοριστικά. Σύμφωνα με τη δρα Χρύσα Αρκάν, καθηγήτρια και ερευνήτρια για θέματα διατροφής στο Renaissance School of Medicine του Πανεπιστημίου του Stony Brook, το μυστικό είναι να ξεχάσουμε τις δίαιτες και να αρχίσουμε να ακούμε το ίδιο μας το σώμα. Να σκεφτόμαστε κάθε φορά προτού φάμε αν όντως πεινάμε και κυρίως να ακολουθούμε πιστά τους κανόνες της πανάρχαιας μεσογειακής διατροφής: «Ξέραμε εδώ και χρόνια ότι η μεσογειακή διατροφή είναι η καταλληλότερη για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, αλλά τώρα βλέπουμε ότι προάγει και την πνευματική υγεία. Βοηθάει στην πρόληψη της νόσου Alzheimer, καταπολεμά την κατάθλιψη, ακόμη και τις διαταραχές από το μετατραυματικό στρες».

Και τι εννοούμε όταν λέμε μεσογειακή διατροφή; Εν ολίγοις, γεύματα που έχουν ως βάση τους τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης για τις απαραίτητες φυτικές ίνες. Κρέας καταναλώνουμε μία φορά την εβδομάδα ή, ιδανικά, 1-2 φορές τον μήνα, και ψάρι 2 φορές την εβδομάδα. Προτιμούμε τα λιπαρά ψάρια, όπως είναι η σαρδέλα και το σκουμπρί. Επιπλέον, τρώμε σπόρους, ξηρούς καρπούς και όσπρια. Φυσικά όταν χρησιμοποιούμε λάδι, επιλέγουμε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ενώ μια άλλη καλή πηγή λιπαρών είναι το αβοκάντο.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω