Οι νοστιμιές της Καθαράς Δευτέρας

Ξεκινάμε τη Σαρακοστή με ταραμοσαλάτα και μελιτζανοσαλάτα για να συνοδεύσουμε την παραδοσιακή λαγάνα και συνεχίζουμε με ένα λαχταριστό γιουβέτσι θαλασσινών, τρεις υπέροχες συνταγές που διέθεσε αποκλειστικά για το ΒΗΜΑgazino o Απόστολος Δήμας, executive chef του Four Seasons Astir Palace Athens.

Λαγάνα, χαλβάς «του μπακάλη», ελιές και λίγη ταραμοσαλάτα, αυτό είναι το πρωινό της Καθαράς Δευτέρας. Το κολατσιό που συνοδεύει το πέταγμα του χαρταετού. Το ορεκτικό ενός τραπεζιού που θα στρωθεί νωρίς-νωρίς, θα μαζευτεί αργά το βράδυ και θα περιλαμβάνει όλα τα νηστίσιμα πιάτα που αγαπάμε. Από πλούσιες πιατέλες ζυμαρικών με θαλασσινά και τέλεια χυλωμένες ρεβιθάδες, μέχρι το αξεπέραστο χταποδάκι, τα τηγανητά καλαμαράκια και τα μερακλίδικα μεζεδάκια για το ούζο. Πιάτα γεμάτα παράδοση, αλλά και νοστιμιά, για την πρώτη ημέρα της Σαρακοστής, σε μία εβδομάδα από τώρα.

Ακριβώς σαν αυτά που θα ετοιμαστούν για τη μεγάλη ημέρα στο εστιατόριο Mercato, το οποίο λειτουργεί στο Four Seasons Astir Palace Hotel Athens στον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Ενα διαφορετικό brunch με πλούσιο μπουφέ, αλλά και à la carte επιλογές, όπου μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνονται η παραδοσιακή λαγάνα, χειροποίητα ντολμαδάκια, η signature ταραμοσαλάτατου executive chef του Four Seasons Astir Palace Athens Απόστολου Δήμα, ο οποίος έδωσε τη συνταγή αποκλειστικά για τους αναγνώστες του BHMAgazino – στις περγαμηνές του περιλαμβάνεται και μαθητεία δίπλα στον «μεγάλο» master chef, τον βραβευμένο με Michelin Αλέν Ντικάς -, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία από οστρακοειδή και τα πιο εκλεκτά θαλασσινά, σαλάτες, χόρτα, τουρσιά μαζί με ό,τι άλλο νηστίσιμο μπορεί κανείς να φανταστεί. Εμείς, την ημέρα της φωτογράφισης, πήραμε μια πρόγευση του μενού, αφού ο sous chef Σπύρος Γεωργάκης και η υπόλοιπη ομάδα του εστιατορίου ετοίμασαν ένα δείγμα από τα πιάτα του καταλόγου. Και, εκτός από την ταραμοσαλάτα, μας έδωσαν συνταγές για το γιουβέτσι θαλασσινών που πρωταγωνίστησε στις φωτογραφίες και δέσποζε στο τραπέζι, αλλά και για τη μελιτζανοσαλάτα, η οποία ταιριάζει άψογα όχι μόνο με τη λαγάνα, αλλά και με το ούζο. Φτιάχνεται με πετιμέζι και μηλόξιδο και γαρνίρεται με κουκουνάρι, το οποίο αναβαθμίζει τη γεύση της. Και οι τρεις συνταγές είναι πραγματικά πολύ εύκολο να φτιαχτούν στο σπίτι. Είναι γρήγορες, πεντανόστιμες και σίγουρα θα αρέσουν σε όλους. Μια δοκιμή θα σας πείσει. Καλή Σαρακοστή!

© ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ

Ταραμοσαλάτα

Προετοιμασίαπαρασκευή 25΄

Υλικά (για περίπου 1.200 γρ.)

120 γρ. ταραμάς
60 γρ. κρεμμυδάκια σοφρίτο (ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι σοταρισμένο με ελαιόλαδο μέχρι να αποβάλει τα υγρά του και να μαλακώσει. Η αναλογία λαδιού με κρεμμύδι είναι 1:10)
150 γρ. ψωμί με προζύμι, μουσκεμένο σε νερό
90 γρ. ανθρακούχο νερό
450 γρ. ηλιέλαιο
200 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
3 γρ. αλάτι
½ γρ. πιπέρι
80 γρ. χυμός λεμονιού
1 γρ. αβγοτάραχο ή χαβιάρι

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο θερμομίξ – αν δεν έχουμε, στο μπλέντερ – τον ταραμά με το κρεμμύδι και το ψωμί, αφού το έχουμε στραγγίξει με τα χέρια, μέχρι να γίνουν μια πάστα. Προσθέτουμε το ανθρακούχο νερό, το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το μείγμα μας να αποκτήσει την επιθυμητή υφή. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το λεμόνι και ανακατεύουμε. Γαρνίρουμε με λίγο αβγοτάραχο ή χαβιάρι.

Γιουβέτσι θαλασσινών (χωρίς φούρνο)

Προετοιμασίαπαρασκευή 30΄

Υλικά (4-6 μερίδες)

5-6 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδου
½ κιλό γαρίδες, καθαρισμένες
½ κιλό μύδια, κομμένα
2 σφηνάκια ούζο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
500 γρ. κριθαράκι μέτριο
500 γρ. ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 κ.γ. ρίγανη
3 κ.γ. μαϊντανός
1½ λίτρο ζεστό νερό
10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε για ένα λεπτό στο ελαιόλαδο το σκόρδο, τις γαρίδες και τα μύδια. Σβήνουμε με το μισό σφηνάκι του ούζου και μεταφέρουμε τα θαλασσινά μαζί με τους χυμούς τους σε ένα βαθύ πιάτο. Το σκεπάζουμε και το κρατάμε στην άκρη. Στην κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο, ίσα-ίσα να γυαλίσει, ρίχνουμε το κριθαράκι, το ανακατεύουμε και το σβήνουμε με το υπόλοιπο ούζο. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι και τα μυρωδικά (ρίγανη και τον μισό μαϊντανό) και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε κατά διαστήματα το κριθαράκι. Προσέχουμε ώστε το νερό να έχει καλύψει το κριθαράκι. Αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε με επιπλέον νερό. Βράζουμε το κριθαράκι για 5-6 λεπτά και κατόπιν προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τα θαλασσινά. Ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τα κομμένα ντοματίνια, τον υπόλοιπο μαϊντανό και ανακατεύουμε ξανά. Σερβίρουμε το γιουβέτσι με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Μελιτζανοσαλάτα

Προετοιμασία – παρασκευή 40΄

Υλικά για (περίπου 1 κιλό)

1 κιλό μελιτζάνες
250 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
150 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
300 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
10 γρ. αλάτι
2 γρ. πιπέρι
100 γρ. πετιμέζι
100 γρ. μηλόξιδο

Εκτέλεση

Ψήνουμε τις μελιτζάνες στα κάρβουνα. Εναλλακτικά, τις ψήνουμε στο γκριλ ή σε σχαροτήγανο. Τις βγάζουμε από τη φωτιά και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Τις κόβουμε και τις βάζουμε σε σουρωτήρι ώστε να στραγγίξουν από το περιττό νερό. Στη συνέχεια τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το κουκουνάρι και ανακατεύουμε καλά. Γαρνίρουμε με το κουκουνάρι και σερβίρουμε. Αν δεν νηστεύουμε, μπορούμε να τη σερβίρουμε με 150 γρ. ξύγαλο. Της ταιριάζει πολύ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.