Εντυπωσιακή είσοδο στον κόσμο των υπερπολυτελών resorts, χωρίς καν να ξεκινήσει ακόμη τη λειτουργία του, έκανε το Atlantis the Royal, με έναν τριήμερο εορτασμό αποκλειστικά για 1.000 προσεκτικά επιλεγμένους καλεσμένους. Το main event του τριημέρου πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου και ήταν η διάρκειας μίας μόνο ώρας συναυλία της Μπιγιονσέ, για την οποία η pop diva πληρώθηκε 24 εκατομμύρια δολάρια, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ – και αφήνοντας πολύ πίσω μουσικούς…ογκόλιθους όπως οι Rolling Stones, οι οποίοι για παράδειγμα το 2002 τραγούδησαν στο πάρτι των 60ών γενεθλίων του δισεκατομμυριούχου Ντέιβιντ Μπόντερμαν αντί «μόλις» 7 εκατομμυρίων δολαρίων. Στη συναυλία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εμφανίστηκε και η 11χρονη κόρη της τραγουδίστριας, Μπλου Αϊβι, η οποία είπε ένα τραγούδι με τη μητέρα της. Στην επίσημη έναρξη λειτουργίας του resort, που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Φεβρουαρίου, φήμες λένε ότι θα εμφανιστεί η Τζένιφερ Λόπεζ, αν και τίποτε δεν είναι επιβεβαιωμένο. Αλλωστε και για την εμφάνιση της Μπιγιονσέ ακόμη και οι προσκεκλημένοι δεν γνώριζαν κάτι, μέχρι που την είδαν επάνω στη σκηνή.

Το Atlantis the Royal βρίσκεται στο Palm Jumeirah, το διάσημο τεχνητό νησί του Ντουμπάι σε σχήμα φοίνικα, σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Kohn Pedersen Fox Associates της Νέας Υόρκης, και η διαμονή ανά βραδιά στους πολυτελείς ορόφους του ξεκινά από τα 700 ευρώ περίπου για τα πιο απλά δωμάτια και φθάνει τα 100.000 για τη σουίτα όπου φιλοξενήθηκε η Μπιγιονσέ προκειμένου να δώσει τη συναυλία της. Η έκτασης λίγο πάνω από χιλίων τετραγωνικών μέτρων σουίτα, με την απρόσκοπτη θέα στην Αραβική Θάλασσα και το προσωπικό butler service ολόκληρο το 24ωρο ήταν ό,τι χρειαζόταν η «Queen B», όπως την αποκαλούν οι fans της, για να ξεκουραστεί μετά από την ωριαία εμφάνισή της.

Μαζί όμως με όλες τις ανέσεις διαμονής που προσφέρει το Atlantis The Royal στους επισκέπτες του, ειδική μνεία αξίζουν και τα εστιατόρια που στεγάζονται στις εγκαταστάσεις του. Μερικοί από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους σεφ διεθνώς, όπως οι Νόμπου Ματσουχίσα, Εστον Μπλούμενταλ, αλλά και ο Ελληνας Κώστας Σπηλιάδης, έχουν ανοίξει εκεί τα επιτυχημένα σε όλον τον κόσμο εστιατόριά τους καθιστώντας το luxury resort και έναν κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά.

Ο βρετανός σεφ Έστον Μπλούμενταλ . © Scott Blackwell, for Atlantis the Royal

Dinner by Heston Blumenthal

Ο βρετανός σεφ, ο οποίος ξεχώρισε για δημιουργίες του όπως το παγωτό με αβγά και μπέικον που σέρβιρε στο θρυλικό Fat Duck, το 8ο εστιατόριο σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο με 3 αστέρια Michelin (2004), έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από τις πολλές τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής στις οποίες συμμετείχε και έχει αποκτήσει τιμητικούς τίτλους από τα πανεπιστήμια του Λονδίνου, του Ρέντινγκ και του Μπρίστολ, αλλά και μετάλλιο από το Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για την προσφορά του στη γαστρονομική σκηνή της πατρίδας του, άνοιξε στο Atlantis The Royal το δεύτερο Dinner by Heston Blumenthal – το πρώτο βρίσκεται στο Λονδίνο και έχει τιμηθεί με δύο αστέρια Michelin.

Ένα από τα πιο γνωστά πιάτα του βρετανού Έστον Μπλούμενταλ είναι το στήθος πάπιας. Courtesy of Kerzner Communications.

Ο κατάλογός του είναι εμπνευσμένος από τη μαγειρική της Αγγλίας του Μεσαίωνα, αλλά με σύγχρονη ματιά. Ανάμεσα στα εμβληματικά του πιάτα περιλαμβάνονται το Meat Fruit, ένα παρφέ μανταρινιού με συκώτι από κοτόπουλο, το κέικ Tipsy, επιδόρπιο ψητού ανανά στη σούβλα, και οι τηγανισμένες τρεις φορές πατάτες του.

Ο έλληνας σεφ Κώστας Σπηλιάδης.
©Francois Nelgetty images for Atlantis The Royal

Estiatorio Milos

Το πρώτο του εστιατόριο ο γεννημένος στην Πάτρα Κώστας Σπηλιάδης το άνοιξε στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου είχε καταφύγει μετά τις σπουδές του στις ΗΠΑ, προκειμένου να αποφύγει την επιστροφή του στην Ελλάδα την περίοδο της χούντας. Η επιτυχία του εκεί τον οδήγησε στη δημιουργία και άλλων εστιατορίων Milos σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Αθήνα, Μαϊάμι, Λας Βέγκας, Λος Κάμπος και τώρα Ντουμπάι.

Αστακομακαρονάδα σε αθηναϊκό στυλ από το Milos.

Μέσα στα χρόνια κατάφερε να αλλάξει την αντίληψη των ξένων που ήθελαν την ελληνική κουζίνα να αποτελείται μόνο από μουσακά, σουβλάκι και τζατζίκι, φέρνοντας στο επίκεντρο τα πιο εκλεκτά ψάρια και θαλασσινά. Πρεσβευτής της απλής μαγειρικής, με εξαιρετικά όμως υλικά, χρησιμοποιεί ως κύριο – και πολλές φορές μοναδικό – ενισχυτικό γεύσης το αγνό παρθένο ελαιόλαδο και συγκεκριμένα αυτό της κορωνέικης ποικιλίας. Το ίδιο θα προσφέρει και στο κοινό του Ντουμπάι, το οποίο χάρη στη συχνότατη επαφή του με το ελληνικό στοιχείο έχει μάθει να αγαπάει πραγματικά την κουζίνα της χώρας μας.

Ο Νόμπου Ματσουχίσα.

Nobu by the Beach

Λίγοι σεφ είναι τόσο επιτυχημένοι όσο ο Νόμπου Ματσουχίσα, ο άνθρωπος ο οποίος πρώτος συνδύασε την ιαπωνική κουζίνα με περουβιανά υλικά, αυτή που πλέον ονομάζουν fusion και παραμένει μία από τις μεγαλύτερες τάσεις τα τελευταία αρκετά χρόνια. Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στο BHMAgazino τον περασμένο Μάιο, δήλωσε ότι δεν του αρέσει να αποκαλεί τη μαγειρική του «fusion», αλλά «Nobu style food». Του ανήκουν πάνω από 70 εστιατόρια και ξενοδοχεία και στις πέντε ηπείρους, ενώ το πιο διάσημο πιάτο του είναι ο μαύρος μπακαλιάρος σε miso.

Το Nobu by the Beach.

Στο θέρετρο του Ντουμπάι το εστιατόριο του Nobu θα λειτουργεί ως pool και beach club, που σημαίνει ότι όσοι το επισκέπτονται θα μπορούν να κάθονται στις ξαπλώστρες της ιδιωτικής τους καμπάνας, να πίνουν τα κλασικά κοκτέιλ του καταλόγου, να ακούν ατμοσφαιρική μουσική και να απολαμβάνουν το μενού γύρω από την πισίνα.

Το εσωτερικό του εστιατορίου La Mar στο πολυτελές θέρετρο.

La Mar by GastOn AcuriO

Ο πιο διάσημος περουβιανός σεφ διαθέτει περισσότερα από 50 εστιατόρια σε διάφορες πόλεις του πλανήτη και ήταν από τους πρωτεργάτες της μεγάλης άνθησης που γνωρίζει πλέον η κουζίνα της χώρας του.

Το ψητό χταπόδι του περουβιανού σεφ Γκαστόν Ακούριο στο εστιατόριο La Mar.
©courtesy of Kerzner Communications

Το πρώτο La Mar by Gastón Acurio βρίσκεται στο Μαϊάμι και ο κατάλογός του περιέχει παραδοσιακά πιάτα του Περού, όπως είναι τα σεβίτσε, τα τιραντίτο (φέτες ωμού ψαριού σε πικάντικη σάλτσα εσπεριδοειδών με καυτερές πιπεριές aji), οι πατάτες κάουζας (τερίνα από πουρέ πατάτας) και τα αντικούτσο (περουβιανά σουβλάκια, συνήθως από μοσχάρι), συνοδευόμενα φυσικά από κοκτέιλ Pisco Sour.

Το εσωτερικό του εστιατορίου Ling Ling.
©courtesy of Kerzner Communications

Ling Ling by Hakkasan

Στον 23ο όροφο του ξενοδοχείου θα ανοίξει τις πόρτες του το Ling Ling προκειμένου να προσφέρει στους θαμώνες όχι μόνο εξαιρετική κινεζική κουζίνα αλλά και πανοραμική θέα σε ολόκληρο το Ντουμπάι από το πρωί μέχρι αργά τη νύχτα, που το εστιατόριο μετατρέπεται σε club. Ιδιοκτήτης-σεφ είναι ο Αλαν Γιάου, ο οποίος ίδρυσε την πασίγνωστη αλυσίδα ιαπωνικής κουζίνας Wagamama και τα κινεζικά Hakkasan – και τα δύο ξεκίνησαν από το Λονδίνο, ενώ Ling Ling έχει ανοίξει και στη Μύκονο.

Ο επικεφαλής σεφ Στιβ Νγκουγέν.
©courtesy of Kerzner Communications

Φυσικά μιλάμε για ασιατική κουζίνα, η οποία συνδυάζει το στυλ των ιαπωνικών Izakaya (σαν τις δικές μας ταβέρνες στη λογική των μεζέδων που σερβίρονται στη μέση για να τους μοιράζονται οι συνδαιτυμόνες) με την καντονέζικη, κυρίως, μαγειρική.

Ο εσωτερικός χώρος του Ariana’s Persian Kitchen.
©courtesy of Kerzner Communications

Ariana’s Persian Kitchen

Εχοντας εργαστεί ως head pastry chef στο ξενοδοχείο Mondrian στο Λος Αντζελες, η Αριάνα Μπάντι έχει μαγειρέψει για αμέτρητες βραδιές Οσκαρ και Χρυσών Σφαιρών, ενώ ήταν υπεύθυνη για τη σίτιση των ηθοποιών του «Sex and the City» και εκείνων της ταινίας «Μάτια Ερμητικά Κλειστά» με πρωταγωνιστές τους Νικόλ Κίντμαν και Τομ Κρουζ. Εκτοτε, εμφανίζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές, έχει γράψει βιβλία μαγειρικής και φυσικά έχει ανοίξει δικά της εστιατόρια.

Η παραδοσιακή περσική σπεσιαλιτέ Mast-o Khiar, δια χειρός Αριάνα Μπάντι.

Στο Atlantis The Royal με το «Ariana’s Persian Kitchen» θα προσπαθήσει να δελεάσει τους φιλοξενούμενους του resort με την κουζίνα της Περσίας. Φρούτα, ξηροί καρποί και αρώματα ανθέων συνδυάζονται με κρεατικά, δημητριακά και λαχανικά για ένα μενού γεμάτο από παραδοσιακές συνταγές, περασμένες από γενιά σε γενιά.

Το εσωτερικό του Haleo, όπου ο Χοσέ Αντρές σερβίρει τα διάσημα τάπας του.
©courtesy of Kerzner Communications

Jaleo by José Andrés

Οσοι δεν γνωρίζουν τον Χοσέ Αντρές για τα διάσημα τάπας του, έχουν ακούσει για αυτόν χάρη στο μεγάλο φιλανθρωπικό του έργο και ειδικά την πρόσφατη πρωτοβουλία του να ταξιδέψει ο ίδιος στην Πολωνία, στα σύνορα με την Ουκρανία, και να προσφέρει δωρεάν, ζεστά γεύματα στους πρόσφυγες του πολέμου. Επίσης, δώρισε μεγάλο μέρος από το χρηματικό έπαθλο των 100 εκατομμυρίων δολαρίων που του πρόσφερε ο Τζεφ Μπέζος για τη δράση του ως βοήθεια στην Ουκρανία. Η στροφή προς τη φιλανθρωπία του βραβευμένου με δύο αστέρια Michelin σεφ ξεκίνησε αμέσως μετά τον φονικό σεισμό της Αϊτής το 2010. Αυτό το γεγονός στάθηκε η αφορμή για να ιδρύσει τον οργανισμό World Central Kitchen, μέσω του οποίου προσφέρει φαγητό σε ανθρώπους που έχουν επιβιώσει από καταστροφές.

Τα διάσημα τάπας του Χοσέ Αντρές.
©courtesy of Kerzner Communications

Για να επιστρέψουμε στα του εστιατορίου του, όμως, και εκείνο που θα ανοίξει στο Atlantis The Royal, όπως και τα υπόλοιπα που «τρέχει» ανά τον κόσμο, θα κινείται στη λογική των τάπας, στην προσπάθεια του σεφ να αναδείξει την πλούσια τοπική ποικιλία της ισπανικής κουζίνας αναδημιουργώντας τα αγαπημένα πιάτα της παιδικής του ηλικίας, αλλά σε μια πιο σοφιστικέ εκδοχή. Εκτός από τάπας, σερβίρει και παέγια, μια μεγάλη ποικιλία από ισπανικά τυριά, σαγκρία, κρασιά και σέρι.

Η Μιτς Τέρνερ, ιδιοκτήτρια του Little Venice Cake Company φημίζεται για τις όμορφες τούρτες της.
©courtesy of Kerzner Communications

Little Venice Cake Company

Οσο για το επιδόρπιο, τι καλύτερο από αυτά που έχει απολαύσει ως και η Ελισάβετ Β΄ (1926-2022) της Αγγλίας; Η διάσημη pastry chef, ιδιοκτήτρια του Little Venice Cake Company, Μιτς Τέρνερ, έχει φτιάξει γλυκά και για άλλες διάσημες διεθνείς προσωπικότητες όπως οι Πολ Μακ Κάρτνεϊ, Εμα Τόμσον, Σάρον και Οζι Οζμπορν, Γκόρντον Ράμσεϊ και Ντέιβιντ Μπέκαμ, ενώ φημίζεται για τα εξαιρετικά σχέδια στις τούρτες της.