Οι γαστρονομικοί θησαυροί της Τήνου

Σε κάθε έναν από τους 62 οικισμούς του δημοφιλούς νησιού των Κυκλάδων, το καλό φαγητό αποτελεί προτεραιότητα, που οι ντόπιοι φροντίζουν με ιδιαίτερη αγάπη και σοβαρότητα.

Αρχοντική (χωρίς να είναι επιφανειακά κοσµική), φιλόξενη (παρότι δεν σου αποκαλύπτει όλες τις χάρες της αµέσως), η λιτή οµορφιά της Τήνου την καθιστά ιδανικό προορισµό για όποιον προτιµά την ποιότητα και τη γαλήνη στις διακοπές του. Αν και έγινε πασίγνωστη λόγω της Παναγίας και των χιλιάδων προσκυνητών που την επισκέπτονται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου (και κυρίως τον Δεκαπενταύγουστο), η θρησκευτική της διάσταση δεν είναι το µοναδικό επίκεντρο του ενδιαφέροντος πάνω στο νησί. Εκεί που χτυπάει η πραγµατική καρδιά της Τήνου είναι στα χωριά της. Στον άγριο και συνάµα «κουκλίστικο» Βώλακα, στον περίφηµο Πύργο µε τον διάσηµο πλάτανο κάτω από τον οποίο απολαµβάνουν οι κάτοικοι τον καφέ και το γαλακτοµπούρεκό τους, στα αµφιθεατρικά χτισµένα Υστέρνια, στην αγαπηµένη Καρδιανή και στο µικρό ψαροχώρι Πάνορµος, µπορεί ο κάθε επισκέπτης να ανακαλύψει στις περιηγήσεις του κάτι που θα του κεντρίσει το ενδιαφέρον. Παράλληλα, θα γευτεί γαστρονοµικούς θησαυρούς, από το περίφηµο τηνιακό αγκιναράκι, την κάππαρη και τα σκόρδα µέχρι τα µοναδικά τυριά (πέτρωµα, κοπανιστή, γραβιέρα) και τα ξακουστά αµυγδαλωτά.

Ενα λοιπόν από τα πιο εντυπωσιακά χωριά της Τήνου είναι τα Δύο Χωριά – λέγεται έτσι γιατί πρόκειται για δύο χωριά που ενώθηκαν σε ένα. Βρίσκεται στο νότιο κοµµάτι του νησιού, 8½ χιλιόµετρα από την πόλη και σε υψόµετρο περίπου 430 µέτρων. Αν και έχει κλασική κυκλαδίτικη οµορφιά, εκείνο που το χαρακτηρίζει, και για το οποίο µένει αξέχαστο, είναι η ανεµπόδιστη οπτική πρόσβαση που διαθέτει στα γύρω κοντινά νησιά (Δήλος, Σύρος, Μύκονος). Ενα σηµείο από το οποίο η θέα θα µπορούσε να χαρακτηριστεί µαγευτική είναι το εστιατόριο
«Τα Δύο Χωριά». Στα τραπεζάκια του οι πελάτες απολαµβάνουν νόστιµο, παραδοσιακό κυκλαδίτικο φαγητό, φτιαγµένο µε ποιοτικές µόνο πρώτες ύλες, ενώ παράλληλα αγναντεύουν τη θάλασσα από ψηλά. Ως προς το µενού: παραδοσιακός κεφτές λουκάνικο, κατσίκι µε άγριες αγκινάρες, ρεβίθια φρικασέ, µαραθοκεφτέδες, κοντοσούβλι φούρνου, είναι µερικά µόνο από τα πιάτα που σερβίρονται. Μια µικρή γεύση από τη µαγειρική τους µπορούµε να πάρουµε, προτού ακόµη επισκεφθούµε το νησί, φτιάχνοντας τη χαρακτηριστική συνταγή που µας παραχώρησαν για κολοκυθοκεφτέδες µε φέτα.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.