Η είσοδός του στα κεντρικά γραφεία του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο ήταν αντάξια της φήµης του. Ο Ιλον Μασκ, o άνθρωπος των 208 δισεκατοµµυρίων δολαρίων, εισέβαλε κρατώντας έναν νιπτήρα και ανήρτησε το βίντεο – πού αλλού; – στο Twitter, γράφοντας χαρακτηριστικά «let that sink in». Η έκφραση αυτή σηµαίνει «εµπεδώστε το» αλλά αν µεταφραστεί κυριολεκτικά σηµαίνει: «αφήστε αυτόν τον νιπτήρα µέσα». Το χιούµορ του υπήρξε ανέκαθεν ιδιότυπο.
Οι πρώτες κινήσεις
Το σίριαλ της εξαγοράς του Twitter από τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο και πέρασε κυριολεκτικά από σαράντα κύματα. Αρχικά μάλιστα ο Μασκ θέλησε να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ο ίδιος έκλεισε.
Τελικά όμως «το πουλί ελευθερώθηκε», όπως τουίταρε χαρακτηριστικά για την ολοκλήρωση της εξαγοράς, κάνοντας έτσι ένα παιχνίδι με τον γνωστό φτερωτό λογότυπο της εταιρείας. Ο ίδιος δεν έχει πλέον λογαριασμό στο Twitter. Εχει τo ίδιο το Twitter, και πολλοί εικάζουν ότι τίποτε δεν θα είναι πλέον το ίδιο.
Και οι αλλαγές ξεκίνησαν με το «καλημέρα σας», αρχικά με τις απολύσεις του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Παράγκ Αγκραβάλ, του οικονομικού διευθυντή Νεντ Σέγκαλ, της διευθύντριας των νομικών υπηρεσιών Βιτζάγια Γκάντε και του γενικού συμβούλου Σον Ετζετ. Aβέβαιο, βέβαια παραμένει το μέλλον και των υπόλοιπων εργαζoμένων. Ενώ αρχικά δημοσιεύματα ήθελαν τον Μασκ αποφασισμένο να απολύσει το 75% του προσωπικού, δηλαδή περίπου 5.600 ανθρώπους, ο ίδιος λέγεται ότι καθησύχασε τους εργαζομένους κατά την επίσκεψή του στα γραφεία της εταιρείας. Αγνωσται αι βουλαί του…
Πέρα από το ζήτημα της τύχης των εργαζομένων υπάρχει ένα μεγαλύτερο ακόμη διακύβευμα για τη δημοφιλή πλατφόρμα και αυτό πηγάζει από τις ίδιες τις ιδέες του Μασκ. Συγκεκριμένα, ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θέλει να διασφαλίσει την «ελευθερία του λόγου» στο Τwitter, κάτι που είναι πιθανό να σημαίνει πιο χαλαρά πρότυπα ελέγχου περιεχομένου, ενώ σχεδιάζει να επαναφέρει ορισμένους λογαριασμούς υψηλού προφίλ που εκδιώχθηκαν για παραβίαση κανόνων.
Ο Τραµπ επιστρέφει;
Ο πιο διάσημος από τους αποπεμφθέντες από την πλατφόρμα είναι φυσικά ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε αποκλειστεί από το Τwitter μετά τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο με αιτιολογία «τον κίνδυνο για περαιτέρω υποκίνηση βίας». O ίδιος ο Μασκ είχε χαρακτηρίσει την απόφαση αυτή «ηθικά κακή» και «ανόητη έως ακραία».
Ο αμερικανός πρώην πρόεδρος δεν έχασε λοιπόν την ευκαιρία να χαιρετίσει την αγορά του Τwitter από τον εκκεντρικό επιχειρηματία. «Eίμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος που το Twitter βρίσκεται σε σώφρονα χέρια και δεν θα διοικείται πλέον από τους τρελούς της ριζοσπαστικής Αριστεράς και τους μανιακούς που απεχθάνονται πραγματικά τη χώρα μας» έγραψε σε ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που δημιούργησε, το Truth Social, μια πλατφόρμα που προσιδιάζει στο Twitter και ανήκει στο Trump Media & Technology Group.
Αργότερα, σε συνέντευξή του στο Fox News Digital, ο Τραμπ δήλωσε επίσης: «Συμπαθώ τον Ιλον και του εύχομαι πολλή τύχη. Ελπίζω να τα πάει καλά (…) Δεν νομίζω ότι το Twitter θα είναι επιτυχημένο χωρίς εμένα (…) αλλά παραμένω στο Truth», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν σκοπεύει να κάνει αναρτήσεις στο Twitter όταν αρθεί ο αποκλεισμός του από την πλατφόρμα.
Σηµειώνεται πάντως ότι ο ιδιοσυγκρασιακός entrepreneur ανακοίνωσε τη δηµιουργία ενός Συμβουλίου Eποπτείας Περιεχομένου για το Twitter, όπου θα συνυπάρχουν διαφορετικές μεταξύ τους απόψεις προκειμένου να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για την πολιτική του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.
Οι αντιδράσεις
Πάντως τα σχέδια του Ιλον Μασκ για την «ελευθερία λόγου» στο Τwitter μπορεί να προσκρούσουν επάνω στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι πρώτες επισημάνσεις ήρθαν ήδη από τον αρμόδιο επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν, ο οποίος προειδοποίησε ότι στην Ευρώπη «το πουλί θα πετάξει σύμφωνα με τους δικούς μας κανόνες» ως απάντηση στο tweet του Μασκ ότι «το πουλί ελευθερώθηκε». Το tweet του Μπρετόν συνοδεύθηκε μάλιστα από το hashtag DSA, μια αναφορά στον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες – ο οποίος απαιτεί από τους ψηφιακούς παρόχους να λαμβάνουν μέτρα κατά του παράνομου διαδικτυακού περιεχομένου, όπως η ρητορική μίσους, oι ψευδείς πληροφορίες, ο εξτρεμισμός κ.ά.
O Ιλον Μασκ πάντως προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Σε μήνυμά του προς τους διαφημιστές τόνισε ότι το Τwitter προφανώς δεν θα γίνει «Κόλαση», όπου οτιδήποτε θα μπορεί να ειπωθεί χωρίς συνέπειες, τονίζοντας ότι αγόρασε το Twitter για να προσπαθήσει να βοηθήσει την ανθρωπότητα, την οποία αγαπά.
Και φαίνεται να είχε ανάγκη να καθησυχάσει τους διαφημιζομένους. Γιατί υπήρχε και εκείνο το tweet το 2019 όπου ευθαρσώς έγραψε «Μισώ τη διαφήμιση». Δεν έχασε χρόνο λοιπόν και έσπευσε να τους ξεκαθαρίσει ότι «το Twitter φιλοδοξεί να γίνει η πιο αξιοσέβαστη διαφημιστική πλατφόρμα στον κόσμο, που θα ενισχύει την επωνυμία σας και θα μεγαλώνει την επιχείρησή σας».
Στις 5 Οκτωβρίου ο Μασκ είχε δηλώσει ότι βλέπει το Twitter ως επιταχυντή για τη δημιουργία του «Χ», μιας εφαρμογής που θα «μπορεί να κάνει τα πάντα», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Πιθανότατα αναφέρεται στα λεγόμενα super apps που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Κίνα, όπως το περίφημο WeChat, όπου οι χρήστες μπορούν να στέλνουν μηνύματα, να κάνουν mobile banking, να πληρώνουν διαδικτυακά ή στο κατάστημα σαρώνοντας ένα barcode, να παίζουν παιχνίδια, να δημοσιεύουν βίντεο, να κάνουν ηλεκτρονικές αγορές, να καλούν ένα ταξί και πολλά άλλα.
Η Ελλάδα του Μασκ
Eνα είναι σίγουρο: το παιδί που γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1971 στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής και αποκάλυψε στην εκποµπή «Saturday Night Live» ότι αντιμετωπίζει το σύνδροµο Ασπεργκερ θα μας απασχολήσει για πολλά ακόμη χρόνια ανοίγοντας τον δρόμο για ένα high tech µέλλον που περιλαµβάνει µεταξύ άλλων ταξίδια στο Διάστηµα, εµφυτεύµατα εγκεφάλου και υπόγεια τούνελ που θα απαλλάξουν τα αστικά κέντρα από το κυκλοφοριακό κοµφούζιο. Πατέρας δέκα παιδιών, με πολυκύμαντη προσωπική ζωή, ο ίδιος το περασμένο καλοκαίρι πραγματοποίησε μια ολιγοήμερη επίσκεψη στη Μύκονο, αφήνοντας για λίγο πίσω του τις ποικίλες επαγγελµατικές υποχρεώσεις του. Μία ακόμη σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι ο άνθρωπος που εκτόπισε τον Τζεφ Μπέζος από τον θρόνο του πλουσιότερου ανθρώπου του πλανήτη, με την περιουσία του να αγγίζει πλέον τα 223,8 δισ. δολάρια σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», αγαπά να τουιτάρει στα ελληνικά. Πριν από μερικές ημέρες, για παράδειγμα, έγραψε τη λέξη «διαλεκτική». Αν μη τι άλλο, τρέφει μια ιδιαίτερη αδυναμία στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.