Αν ήθελε κάποιος να συναντήσει τον 110ο δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς, δεν ήταν υποχρεωμένος να επισκεφθεί το Gracie Mansion, την επίσημη δηλαδή οικία του στο Upper East Side του Μανχάταν.

Θα μπορούσε να επενδύσει σε μια συνδρομή στο Zero Bond, το περίφημο private members club στο NoHo, στο οποίο συνήθιζε να περνάει τον χρόνο του πλάι σε διασημότητες όπως οι αδελφές Καρντάσιαν, η Πάρις Χίλτον, η Τζίτζι Χαντίντ, η Μπλέικ Λάιβλι, ο Ιλον Μασκ, η Πάρις Χίλτον, ο Τομ Μπρέιντι, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο Κρις Ροκ, η Τζένιφερ Λόπεζ, ο Ζακ Πόουζεν, ο Ράμι Μάλεκ, ο Λιβ Σράιμπερ, ο Ερικ Σμιντ (πρώην CEO της Google), η Καρολίν Βοζνιάκι (πρωταθλήτρια του τένις), ο Μάικλ Ρούμπεν (δισεκατομμυριούχος πρώην μέτοχος της ομάδας καλαθοσφαίρισης Philadelphia 76ers και της ομάδας χόκεϊ New Jersey Devils), αλλά και ο υπουργός Οικονομικών του Κατάρ, Αλί Αχμέντ Αλ Κουγουάρι.

Επίσης αποτελεσματικό θα ήταν να κατευθυνθεί προς το ιταλικό εστιατόριο Osteria La Baia, όπου λέγεται ότι δειπνούσε περίπου 14 φορές τον μήνα και το οποίο προτιμούσε για «business meetings», παρόλο που οι ιδιοκτήτες και φίλοι του είχαν καταδικαστεί, κατόπιν ομολογίας τους, για οικονομικά εγκλήματα, όπως φοροδιαφυγή. Το Con Sofrito στο Μπρονξ, που ανήκει στον αδελφό του πρώην επικεφαλής της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης (N.Y.P.D.) Εντουαρντ Κάμπαν – διορίζεται από τον δήμαρχο –, αλλά και το ελληνικό εστιατόριο Avra Rockefeller Center, η επίσκεψή του στο οποίο κατέληξε στην περίφημη «Page Six» της «New York Post», τη δημοφιλή σελίδα με τα κοσμικά της καθημερινής εφημερίδας της πόλης, ήταν ακόμη κάποια από τα αγαπημένα του μέρη για φαγητό.

Ο Ανταμς, πάντως, ο οποίος προτού ακολουθήσει πολιτική καριέρα ήταν επί 20 χρόνια αστυνομικός του N.Y.P.D. φτάνοντας μέχρι τη θέση του «Αρχηγού» (Captain), δεν έχει κρύψει την αγάπη του για τη νυχτερινή ζωή της πόλης, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να προωθηθεί το nightlife της Νέας Υόρκης, το οποίο δίνει δουλειές σε χιλιάδες κατοίκους της. «Πρέπει να δοκιμάσω το προϊόν» συνήθιζε να αστειεύεται σε ερωτήσεις και σχόλια για τα spots που επισκεπτόταν τακτικά.

Τα ύποπτα δώρα

Φυσικά, δεν θα τον συναντούσε κανείς σε οποιονδήποτε χώρο εστίασης ή διασκέδασης, παρά μόνο στους πιο πολυτελείς. Και είναι αυτή η αγάπη του για την πολυτέλεια που τελικά τον οδήγησε στο να γίνει ο δεύτερος εν ενεργεία δήμαρχος στην ιστορία της Νέας Υόρκης ο οποίος διώκεται ποινικά για διαφθορά (πριν από περίπου 150 χρόνια, ο επίσης Δημοκρατικός Εϊμπραχαμ Οουκι Χολ είχε και εκείνος έρθει αντιμέτωπος με τον νόμο κατά τη διάρκεια της θητείας του).

Μία από τις κατηγορίες σε βάρος του, και ενώ η έρευνα συνεχίζεται, είναι ότι δεχόταν προσωπικά δώρα, μεταξύ άλλων αεροπορικά ταξίδια business class και διανυκτερεύσεις σε υπερλούξ σουίτες ξενοδοχείων σε διάφορα μέρη του κόσμου, προερχόμενα από τούρκους αξιωματούχους ή τούρκους επιχειρηματίες με διάφορα ανταλλάγματα, το πιο σημαντικό εκ των οποίων ήταν πιθανότατα η άσκηση πιέσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα της πόλης, τότε που ακόμη ήταν περιφερειάρχης του Μπρούκλιν, ώστε να επισπεύσει την έγκριση χωρίς επιθεώρηση ενός γυάλινου πύργου 36 ορόφων και αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων στην 1η Λεωφόρο, που στεγάζει το τουρκικό γενικό προξενείο, τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Τουρκίας στον ΟΗΕ και άλλες τουρκικές διπλωματικές αποστολές.

Οι τότε ενδιαφερόμενοι ήθελαν το κτίριο και το προξενείο να είναι έτοιμο όταν θα το επισκεπτόταν σε επίσημο ταξίδι του ο πρόεδρος Ερντογάν. Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν κάνει επίσης μεγάλες δωρεές και στις επιτυχημένες προεκλογικές καμπάνιες του Ερικ Ανταμς τόσο για τη Γερουσία όσο και για τη δημαρχία.

Παρότι λοιπόν ο 64χρονος Ανταμς κατόρθωσε να επιτύχει μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του, που ήταν η μείωση της εγκληματικότητας, οι ομοσπονδιακές κατηγορίες που τον βαραίνουν είναι πολύ σοβαρές και θεωρείται ότι μπορούν να επηρεάσουν έως και τις επικείμενες εκλογές – παρόλο που ο ίδιος αυτοαποκαλείται «Μπάιντεν του Μπρούκλιν», ο αμερικανός πρόεδρος τηρεί τις αποστάσεις του, έχοντας μιλήσει ελάχιστα μαζί του τα τελευταία δύο χρόνια. Το δικό του σκάνδαλο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων που αφορούν δεσμούς αμερικανών πολιτικών και αξιωματούχων με παράγοντες τρίτων χωρών – Ρόμπερτ Μενέντεζ με Αιγύπτιους, Τραμπ με Ρώσους κ.ά.

Η αίγλη του Zero Bond

Αναμφισβήτητα το club με το οποίο έχει συνδεθεί περισσότερο ο δήμαρχος είναι το Zero Bond. Πρόκειται για ένα private members club σε μία από τις πιο περιζήτητες γειτονιές της μεγαλούπολης, το NoHo, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του εν μέσω κορωνοϊού, τον Οκτώβριο του 2020, και σύμφωνα με τον εμπνευστή του έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια λίστα μελών αντιπροσωπευτική των κατοίκων του «Μεγάλου Μήλου», οι οποίοι προέρχονται από διάφορες εθνικότητες, κοινωνικά στρώματα και επαγγελματικούς κλάδους.

Υπάρχει βέβαια ένας «ρατσισμός» ως προς την ηλικία των επίδοξων μελών, αφού αν είσαι κάτω των 28, πληρώνεις μόλις 750 δολάρια εγγραφή και 2.750 ετήσια συνδρομή, η εγγραφή ανεβαίνει στα 1.000 δολάρια αν ανήκεις στο ηλικιακό γκρουπ 28-45 και η ετήσια συνδρομή στα 3.850 δολάρια, ενώ τα αντίστοιχα ποσά για τους άνω των 45 είναι 5.000 και 4.400 αντίστοιχα – δεν ξέρουμε αν ζητήθηκε ποτέ από τον δήμαρχο να πληρώσει αυτά τα ποσά.

Επιπλέον κριτήρια για να σε αποδεχθούν ως μέλος είναι η καλή συμπεριφορά και ο σεβασμός προς τους άλλους και, φυσικά, δεν βλάπτει να είσαι διασημότητα ή να συγκαταλέγεσαι ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.

Αυτά που κερδίζεις είναι ένα πολύ καλό networking, ενώ το club είναι απολύτως προσανατολισμένο στο να προσφέρει υπηρεσίες για επαγγελματίες, όπως είναι ειδικοί χώροι για γραφεία και συσκέψεις, θάλαμοι με ηχομόνωση ώστε να μπορούν να πραγματοποιούνται zoom meetings και τηλεφωνήματα επαγγελματικής φύσης, τραπεζαρίες για επαγγελματικά γεύματα κ.ά. Ιδανικό spot, με λίγα λόγια, για τις δραστηριότητες του κοινωνικότατου δημάρχου – η τύχη του οποίου αναμένεται πλέον να κριθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων.