Οι φωτογραφίες είχαν κάτι ποιητικό. Ενα κωνικό αντικείμενο αιωρείται με χάρη σε τέσσερα τεράστια αλεξίπτωτα πλησιάζοντας την επιφάνεια της θάλασσας με φόντο έναν γαλάζιο, ελαφρώς νεφελώδη ουρανό. Στο εσωτερικό του βρίσκονται τέσσερις ερασιτέχνες αστροναύτες. Τέσσερις όχι-και-τόσο-κοινοί-πια θνητοί που προσθαλασσώθηκαν στον Ατλαντικό Ωκεανό έπειτα από τρεις ημέρες παραμονής στο Διάστημα, κάνοντας καθημερινά 15 περιστροφές γύρω από τον πλανήτη μας. Τα πλοία της SpaceX περίμεναν για να τους υποδεχθούν.
Η εταιρεία του εκκεντρικού μεγιστάνα Eλον Μασκ είχε άλλωστε κατασκευάσει τον πύραυλο Falcon 9 που χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευση της κάψουλας Crew Dragon Resilience, όπου οι τολμηροί ταξιδιώτες πέρασαν τον χρόνο τους μακριά από τη Γη.

Η πρώτη στην Iστορία επιτυχής αποστολή σε τροχιά στο Διάστημα άνευ συνοδείας επαγγελματία αστροναύτη ή κοσμοναύτη ονομάστηκε Inspiration4 και αναχώρησε στις 15 Σεπτεμβρίου από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ. Μέσα σε τρεις ώρες η κάψουλα είχε φτάσει σε ύψος 585 χιλιομέτρων – πιο μακριά από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, πιο μακριά από οποιαδήποτε άλλη επανδρωμένη διαστημική αποστολή μετά το 1999 – όπου και μπήκε σε τροχιά. Ο «κυβερνήτης» της αποστολής, ο άνθρωπος που ναύλωσε τον Falcon 9 για αυτό το ταξίδι, είναι ο δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Αϊζακμαν, 38 ετών. Ο Αϊζακμαν πρόσφερε τις τρεις άλλες θέσεις σε αγνώστους. Στην 29χρονηΧέιλι Αρσενο, η οποία επέζησε από παιδιατρικό καρκίνο και είναι βοηθός νοσηλεύτρια. Πρόκειται πια για τη νεαρότερη Αμερικανίδα και τον πρώτο άνθρωπο με τεχνητό άκρο που έχει ταξιδέψει στο Διάστημα. Στον Κρίστοφερ Σεμπρόσκι, 42 ετών, βετεράνο της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος εργάζεται σήμερα στον τομέα της αεροναυπηγικής. Και στην 51 ετών Αφροαμερικανή Σάιαν Χέιλι Πρόκτορ, καθηγήτρια Γεωλογίας. Το ποσό που κατέβαλε στην SpaceX ο μέχρι πρόσφατα διακριτικού δημόσιου προφίλ κροίσος δεν έχει γίνει γνωστό, ξέρουμε όμως ότι σκοπός του ήταν να συγκεντρώσει 200 εκατομμύρια δολάρια για το ερευνητικό νοσοκομείο St. Jude Children’s Research Hospital του Μέμφις στην Πολιτεία του Τενεσί που φροντίζει άρρωστα παιδιά χωρίς χρέωση και αναπτύσσει θεραπείες για παιδικούς καρκίνους και άλλες ασθένειες. Ο Αϊζακμαν έδωσε πρώτος το καλό παράδειγμα δωρίζοντας 100 εκατομμύρια δολάρια, άλλα 60 εκατομμύρια δολάρια συγκεντρώθηκαν χάρη σε δωρεές, ενώ ο Ελον Μασκ τουίταρε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποστολής ότι θα έδινε κι εκείνος ακόμη 50 εκατομμύρια.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω