Η ιστορία του Enigma είναι σε γενικές γραμμές γνωστή. Στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο γερμανικός στρατός διέθετε προηγμένες κρυπτογραφικές μηχανές με τις οποίες κωδικοποιούσε τις επικοινωνίες του. Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο από την έναρξή του, στα μέσα του 1940, οι βρετανοί κρυπταναλυτές που ήταν εγκατεστημένοι σε μια κρυφή τοποθεσία στην έπαυλη Μπλέτσλεϊ Παρκ έξω από το Λονδίνο έσπασαν τους κώδικες αυτούς τροφοδοτώντας τις συμμαχικές δυνάμεις με πλήθος απόρρητων πληροφοριών που άλλαξαν την πορεία του πολέμου. Εκδοχές των γεγονότων έχουμε διαβάσει αρκετές στη λογοτεχνία, στον κινηματογράφο έχουμε δει παλαιότερα, το 2001, το «Κωδικός: Enigma» με την Κέιτ Γουίνσλετ, πιο πρόσφατα «Το παιχνίδι της μίμησης» με τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς. Τι περισσότερο έχει να μας πει ο σερ Ντέρμοτ Τιούρινγκ, διακεκριμένος βρετανός νομικός, συγγραφέας και ανιψιός του κορυφαίου επιστήμονα Αλαν Τιούρινγκ τον οποίο υποδύθηκε ο Κάμπερμπατς το 2014; Το prequel της υπόθεσης. Στο συναρπαστικό «X, Y, Z. Πώς έσπασε ο κώδικας του Enigma» (το οποίο μόλις εκδόθηκε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος) αφηγείται την περιπέτεια των πολωνών κρυπτογράφων Μαξιμίλιαν Τσιένσκι, Μάριαν Ραγέβσκι, Χένρικ Ζιγκάλσκι, Αντονι Πάλουτ και αρκετών άλλων οι οποίοι σε μυστική συνάντηση κοντά στη Βαρσοβία το 1939 μίλησαν για την πρωτοποριακή τους εργασία σε γάλλους και βρετανούς συναδέλφους τους, με τους οποίους κατόπιν συνεργάστηκαν μετά την κατάληψη της Πολωνίας από τους Ναζί. Συζητήσαμε μαζί του για αυτή την άγνωστη πτυχή μιας από τις πιο γνωστές ιστορίες κατασκοπείας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για τον Αλαν Τιούρινγκ και για το μέλλον της κρυπτογραφίας.

Η ιστορία που αφηγείστε στο «Χ, Υ, Ζ» είναι μια ιστορία με στρατιώτες και χαρτοπαίκτες, κατασκόπους και επιστήμονες που επινοούν καινοτόμες συσκευές, καταδιώκονται από τους Γερμανούς, συλλαμβάνονται, δραπετεύουν, θυμίζοντας πλοκή μυθιστορήματος του Ιαν Φλέμινγκ.
«Η ιστορία της αποκωδικοποίησης του Enigma με απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια λόγω του ρόλου του διάσημου προγόνου μου, Αλαν Τιούρινγκ. Γνώριζα ότι κάποιοι πολωνοί αποκωδικοποιητές είχαν πριν από τον πόλεμο δημιουργήσει ένα υπόβαθρο που τελικά βοήθησε στην αποκρυπτογράφηση των γερμανικών κωδίκων, όλα όμως ήταν πολύ ασαφή. Δεν ήταν εύκολο να ερευνήσει κανείς το ζήτημα, δεν υπήρχε αγγλική βιβλιογραφία, και αυτό που περίμενα να βρω ήταν κυρίως τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες περιορισμένου γενικού ενδιαφέροντος. Γρήγορα όμως ανακάλυψα ότι η ιστορία τους πράγματι εξελισσόταν σε κάτι αντάξιο του Ιαν Φλέμινγκ!».

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω