Δεν κομίζει γλαύκα εις Αθήνας ο Ντάνιελ Τσίντιακ με το βιβλίο του «The Modern Break-Up» (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Key Books), το πόνημά του ωστόσο αποτελεί πρώτης τάξεως καλοκαιρινό ανάγνωσμα για τους νέους και τις νέες που θα ήθελαν να σκεφτούν κάποια πράγματα γύρω από τις ερωτικές σχέσεις και να πυροδοτήσουν αντίστοιχες συζητήσεις με την παρέα τους απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα σε κάποιο νησί. Ο 35χρονος Αυστραλός ξεκίνησε να γράφει όταν διάφορες αναποδιές στη ζωή του τού δημιούργησαν µια ακατανίκητη επιθυµία να εκφράσει τα βαθύτερα συναισθήµατά του. Ζει στη Μελβούρνη και επικοινωνεί µε τους αναγνώστες του και στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης – μόνο στο Instagram διαθέτει 657.000 followers.

Πώς και πότε ξεκινήσατε για πρώτη φορά να γράφετε;

«Αρχισα να γράφω για πρώτη φορά πριν από περίπου 12 χρόνια, όταν μια επιχείρηση που είχα δεν εξελίχθηκε όπως ήθελα. Ημουν χρεωμένος και βρισκόμουν σε πολύ άσχημη φάση. Ωστόσο, ήταν αυτή η στιγμή που πραγματικά βρήκα τον εαυτό μου και τη δύναμη που είχαν οι σκέψεις μου στη διαμόρφωση της ζωής μου. Καθώς ξυπνούσα και ανακάλυπτα νέα πράγματα για εμένα, κάτι με έκανε να αρχίσω να τα γράφω. Στην αρχή δεν πίστευα ότι κάποιος θα διάβαζε ποτέ τα γραπτά μου. Στη συνέχεια, ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου, ήξερα ότι έπρεπε να μοιραστώ αυτό που είχα ανακαλύψει μέσα μου με τους άλλους».

Ποιο είναι το πιο διασκεδαστικό πράγµα στο να είναι κανείς συγγραφέας; Και ποιο είναι το πιο δύσκολο;

«Θα έλεγα ότι το πιο διασκεδαστικό είναι ότι κατανέμω τον χρόνο μου όπως θέλω. Δεν έχω να λογοδοτήσω σε κανέναν, δεν έχω αφεντικό, και μπορώ να δημιουργήσω ελεύθερα. Το δύσκολο είναι ότι πρέπει να βασιστώ στον εαυτό μου για να κάνω καλή δουλειά. Μπορείς να έχεις μια ομάδα συνεργατών που εμπιστεύεσαι αλλά, τελικά, το να είσαι συγγραφέας οδηγεί σε μια μοναχική, απομονωμένη ζωή μερικές φορές, επομένως πρέπει να μπορείς να προσαρμοστείς σε αυτή τη συνθήκη».

Ποιες προκλήσεις χρειάστηκε να ξεπεράσετε µέχρι να πετύχετε;

«Είχα πολλούς εκδότες που δεν ήθελαν καν να συνεργαστούν μαζί μου όταν έγραψα το πρώτο μου βιβλίο. Μου έλεγαν ότι το βιβλίο μου δεν ήταν αρκετά καλό για να μου αποφέρει κέρδη και μου πρότειναν να μην αφήσω την κανονική δουλειά μου. Πέρασα επίσης πολλές μέρες που ένιωθα ότι ήταν πολύ δύσκολο να τελειώσω το βιβλίο, αλλά η επιμονή και η υπομονή είναι τα κλειδιά για κάθε επιτυχία. Μόνο έτσι βρίσκεις τον τρόπο τελικά».

Γιατί αποφασίσατε να γράψετε το «Modern Break-Up» από την οπτική γωνία µιας γυναίκας;

«Ετσι προέκυψε. Οταν η ιστορία αναπτυσσόταν στο μυαλό μου, ένιωσα ότι ο κεντρικός χαρακτήρας, η Αμέλια, έπρεπε να είναι γυναίκα. Και παρόλο που υπάρχουν και άνδρες χαρακτήρες στο βιβλίο που δίνουν τη δική τους οπτική, έπρεπε να μείνω πιστός στην αρχική μου αίσθηση ότι η βασική αφηγηματική φωνή έπρεπε να ανήκει σε μια γυναίκα».

Πιστεύετε ότι θα βρείτε µια αληθινή, µακροχρόνια σχέση στη ζωή σας;

«Το πιστεύω. Πιστεύω επίσης ότι συμβαίνει με το άτομο που επιλέγουμε όταν είμαστε έτοιμοι.
Η ζωή έχει πολλές ανατροπές και μας διδάσκει πολλά, επομένως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για να επιλέξουμε κάποιον που είναι σωστός για εμάς».

Ποιες είναι οι κύριες πηγές έµπνευσής σας;

«Πάντα αντιμετωπίζω την ίδια τη ζωή ως έμπνευση. Ολα τα συναισθήματα και οι σκέψεις που έχουμε είναι εξίσου σημαντικά. Νομίζω ότι η λύπη παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη δημιουργία όσο και η ευτυχία. Νιώθω πραγματικά ότι η ζωή και οι εμπειρίες της αποτελούν τις μεγαλύτερες πηγές έμπνευσής μου».

Ποιους συγγραφείς θαυµάζετε περισσότερο και γιατί;

«Υπάρχουν δύο που μου αρέσει ιδιαίτερα να διαβάζω. Ο Χαλίλ Γκιμπράν, γιατί δεν γράφει μόνο από θετική οπτική. Δίνει και τις δύο πλευρές των εμπειριών και των συναισθημάτων και κάνει τον αναγνώστη να κατανοήσει τη ζωή του, επιδεικνύοντας την πολικότητα των συναισθημάτων και των σκέψεων. Και ο Μάρκος Αυρήλιος, γιατί μιλάει πολύ για τη θνητότητά μας και την αντιμετώπιση ή την αποδοχή του θανάτου ως μέσο για να εκτιμήσουμε αληθινά τη ζωή και να ζήσουμε με λιγότερο φόβο».

Ποιους άνδρες θα θεωρούσατε πρότυπά σας;

«Νομίζω ότι θαυμάζω τους άνδρες που υπερασπίστηκαν μια σπουδαία ιδέα και διέδωσαν ένα μήνυμα αγάπης. Ανδρες όπως ο Ιησούς Χριστός, ο Μαχάτμα Γκάντι, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ… Αντιμετώπισαν πολλές αντιξοότητες, όμως αυτό δεν τους σταμάτησε».

Ποια είναι τα άµεσα επαγγελµατικά πλάνα σας;

«Προσπαθώ να αναπτύξω την κοινωνική μου παρουσία, να διοργανώσω εκδηλώσεις και έχω ήδη ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση για την οποία είμαι ενθουσιασμένος. Εχω γράψει επίσης ένα σενάριο ταινίας που θα ήθελα πολύ να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά».

Σε πέντε χρόνια από τώρα, πού βλέπετε τον εαυτό σας και την καριέρα σας;

«Θα ήθελα να είμαι μια παγκοσμίως αναγνωρίσιμη προσωπικότητα στην οποία θα στρέφονται οι άνθρωποι αναζητώντας έμπνευση και καθοδήγηση».