Οκτώ μεγάλα νησιά και δεκάδες μικρότερα αναδύονται μέσα από τα πεντακάθαρα, γαλαζοπράσινα νερά της Καραϊβικής ως μακάριοι παράδεισοι ατέλειωτης θερινής ραστώνης. Νοτιοανατολικά της Κοινοπολιτείας των Μπαχαμών, ανατολικά της Κούβας και βορείως της Αϊτής και της Δομινικανής Δημοκρατίας, οι Νήσοι Τερκς και Κέικος (Turks and Caicos) διαθέτουν μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της υφηλίου και ένα κλίμα που τις κάνει ιδανικούς προορισμούς για διακοπές όλους τους μήνες του χρόνου. Καθένα από αυτά τα μικρά νησιά περιβάλλονται από έναν τεράστιο κοραλλιογενή ύφαλο και μοιάζουν με καταπράσινη πεδιάδα μέσα στο τιρκουάζ αρχιπέλαγος. Μια πεδιάδα με οργιαστική βλάστηση στην οποία τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να φυτρώνουν τα ένα μετά το άλλο μερικά από τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία της Καραϊβικής. Οι Νήσοι Τερκς και Κέικος προβάλλουν πλέον ως ένα ιδανικό εναλλακτικό θέρετρο χαλάρωσης και απόλαυσης για εκείνους που προτιμούν να παρακάμψουν τις γειτονικές, αρκετά επιβαρυμένες από την τουριστική ανάπτυξη Μπαχάμες, και να επιλέξουν κάτι πιο ήσυχο, κάτι πιο γνήσιο – μέχρι στιγμής τουλάχιστον, γιατί όπου κάνουν την εμφάνισή τους οι πολλοί τουρίστες αρχίζουν και τα γνωστά παρατράγουδα.
Οπως και αν έχει, στις νήσους Τερκς και Κέικος οι μουσικές που συνθέτει ο άνεμος της Καραϊβικής έτσι όπως περνά ανάμεσα στα φύλλα των δέντρων εξακολουθούν να έχουν σε μεγάλο βαθμό την αρμονία που μόνο η αγνή και αμόλυντη φύση προσφέρει. Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα όχι πολύ καλά νέα είναι πως οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να απολαύσουμε εύκολα αυτή την εξωτική ομορφιά που η φύση απλόχερα προσφέρει: Και οι πτήσεις για να φθάσουμε ως τον μακρινό προορισμό είναι πανάκριβες, με τα εισιτήρια για το ένα άτομο να ξεπερνούν (aller-retour) τα 2.000 ευρώ (το ταξίδι μπορεί να διαρκέσει ακόμα και περισσότερο από 30 ώρες) και η διαμονή στα (εξαιρετικά ξενοδοχεία) στοιχίζει πολύ. Ομως, επειδή το ταξίδι είναι και νοερή διαδικασία, μπορούμε πάντα να ονειρευόμαστε μια τέτοια απόδραση. Ως τη στιγμή που θα τα καταφέρουμε και θα βρεθούμε εκεί, σε κάποια από τις γαλήνιες παραλίες της Καραϊβικής, για να γνωρίσουμε από κοντά τον πολιτισμό των Ταΐνο.
Οι πληγές της αποικιοκρατίας
Ταΐνο: Ετσι ονομάζονται οι ιθαγενείς λαοί της Καραϊβικής, οι οποίοι την περίοδο μεταξύ 500 και 800 μ.Χ. έφθασαν και στα Τερκς και Κέικος, για να στήνουν εκεί τις ζωές τους. Πολλά χρόνια μετά κατέφθασαν όμως στα παρθένα νησιά και οι Ευρωπαίοι. Κατά μία εκδοχή, οι πρώτοι που πάτησαν το πόδι τους ήταν ο ισπανός κατακτητής και πρώτος κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο Χουάν Πόνθε ντε Λεόν και οι άνδρες του. Μια άλλη εκδοχή φέρνει πρώτο τον Χριστόφορο Κολόμβο. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι αυτόχθονες πληθυσμοί έζησαν τέτοιες κακουχίες στα χέρια των Ισπανών που δεν άντεξαν. Τα νησιά εγκαταλείφθηκαν και έμειναν έρημα για πολλές δεκαετίες. Στη συνέχεια άρχισαν να λειτουργούν ως καταφύγια των φοβερών πειρατών της Καραϊβικής. Συνώνυμο της λέξης πειρατής είναι εξάλλου το turk που βρίσκουμε στην ονομασία των νησιών. Οσο για το caicos, προέρχεται από τη διάλεκτο που μιλούν οι Ταΐνο και σημαίνει «αλυσίδα νησιών», δηλαδή αρχιπέλαγος. Οταν λοιπόν το αρχιπέλαγος των Ταΐνο πέρασε σε βρετανικά χέρια, άρχισαν να καταφθάνουν εκεί και οι βρετανοί επιχειρηματίες, τυχοδιώκτες κ.λπ. μαζί με τους αφρικανούς σκλάβους τους. Η επεξεργασία του θαλασσινού αλατιού και η καλλιέργεια βαμβακιού έγιναν οι κύριες ασχολίες τους. Οι σκλάβοι άρχισαν να κάνουν οικογένειες και να αποκτούν παιδιά και ο πληθυσμός των νησιών άρχισε να μεγαλώνει. Σήμερα τα Τερκς και Κέικος θεωρούνται βρετανικό υπερπόντιο έδαφος και οι κάτοικοί τους έχουν βρετανική υπηκοότητα. Τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων τους. Ο πληθυσμός σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις δεν ξεπερνά τις 45.000, με τους περισσότερους κατοίκους να ζουν στα νησιά Προβιντενσιάλες και στο Γκραντ Τερκ, όπου βρίσκεται και η πρωτεύουσα Κόκμπερν Τάουν.
Εξερευνήσεις και σπορ
Οπως φανερώνει και το όνομα των νησιών, έχουμε δύο συστάδες: Τα νησιά Turks, δηλαδή το Grand Turk και το Salt Cay στα ανατολικά, και το μεγαλύτερο αρχιπέλαγος των νησιών Caicos στα δυτικά, το οποίο αποτελείται από τα Providenciales, North Caicos, Middle Caicos, East Caicos, South Caicos και West Caicos. Ολα τα νησιά είναι γεμάτα κατάλευκες παραλίες, με την Grace Bay (δώδεκα χιλιόμετρα άμμου, καταγάλανων υδάτων και πολύχρωμων κοραλλιών στα πιο βαθιά) να είναι η πιο διάσημη. Τα εντυπωσιακά κοραλλένια τείχη που κυκλώνουν τις στεριές είναι ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους οι τουρίστες σπεύδουν να επισκεφθούν και να καταδυθούν στα εξωπραγματικά υποβρύχια τοπία της Καραϊβικής. Τα θαλάσσια σπορ και το ψάρεμα έχουν εδώ την τιμητική τους. Αλλά και οι φίλοι του γκολφ σίγουρα δεν θα μείνουν παραπονεμένοι, καθώς τα γήπεδα που λειτουργούν κοντά στα ξενοδοχεία είναι υποδειγματικά. Εκδρομές στην άγρια φύση για την παρατήρηση πτηνών και άλλων ζώων (διάσημοι είναι και οι καρχαρίες που κολυμπούν στις θάλασσες της περιοχής), extreme sports αλλά και βραδιές με παραδοσιακές μουσικές και χορούς συμπληρώνουν το πακέτο των ιδανικών διακοπών για εκείνους που θα αποφασίσουν το μακρινό ταξίδι.
Διαμονή πολλών αστέρων
Οσο για τα πολυτελή ξενοδοχεία, οι επιλογές είναι πολλές. Στο Amanyara, το Pavilion των 65 τ.μ. και το Alcove Pavilion των 79 τ.μ. κοστίζουν από 3.100 ευρώ ανά διανυκτέρευση (τα 2 άτομα), το Pool Pavilion (με τη μεγάλη ιδιωτική πισίνα) και το Ocean Pavilion (μπροστά στη θάλασσα) ξεκινούν από 3.900 ευρώ, ενώ για τις βίλες των δύο και των τριών δωματίων οι τιμές ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ. Υπάρχει και η Beach Sala Villa των έξι υπνοδωματίων και των 665 τ.μ. που κοστίζει από 30.000 ευρώ το βράδυ! Τα Como Parrot Cay, The Palms Turks & Caicos, Rock House, Sailrock Resort και Point Grace Resort είναι μερικά ακόμα από τα πεντάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία που λειτουργούν στα εξωτικά νησιά και που φημίζονται για τις παροχές τους. Yπάρχουν βεβαίως και πολύ πιο προσιτές επιλογές για όλους εμάς που ταξιδεύουμε ως εκεί, τις οποίες εύκολα μπορούμε να ανακαλύψουμε σερφάροντας στα sites με ξενοδοχεία. Σημασία έχει να αποφασίσουμε, να προγραμματίσουμε και να οργανώσουμε όσο πιο έξυπνα (αναζητώντας προσφορές στα αεροπορικά εισιτήρια και στην εστίαση) μπορούμε το μακρινό ταξίδι μας στην Καραϊβική. Ενα, ακόμα, ταξίδι ζωής, εκεί που η ζωή αποκτά μια αίσθηση ονείρου και όπου όλα φαίνονται τόσο ανάλαφρα, τόσο αισιόδοξα και τόσο φωτεινά! Τι λέτε, φύγαμε;