Πριν από περίπου τέσσερις μήνες τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση πως in vitro μελέτες του Peter Doherty Institute for Infection and Immunity που εδρεύει στη Μελβούρνη της Αυστραλίας έδειξαν πως κάποια εκχυλίσματα από ορισμένες μοναδικές ποικιλίες σκόρδου που καλλιεργούνται στη χώρα επιδεικνύουν αντι-ιική δράση έναντι των ιών που προκαλούν την COVID-19 και την κοινή γρίπη (γρίπη τύπου Α). Ας σημειωθεί εδώ ότι πρόκειται για πολύ ενδιαφέροντα πορίσματα, πρέπει ωστόσο να ληφθεί υπόψη ότι προέρχονται από έρευνες σε δοκιμαστικό σωλήνα στο εργαστήριο και θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες εκτενείς κλινικές δοκιμές προκειμένου να καταδείξουν την αποτελεσματικότητά τους και στον ανθρώπινο οργανισμό.
Πάντως διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα και διεθνείς τίτλοι εφημερίδων έκαναν εκτενείς αναφορές στους πολλά υποσχόμενους καρπούς που καλλιεργεί στο μακρινό νότιο ημισφαίριο ο Νικ Διαμαντόπουλος, ο αποκαλούμενος από τα αυστραλιανά μέσα ως ο «βασιλιάς του σκόρδου», στις 12 φάρμες του, οι οποίες βρίσκονται στη Νότια Αυστραλία, τη Βόρεια Επικράτεια, τη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτώρια.
Ο έλληνας παραγωγός, πρώην χημικός βιομηχανίας σε μεγάλη εταιρεία κεραμικών, η οποία κατασκεύαζε πλακάκια οροφής και τούβλα μεταξύ άλλων οικοδομικών υλικών (ο ίδιος δημιούργησε τις 3,7 εκατομμύρια πλάκες που συνθέτουν το πλακόστρωτο γύρω από την Οπερα του Σίδνεϊ), αποφάσισε πριν από 30 χρόνια να αφήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα και να ασχοληθεί με τη γη. Αγόρασε μια μικρή έκταση και ξεκίνησε να καλλιεργεί εκεί σκόρδα, αφού έκανε μια έρευνα και διαπίστωσε ότι το 95% του προϊόντος που υπήρχε στην αγορά της Αυστραλίας προερχόταν από εισαγωγές από την Κίνα.
«Σκέφτηκα να καλλιεργήσω αυστραλιανό σκόρδο γιατί δεν θα είχα καθόλου ανταγωνισμό. Αργότερα διαπίστωσα πόσο δύσκολο ήταν» μας λέει ο κ. Διαμαντόπουλος, εξηγώντας ότι η καλλιέργεια του σκόρδου θα πρέπει να μην περιορίζεται σε μία μόνο περιοχή, γιατί τότε η συγκομιδή 3.000 τόνων θα πρέπει να γίνεται σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, και αυτό απαιτεί εντατική εργασία: «Τώρα, διαφορετικές ποικιλίες τις καλλιεργώ σε διαφορετικές τοποθεσίες. Εχω εμπορευματοποιήσει 12 από αυτές (εξηγεί ότι διαθέτει συνολικά 309 από τις 348 ποικιλίες του καρπού που υπάρχουν στον κόσμο) και ξεκινάω να μαζεύω σκόρδο από τον Αύγουστο στη Βόρεια Επικράτεια, όπου συνεργάζομαι με μια κοινότητα ιθαγενών. Μετά κατεβαίνω στη Νέα Νότια Ουαλία, τη Βικτώρια, τη Νότια Αυστραλία, και έτσι η συγκομιδή γίνεται επίσης Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Ιανουάριο. Ταξιδεύω πολύ για τη δουλειά και συνεργάζομαι με καλλιεργητές σε ολόκληρη την Αυστραλία. Εγώ αναλαμβάνω όλο το τεχνικό κομμάτι: τη φύτευση, τις νέες ποικιλίες, την τεχνολογία, τη λίπανση, τη γεωπονία κ.ά.».
Από τη φάρμα στα φαρμακεία
Πλέον, η εταιρεία του κ. Διαμαντόπουλου, Australian Garlic Producers Pty Ltd (AGP), απασχολεί 650 υπαλλήλους και τα 110 εκατομμύρια σκόρδα που παράγει τον χρόνο καλύπτουν το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς της Αυστραλίας, εκτοπίζοντας την προερχόμενη από την Κίνα παραγωγή. Ως ανήσυχο πνεύμα, όμως, και μην ξεχνώντας το επιστημονικό του υπόβαθρο ως χημικού, θέλησε να ασχοληθεί και με μια άλλη πλευρά του αγαπημένου του καρπού, τη θεραπευτική. «Οι Ελληνες πάντοτε αποδίδαμε σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες στο σκόρδο και θέλησα να δω αν η εμπειρική μας διαπίστωση μπορούσε να αποδειχθεί και επιστημονικά» μας λέει ο κ. Διαμαντόπουλος, ο οποίος απευθύνθηκε στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.
Εκεί λειτουργεί το διεθνούς κύρους Peter Doherty Institute for Infection and Immunity που φέρει το όνομα του νομπελίστα ανοσολόγου Πίτερ Ντόχερτι, ο οποίος εξακολουθεί να εργάζεται εκεί κάποιες ημέρες του χρόνου. Επειτα από εργαστηριακές έρευνες, οι οποίες διήρκεσαν περίπου 18 μήνες, το επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό επιβεβαίωσε ότι το σκόρδο έχει όντως αντι-ιικές ιδιότητες, αλλά όχι όλες οι ποικιλίες του: «Εξεπλάγην με το αποτέλεσμα. Εγώ ήθελα απλώς να δοκιμάσω αν το σκόρδο έχει αντι-ιικές ιδιότητες, αν μειώνει τη χοληστερόλη και, φυσικά, περίμενα ότι δεν θα υπήρχε διάκριση ανάμεσα στις ποικιλίες. Οτι όλες θα λειτουργούσαν με τον ίδιο τρόπο. Τελικά, όμως, είναι η γενετική του σύσταση και όχι ο καιρός, ούτε το κλίμα ή η ποιότητα του εδάφους στο οποίο καλλιεργείται που κάνει τη διαφορά. Το αποτέλεσμα το ελέγξαμε τρεις φορές. Εξακολουθώ να κάνω κι άλλες δοκιμές για να ανακαλύψω αν υπάρχουν και άλλες «θαυματουργές» ποικιλίες. Τον τελευταίο καιρό καλλιεργώ σκόρδο σε συνεργασία με ιθαγενείς στη μέση της Αυστραλίας. Είναι κάτι για το οποίο χαίρομαι ιδιαιτέρως γιατί βοηθάμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας στη συγκεκριμένη κοινότητα. Μόλις τελειώσαμε τη συγκομιδή χθες στη Βόρεια Επικράτεια. Θα ήταν υπέροχο αν αυτό το συγκεκριμένο σκόρδο αποδειχθεί ότι είναι ωφέλιμο για την υγεία μας!».
Ως αποτέλεσμα των ερευνών, η εταιρεία του κ. Διαμαντόπουλου ξεκίνησε τη δραστηριότητά της και σε έναν άλλον εμπορικό τομέα, εκείνον που έχει να κάνει με την υγεία. Υπό την επωνυμία SupaGarlic® έχει κυκλοφορήσει συμπλήρωμα διατροφής από το έλαιο σκόρδου (χρησιμοποιείται η μέθοδος απόσταξης περιστρεφόμενου κώνου σε χαμηλή θερμοκρασία για να παραχθεί το εκχύλισμα ελαίου σκόρδου). Για το σκεύασμα χρησιμοποιούνται οι ποικιλίες που σύμφωνα με την in vitro μελέτη εμφανίζουν τις αντι-ιικές ιδιότητες, οι οποίες καλλιεργούνται στην Αυστραλία. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Διαμαντόπουλος έχει ασχοληθεί με αυτή τη δραστηριότητα, καθώς στην αρχή της ίδρυσης της εταιρείας του είχε συμμετάσχει στην ανάπτυξη, από το Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης, ενός συμπληρώματος διατροφής από σκόρδο το οποίο μειώνει τη χοληστερόλη. Το συγκεκριμένο προϊόν κυκλοφορεί ακόμη στην αγορά.
Το ελληνικό στοιχείο
Μεγαλωµένος στη Μελβούρνη, στην πόλη µε τον µεγαλύτερο ελληνικό πληθυσµό µετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όντας πρώτης γενιάς Ελληνοαυστραλός, η γαστρονοµία της χώρας µας και τα παραδοσιακά εδέσµατα τού ήταν πολύ οικεία. Ειδικά όταν έµαθε για τη φήµη του αρκαδικού σκόρδου θεώρησε ότι η καταγωγή του ίσως και να έπαιξε ρόλο στην πορεία του: «Οταν ανακοίνωσα στους δικούς µου ότι θα άφηνα τη δουλειά µου για να ασχοληθώ µε τον αγροτικό τοµέα, οι αντιδράσεις των θείων µου ήταν έντονες. Θυµάµαι ότι έλεγαν στον πατέρα µου: «Πες του κάτι. Εµείς φύγαµε από τα χωράφια και ήρθαµε εδώ για να κάνουµε άλλες δουλειές και εκείνος θα επιστρέψει στα χωράφια;». Ευτυχώς ο πατέρας µου είχε ανοιχτό µυαλό και ήθελε να κάνω αυτό που µε ευχαριστούσε. Αργότερα διαπίστωσα ότι το αρκαδικό σκόρδο θεωρείται ότι είναι το καλύτερο στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι αυτό υπάρχει στις ρίζες µου».
Επίσης, αν και δεν το έχει εξετάσει, θεωρεί ότι κατά πάσα πιθανότητα το ελληνικό και δη το αρκαδικό σκόρδο διαθέτει και αυτό πολλές ιατρικές ιδιότητες: «Στην Ελλάδα καλλιεργείται µια ποικιλία που βγάζει σκόρδο µεγάλου µεγέθους, µε µαλακό κοτσάνι και λευκό χρώµα. Ανήκει στην ίδια κατηγορία µε την ποικιλία που εξετάζω εδώ στην Αυστραλία και δεν θα µε εξέπληττε αν και αυτό διέθετε πάρα πολλά από τα ίδια ωφέλιµα χαρακτηριστικά. Αλλες χώρες που έχουν ποιοτικό σκόρδο είναι η Ισπανία, ειδικά στην περιοχή Λος Πέντρος Νέρος, αλλά και η Γαλλία. Στη δεύτερη, µάλιστα, οι άνθρωποι χρησιµοποιούν, µε γνώµονα τη γεύση τους, 6 µε 7 διαφορετικές ποικιλίες στην κουζίνα τους, για διαφορετικό σκοπό την καθεµία. Ξεχωρίζουν, για παράδειγµα, το σκόρδο που χρησιµοποιούν για τα σαλιγκάρια τους από εκείνο που µπαίνει στα µαγειρευτά ή στα ψητά τους. Είναι πιο εξελιγµένοι και σοφιστικέ σε αυτόν τον τοµέα από ό,τι εµείς. Ο διαχωρισµός, βέβαια, γίνεται µε βάση τη γεύση, αλλά το προϊόν τους είναι καλό».
Μάλιστα, για όσους θέλουν να επωφεληθούν από τις θεραπευτικές ιδιότητες του σκόρδου, αλλά δεν θέλουν συµπληρώµατα, ο κ. Διαµαντόπουλος συµβουλεύει να µη µαγειρεύουν το σκόρδο ή, αν δεν µπορούν διαφορετικά, να µην το παρακάνουν. Κυρίως ωµό µπορεί να µας προσφέρει οφέλη. Επιπλέον, επισηµαίνει ότι σε συνδυασµό µε άλλα αγνά προϊόντα, οι ιδιότητές του ενισχύονται και επεκτείνονται: «Μου φαίνεται ότι οι γονείς µας που χρησιµοποιούσαν το σκόρδο ωµό, από ένστικτό ήξεραν τι έκαναν. Η µητέρα µου έφτιαχνε την καλύτερη σκορδαλιά, χωρίς να αντιλαµβάνεται το πόσο καλό µάς έκανε αυτό. Σε συνδυασµό µε το ελαιόλαδο ή το ζωικό λίπος, το σκόρδο έχει επιπλέον οφέλη. Γενικά, αν ακολουθούµε τη µεσογειακή διατροφή και τα φυσικά superfoods που υπάρχουν στην Ελλάδα, θα είµαστε απολύτως υγιείς».